Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 148 (6858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Când se trag clopotele

Trasul clopotelor a avut de la început un vădit caracter de înştiinţare, de vestire. Adică, este semnul începutului unei slujbe şi un mod de chemare a credincioşilor. În vechime, după bătaia clopotelor, credinciosul putea să înţeleagă importanţa fiecărei sărbători şi ceasul începutului slujbei, mai ales în perioada în care calendarele şi orologiile nu erau la îndemâna oricui, stabilind mersul la biserică. Acest tras al clopotelor are loc şi astăzi. La mănăstiri există mai multe feluri de toacă şi de clopote, iar modul şi timpul lovirii lor, de altfel destul de complicat, se precizează de tipicul fiecărei mănăstiri în parte. La bisericile de mir, clopotele sunt trase înainte de începutul oricărei slujbe, ca să-i înştiinţeze pe credincioşi. Clopotul bate înainte de Vecernie, de Utrenie, şi înainte de Sfânta Liturghie. Când slujbele sunt una după alta, clopotul este tras din nou la sfârşitul celei dintâi. De exemplu, este tras la sfârşitul Ceasurilor, ca să înceapă Vecernia cu Liturghia Darurilor înainte sfinţite, la sfârşitul Ceasurilor Mari, ca să înceapă slujba Vecerniei şi a Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, în ajunul Crăciunului şi al Bobotezei, sau la Vecernia cea Mare din Vinerea Sfintelor Patimi, la sfârşitul Liturghiei pentru Vecernia „plecării genunchilor” din ziua de Rusalii sau al Aghesmei celei Mari, sau în cinstea unei sărbători naţionale etc. Astfel, credincioşii sunt înştiinţaţi despre începutul slujbei care urmează şi sunt chemaţi să vină la aceasta. În afară de acest scop practic, clopotele se trag fie ca să exprime bucuria Bisericii, fie întristarea ei, fie ca să însoţească glasurile credincioşilor cu procesiuni sfinte, de bucurie sau întristare. În prima situaţie ar trebui să enumerăm sunetul de bucurie al tuturor clopotelor în timpul slujbei Învierii, la cântarea „Hristos a înviat”, legată de începutul slujbei Utreniei Paştelui, iar în a doua, sunetul de doliu al clopotelor în Vinerea cea Mare şi la slujbele de înmormântare şi, în sfârşit, ultima ipostază, glasul clopotelor în timpul purtării icoanelor, la hramurile bisericilor sau al Epitafului, în timpul slujbei Utreniei Sâmbetei celei Mari.
 (Pr. Ciprian Florin Apetrei, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când se trag clopotele.
 Vizualizări articol: 1953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Când se trag clopotele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei