Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 dec 2015 - Anul XX, nr. 280 (6092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt despre post

Motto: „Cel care mărgineşte postul numai la înfrânarea de la mâncare, acela mai degrabă îl necinsteşte. Posteşti? Arată-mi asta prin faptele tale…Ce folos dacă ne înfrânăm de la carne de peşte şi de pasăre, iar în schimb îi mâncăm pe fraţii noştri?“ (Sfântul IoanGură de Aur).

Iubiţi credincioşi,

Postul este un act de preamărire a lui Dumnezeu, este primul pas spre El, în timpul postului punându-se faţă în faţă două lumi: cea materială şi cea spirituală, dintre care trebuie să primeze lumea spirituală.

Postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupeşti, de întărire a voinţei, aşadar o formă de pocăinţă.

Postul este „viaţă şi petrecere îngerească“, pentru că îngerii vieţuiesc fără hrană.

Postul este disciplinarea trupului căci acesta (trupul) hrănindu-se, ne-a făcut morţi.

Deci, ce înţelegem prin post?

Prin post, înţelegem, în general, o înfrânare – totală sau parţială – pe un anumit timp. În acest sens, există post trupesc şi post sufletesc, după cum înfrânarea este a trupului sau a sufletului. Pentru ca postul trupesc să nu aibă o simplă valoare igienică, trebuie să fie însoţit de postul sufletesc.

Ce înseamnă postul trupesc?

Postul trupesc este înfrânarea fie totală, fie parţială a trupului pe un anumit timp, de la orice mîncare de dulce şi de la datoria căsătorească: „Să nu vă lipsiţi unul de altul decât cu bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi rugăciunea şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina neînfrânării voastre“ (1 Corinteni 7:5).

 Ce înseamnă postul sufletesc?

Postul sufletesc este înfrânarea de la vicii, de la păcate şi de la distracţii nefolositoare. Post sufletesc înseamnă zăbovirea în rugăciune: „Nu ştiţi voi postul care îmi place? – zice Domnul… împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu. Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tăuEl va zice: Iată-Mă!“ (Isaia 58: 6-8).

Care este rostul postului?

Postul foloseşte şi sufletului şi trupului, pentru că întăreşte trupul, uşurează şi curăţeşte sufletul, păstrează sănătatea trupului şi dă aripi sufletului. De aceea, în Vechiul Testament, este recomandat şi impus de atâtea ori (Ieşirea34: 28; Deuteronom 9:9-18; Judecători 20:26; Isaia 58). „Nu fi nesăţios întru toată desfătarea şi nu te apleca la mâncăruri multe. că în măncărurile cele multe va fi şi durere. pentru nesaţiu mulţi au pierit; iar cel înfrânat îşi va înmulţi viaţa“ (Sirah 37:32-34).

(Sursa: https://invitatielaortodoxie.wordpress.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuvânt despre post.
 Vizualizări articol: 1109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cuvânt despre post5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tuncilik rapid (de post) Este o versiune rapidă, cu ingredinte semipreparate, a delicioasei salate turcești din legume coapte. Chiar dacă nu avem timp să coacem vinete, ardei și roșii o zi întreagă, ne putem bucura de gustul său cuceritor.Avem nevoie de:3 pachete de... Citeşte