Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2016 - Anul XXI, nr. 270 (6383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Luni

Resfinţirea Bisericii de lemn „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Buciumeni

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va oficia luni, 21 noiembrie, slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Buciumeni din Fălticeni, cunoscută și ca Biserica de lemn din Buciumeni. 

La ora 7:00 se va face Utrenia, în jurul orei 9,00 va avea loc primirea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor şi a celorlalţi invitaţi, urmând ca la ora 9:15 să înceapă slujba de sfinţire a bisericii. La ora 10:00 va începe Sf. Liturghie cu pomenirea ctitorilor şi a tuturor celor trecuţi la Domnul. Biserica va rămâne deschisă pentru închinare şi trecere prin Sf. Altar pe parcursul întregii zile de 21 noiembrie.

Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” din Buciumeni este un lăcaş de cult ortodox construit în secolul al XVIII-lea în satul Buciumeni (astăzi cartier aflat în partea de vest a municipiului Fălticeni), făcând parte din cadrul Mănăstirii Buciumeni. Biserica a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava în anul 2015 la numărul 253, având codul de clasificare SV-II-m-B-05535.

Data exactă a construcţiei nu se ştie, Artur Gorovei identificând două însemnări în cărţile de cult din 1760 şi din 1785, încât datarea construcţiei este între 1700-1706. Biserica a fost restaurată de locuitori în 1824 şi în 1884, iar din 1912 până la 1930 a stat închisă. După unele reparaţii a fost resfinţită în 1930, de ziua Sfintei Treimi, de părintele protoiereu iconom stavrofor E.V. Grigorescu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. În 1993 câteva foste maici de la Râşca, care slujiseră la biserica din Buciumeni vreme de 18 ani, au solicitat transformarea lăcaşului în schit de maici, cum ar fi fost în urmă cu 150 de ani. Cu ajutorul pr. consilier Gh. Brădăţanu, în luna mai 1994 s-a înfiinţat schitul Buciumeni, cu obşte de călugăriţe. De la 1 septembrie 1998 schitul Buciumeni are regim de mănăstire, s-au construit corpuri de chilii, bucătărie, trapeză, magazie, precum şi o nouă biserică.

Lucrările de construcţie ale noii biserici au fost începute pe 4 august 2002, lăcaşul de cult fiind sfinţit pe 28 august 2005. În vara anului 2005, Consiliul Local al municipiului Fălticeni a aprobat atribuirea către mănăstire, în folosinţă gratuită, a unei suprafeţe de 2,73 ha, în care intra şi pădurea Dumbrava Minunată. Sub îndrumarea maicii stareţe Maria Mălăescu şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen, în perioada 2008-2011, în incinta mănăstirii a fost construit un cămin de bătrâni care poate adăposti 50 de persoane.

Biserica “Sf. Gheorghe” este construită din bârne de lemn, pe fundaţie de beton, cu o turlă de formă pătrată, deasupra pridvorului. Acoperişul bisericii şi cel al turlei sunt din draniţă. În interior, absida altarului este singura decorată din toată construcţia.

După o lungă aşteptare şi numeroase demersuri, în noiembrie 2015 au început lucrările de reparaţii la Biserica de lemn din cadrul Mănăstirii Buciumeni. Meşterii din Paltin, cu experienţă în construcţii de biserici din lemn, au efectuat lucrări de reabilitare la şarpantă, fiind înlocuită draniţa învelitorii, şi la pereţii exteriori dintre naos şi pronaos, lucrări care nu au modificat structura construcţiei, păstrând autenticitatea monumentului. Lambriul de lemn care a placat monumentul la exterior a fost îndepărtat, redând privitorului plăcerea de a admira stilul românesc al bisericilor de lemn, cu îmbinări deosebite şi un frumos brâu moldovenesc.

Stelian Borhan

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Resfinţirea Bisericii de lemn „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Buciumeni.
 Vizualizări articol: 2000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Resfinţirea Bisericii de lemn „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Buciumeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei