Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 ian 2014 - Anul XIX, nr. 23 (5532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan

Au învăţat medicina în Alexandria şi, pentru că tămăduiau mulţimea "fără onorariu", li se spunea "doctori tămăduitori fără arginţi". Ca nişte buni creştini, ei arătau bolnavilor că de multe ori boala este pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele săvârşite. Mulţi dintre cei vindecaţi primeau sfânta învăţătură a Mântuitorului Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre.

În timpul împăratului Diocleţian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia şi s-a călugărit acolo. Dumnezeu l-a învrednicit cu darul săvârşirii minunilor, tămăduind bolile numai prin puterea cuvântului. Sfântul Ioan era din oraşul Edesa (Mesopotamia) creştin şi ofiţer în armata romană. Auzind de minunile săvârşite de Sfântul Chir, l-a căutat în Arabia şi a rămas cu el. Când Sfânta Muceniţă Atanasia împreună cu cele trei fiice ale ei au fost prinse, Sfinţii Chir şi Ioan au părăsit Arabia, au venit în oraşul Canope (lângă Alexandria) şi le-au încurajat în pătimire. Deşi Teoctista nu avea decât 15 ani, Teodotia 13 şi Eudoxia numai 11 ani, au primit cu bărbăţie cununa muceniciei. În acelaşi fel au primit moarte mucenicească şi Sfinţii Chir şi Ioan, plătind pentru faptul că le-au încurajat în pătimire pe Sfânta Muceniţă Atanasia şi fiicele ei. Creştinii, luând trupurile lor, le-au îngropat cu cinste în Biserica "Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu".

După mai mulţi ani, în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450), Sfântul Chiril, patriarhul Alexandriei (412-444), primind poruncă dumnezeiască, a luat moaştele Sfinţilor Chir şi Ioan şi le-a dus în satul Menuthis de lângă Canope, aşezat chiar pe malul mării. Acolo se afla un templu în care era cinstită zeiţa Isis-Manuthis, considerată de păgâni ca tămăduitoare, ca şi zeul Esrapis din Canope al cărui templu fusese dărâmat în anul 391, în vremea patriarhului Teofil. Pentru a stopa înflorirea templului păgân, Teofil zidise chiar lângă el o biserică închinată Sfinţilor Evanghelişti. Patriarhul Chiril a pus în această biserică moaştele Sfinţilor Mucenici "doctori fără de arginţi" Chir şi Ioan. Astfel, cei care se închinau la idolul zeiţei Isis-Menuthis au părăsit cu timpul templul păgân care s-a ruinat şi au primit noua credinţă în Iisus Hristos, primind şi Sfântul Botez.

 

Sfinţii Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudiu, Diodor, Serapin şi Papia

Aceşti tineri au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos în oraşul Corint (Grecia), în timpul împăratului Deciu (249-251). Au răbdat cu bărbăţie supliciile la care au fost supuşi, mărturisind până în ultima clipă credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos.

(pr. Ciprian APETREI) 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan.
 Vizualizări articol: 1256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei