Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iul 2014 - Anul XIX, nr. 154 (5663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbări majore

Medicii de la Spitalul Suceava lucrează la implementarea dosarului electronic al pacientului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cel mai scurt timp, toţi sucevenii asiguraţi sau nu vor avea un dosar electronic de sănătate care va fi întocmit cu ocazia unui prim consult, indiferent dacă acesta se face la medicul de familie, în ambulatoriu sau la spital.

Din acel moment, toate datele existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), un sistem care înregistrează toate serviciile medicale pe care statul le plăteşte, cum ar fi internările, reţetele şi analizele, vor fi adunate în dosarul electronic de sănătate. Practic, acest dosar va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt înregistrate în fişele şi foile de observaţie sau în registrele de consultaţii ale pacienţilor, iar la el vor au acces numai proprietarii datelor, adică bolnavii şi doctorii care-i tratează. Totuşi, aceştia din urmă nu-l vor putea deschide şi vizualiza fără acordul pacientului decât în caz de urgenţă.

Dosarul electronic de sănătate va cuprinde toate informaţiile medicale ale bolnavului considerate vitale: alergii, grupa de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive, internări şi ultimele prescripţii. Din punct de vedere medical, acest dosar poate fi accesat de toţi doctorii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică.

 

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru

Accesul la dosarul electronic de sănătate se poate face pe baza cardului de asigurări de sănătate (care va fi şi el cât de curând implementat) sau prin matricea de securitate şi semnătură electronică. Matricea de securitate este elementul alternativ la card, care reprezintă combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală şi este proprietatea pacientului. Ea va fi dată bolnavului de orice medic, inclusiv de spital, ambulatoriu sau de familie. Unul dintre avantajele implementării sistemului este că pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru, dar şi de ce servicii medicale a beneficiat, lucru extrem de important întrucât ar putea stopa fraudele din sectorul sanitar.

Dosarul electronic de sănătate va fi implementat peste tot în ţară, iar medicii din judeţ învaţă deja cum să-l folosească.

La Spitalul Suceava, instruirea doctorilor care-l vor utiliza începe din această săptămână, a informat ieri directorul adjunct medical al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan. Potrivit medicului, nu există un termen limită de introducere a dosarului electronic de sănătate, însă acesta va deveni operaţional odată cu achiziţia de către spital a unui soft special, care să fie unificat cu softul deja existent, de management al spitalului. Dacă dosarul ar fi implementat mai devreme, explică dr. Tiberius Brădăţan, medicii şi-ar dubla volumul de muncă întrucât ar introduce de două ori aceleaşi date, o dată în softul special şi o dată în softul curent.

 

Cu un singur click, doctorii pot afla întregul istoric medical al pacientului

“Pentru pacienţii care se vor prezenta la ambulatoriu sau la urgenţe şi au dosarul gol, medicii spitalului vor completa odată cu datele personale şi primele date medicale, referitoare la consult sau internare, iniţializând astfel dosarul. Dacă pacientul are deja un dosar, ei nu vor face decât să folosească datele deja existente în el, dacă şi bolnavul este de acord, şi să-l completeze cu serviciile pe care ei la rândul lor le-au oferit pacientului. Pentru a fi cu adevărat util, dosarul trebuie să fie actualizat, adică să cuprindă şi istoricul medical al bolnavului, nu doar serviciile medicale de care acesta a beneficiat odată cu implementarea sistemului. Cineva va trebui să introducă toate aceste informaţii în dosar. Altfel, doar copiii care se vor naşte după implementarea sistemului vor avea un dosar electronic de sănătate complet”, a mai spus directorul adjunct medical al Spitalului Suceava.

Proiectul în cadrul căruia sunt realizate dosarele electronice de sănătate este susţinut din fonduri europene şi costă 18 milioane de euro. Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, fraudarea în sectorul sanitar nu va mai fi posibilă după ce dosarul electronic al pacientului şi cardul naţional de sănătate vor începe să fie utilizate pe scară largă.

În aproape toate ţările UE, starea de sănătate a cetăţenilor este monitorizată digital pe parcursul întregii vieţi. Astfel, atunci când oamenii merg la doctor, acesta poate vizualiza printr-un simplu click întregul lor istoric medical. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de la Spitalul Suceava lucrează la implementarea dosarului electronic al pacientului.
 Vizualizări articol: 1173 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de la Spitalul Suceava lucrează la implementarea dosarului electronic al pacientului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei