Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 nov 2014 - Anul XIX, nr. 258 (5767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfinţii zilei

Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimia

Galaction a fost fiul lui Clitofont şi al Levkipiei şi a murit pentru Hristos la vârsta de 30 de ani. Epistimi nu avea decât 16 ani când a murit pentru credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos. Clitofont era un bogat din oraşul Emesa Feniciei, iar Levkipia era fiica unui conducător de oraş, pe nume Memnont. Fiind stearpă, Levkipia mersese la doctori şi vrăjitori în speranţa că va putea naşte un copil, însă nu a aflat nici o rezolvare. Într-o zi a bătut la poarta casei un bătrân pe nume Onufrie, care ascundea faptul că era preot şi monah sub haine de cerşetor. Levkipia l-a chemat înăuntru şi i-a destăinuit marea ei supărare. Atunci, bătrânul i-a făgăduit că dacă va crede în Dumnezeul creştinilor şi se va boteza, rugămintea ei de a avea un copil va fi împlinită. Acceptând să fie botezată, nu la mult timp Levkipia a născut un băiat, convingând astfel şi pe soţul ei Clitofont să se boteze. Ei l-au numit pe copil Galaction şi l-au crescut în credinţa creştină şi i-au oferit o bună educaţie. La vârsta de 24 de ani, Galaction este logodit de către tatăl său cu tânăra Epistimia, care era păgână. Din cauza persecuţiei lui Deciu şi a lui Secund, conducătorul oraşului Emesa, împotriva creştinilor, Galaction şi-a botezat logodnica în ascuns, în râul Chefis, la fel ca şi pe Evtolmie, un slujitor din casa Epistimiei. Hotărând să-şi dedice viaţa monahismului, ei au părăsit oraşul şi s-au îndreptat spre cele două mănăstiri din Muntele Publion, una pentru maici şi alta pentru călugări. După ce păgânii au aflat de existenţa celor două mănăstiri, au trimis armată pentru a prinde toţii monahii, între care a fost prins şi Galaction. Epistimia i s-a alăturat în scurt timp, mărturisind ea însăşi că este creştină. Au fost supuşi supliciilor şi în cele din urmă au suferit moarte martirică mărturisind credinţa în Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos.

Sfinţii Silvan şi Grigorie arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Silvan a suferit moarte martirică în Palestina, în timpul împăratului Maximian (285-305) din porunca guvernatorului Urban. Grigorie a pătimit din porunca împăratului Leon Armeanul (813-820), fiind trimis în exil, unde a şi murit.

(pr. Ciprian APETREI )

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimia.
 Vizualizări articol: 1262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei