Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iul 2014 - Anul XIX, nr. 154 (5663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pildă creştină

Clevetirea şi bârfirea aproapelui sunt păcate împotriva iubirii

- Osândirea aproapelui, defăimarea cinstei omului sunt considerate ucidere sufletească? Cum pot fi combătute aceste feluri de ucidere a aproapelui şi ce canon se dă la spovedanie?

Clevetirea, bârfirea aproapelui, osândirea, defăimarea cinstei oricărui om sunt păcate împotriva iubirii şi cinstirii aproapelui. Urmările acestor păcate sunt multe, dar îndeosebi trei: hulirea lui Dumnezeu, discreditarea aproapelui şi pătarea conştiinţei credinciosului. Creştinul care vrea sincer să fie pe linia autentică a vieţii creştine, când îl zgândăre demonul vorbirii de rău a aproapelui, e îndatorat să repete îndrumarea psalmistului: „Pune, Doamne, pază gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele, să nu abaţi inima mea spre cuvinte de vicleşug ca să tăgăduiesc păcatele mele“ (Ps. 140, 3, 4). Se cere antrenarea şi cultivarea sentimentelor frăţeşti şi deprinderea de a fi „zăbavnic la grăit“ (Iacov 1, 19). La spovedanie, li se vor recomanda bârfitorilor remedii contrare clevetirii, îndeosebi înfrânarea limbii şi cultivarea iubirii aproapelui. Desigur, la stabilirea canonului, duhovnicul va ţine seama de individualitatea penitentului şi-i va arăta calea izbăvirii de păcatul vorbirii de rău a aproapelui.

 

- Dar sminteala pe care o fac părinţii copiilor şi unii altora este tot ucidere sufletească? Care sunt urmările şi cum poate fi combătută?

Sminteala, în esenţa ei, este prilejul pe care îl dăm aproapelui să păcătuiască, cum sunt înjurăturile şi certurile părinţilor în faţa copiilor lor, mâncare de dulce în zilele de post, luxul, risipa etc. Sminteala este trecută între păcatele de moarte, fiindcă prin ea atentăm la mântuirea aproapelui, deci comitem ucidere sufletească. Mântuitorul ne povăţuieşte să ne ferim de a fi pricină de sminteală pentru aproapele nostru, chiar dacă ar fi să suferim pagubă mare. Expresiile „Dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l, sau dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine“ (Matei 18, 8-9) ne arată în chip figurat datoria de a nu fi pricină de sminteală, de a nu fi ademenire la păcat aproapelui. Creştinul adevărat ştie că mântuirea personală este dependentă de mântuirea aproapelui.

Pe lângă o scurtă catehizare referitoare la mântuirea lor şi a copiilor lor, li se va da părinţilor canon înfrânarea limbii, chiar un timp de tăcere, exerciţii de cumpătare, cu respectarea zilelor de post, rugăciuni etc.

(arhim. Ioanichie BĂLAN, Convorbiri duhovniceşti, cu pr. prof. Ion BUNEA)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clevetirea şi bârfirea aproapelui sunt păcate împotriva iubirii.
 Vizualizări articol: 1656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clevetirea şi bârfirea aproapelui sunt păcate împotriva iubirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei