Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2016 - Anul XXI, nr. 168 (6281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mănăstirea Putna

Colocviile Putnei, ediţia a XVIII-a

Mănăstirea Putna sărbătoreşte în acest an 550 de ani de la punerea pietrei de temelie: „În anul 6974 [1466], iulie 10, s-a început să se zidească, cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfânta Mănăstire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la Putna” (Letopiseţul de la Putna nr. 2). În perioada 20–23 iulie, la Mănăstirea Putna, Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna organizează o ediţie aniversară „Putna 550” a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei, ediţia a XVIII-a.

Această ediţie aniversară este una bogată, atât prin numărul de comunicări înscrise, peste treizeci, cât şi prin conţinutul şi calitatea lor. Pe lângă participanţii consacraţi ai Colocviilor Putnei din marile centre universitare din ţară (Iaşi, Bucureşti, Cluj, Sibiu, Suceava) şi din străinătate (Viena, Moscova, Sofia) anul acesta salutăm participarea în premieră a doi istorici: Profesorul Guillaume Saint-Guillain, de la Universitatea Picardiei „Jules Verne” din Amiens – Franţa, şi Profesorul Adam Kulhavý de la Universitatea Carolină din Praga – Republica Cehă.

Printre contribuţiile remarcabile ale acestei ediţii aniversare se înscrie rezultatul unei colaborări inedite dintre Centrul Ştefan cel Mare al Mănăstirii Putna, Academia Română şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), care a avut în vedere o analiză a manuscrisului slavon Ms. Slav 78, din colecţia Bibliotecii Academiei Române, manuscris care conţine Pomelnicul Mănăstirii Bistriţa. Cu ajutorul tehnologiei de vârf şi a experţilor de la INEC s-a reuşit scoaterea la lumină a textelor şterse din pomelnicul iniţial. Rezultatele acestei cercetări vor fi comunicate în sesiunea de deschidere a Colocviului. Dintre celelalte comunicări înscrise în program, mai menţionăm: Spiritul Putnei. Moştenirea lui Ştefan cel Mare în veacul al XVIII-lea – a Profesorului Ştefan S. Gorovei de la Iaşi, O răscoală şi motivele ei – analiza unui document cheie – a Profesorului Oliver Schmitt de la Viena, Fortificaţiile Mănăstirii Putna. Reconsiderări – a Profesorului Adrian Andrei Rusu de la Cluj, Călătoria lui Ştefan cel Mare la Istanbul. Text şi context – a Profesorului Nagy Pienaru de la Institutul Nicolae Iorga din Bucureşti. Deschiderea simpozionului va avea loc miercuri, 20 iulie, la ora 16.00, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În cadrul festivităţii de deschidere din Sala Mare a Casei Domneşti se vor lansa ultimele numere apărute din revista Analele Putnei şi Cercetări arheologice la Mănăstirea Putna, volumul II. Mai multe detalii despre Colocviile Putnei, ediţia aniversară „Putna 550”, puteţi afla consultând pagina de internet a Centrului Ştefan cel Mare: www.centrulstefancelmare.ro

Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înfiinţat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În cursul activităţilor ştiinţifice circumscrise anului comemorativ „Ştefan cel Mare şi Sfânt” 500 – 2004 s-a conturat nevoia existenţei, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească şi să menţină interesul pentru cunoaşterea trecutului nostru şi care să impulsioneze cercetarea lui.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ştefaniene şi a istoriei Mănăstirii Putna. De la înfiinţare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi la Institutul „Nicolae Iorga” din Bucureşti şaptesprezece ediţii de comunicări ştiinţifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupaţie austriacă (1775–1918), începând cu ediţia a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde şi o secţiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colocviile Putnei, ediţia a XVIII-a.
 Vizualizări articol: 2255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Colocviile Putnei, ediţia a XVIII-a5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei