Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 ian 2014 - Anul XIX, nr. 23 (5532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dascăl, după gratii

Profesor apreciat de la un liceu din municipiul Suceava, condamnat la cinci ani de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul de pian de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava Riciard Gagiu (33 de ani) a ajuns în arestul poliţiei şi urmează a fi transferat într-unul din penitenciarele din ţară, pe numele său figurând un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Gagiu, care a susţinut numeroase concerte în Suceava şi care - aşa cum îl descrie directoarea colegiului, Alexandra Bejinaru: „este un profesor model” - a fost ridicat de poliţişti miercuri după-amiază de la locuinţa sa din satul Frumoasa, comuna Moara.

Alături de profesorul de pian a fost săltat de la domiciliu şi o rudă de-a acestuia, Marian Gagiu (28 de ani), acesta fiind identificat tot pe raza satului Frumoasa.

„Împotriva celor doi, Tribunalul Buzău a emis mandate de executare a pedepsei închisorii, fiecareavând de executat câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă’’, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.

Din datele pe care am reuşit să le aflăm, profesorul Gagiu a fost condamnat într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Buzău.

Sentinţa Tribunalului Buzău este tocmai din vara lui 2012, însă Riciard Gagiu a sperat până acum două zile că va scăpa de închisoare.

Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia primei instanţe, iar miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat decizia finală: profesorul Gagiu trebuie să execute cinci ani de închisoare.

 

Trebuie să plătească prejudiciul de 229.000 de lei şi cheltuieli de judecată de 18.000 de lei

Profesorul de la Arte avea de aproape doi ani vila de la Frumoasa pusă sub sechestru asigurător, aceleaşi măsuri fiind luate şi faţă de ceilalţi inculpaţi în acest dosar.

Mai mult, Riciard Gagiu şi Marian Gagiu trebuie, potrivit sentinţei Tribunalului Buzău, să achite şi prejudiciul de aproape 229.000 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere până la plata sumei totale.

De asemenea, cheltuielile de judecată au fost stabilite pentru fiecare dintre inculpaţi la suma de 18.000 de lei.

„Nu pot să cred, este un profesor foarte bun, cu o conduită ireproşabilă. Foarte apreciat, atât de elevi, cât şi de părinţi. Recent i se născuse al doilea copil şi era foarte bucuros... nu pot să cred, nimeni din liceu nu ştie nimic. Am aflat doar că azi (n.r. - ieri) nu a venit la ore”, a fost reacţia directoarei Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, Alexandra Bejinaru, când a aflat de la reporterii Monitorului despre încarcerarea profesorului Gagiu.

 

De ce a primit profesorul Gagiu cinci ani de închisoare?

Pedeapsa primită de Riciard Gagiu la Tribunalul Buzău este una foarte aspră, comparând cu condamnările date pentru contrabandă de instanţele sucevene, cu atât mai mult cu cât profesorului de la Arte i s-a reţinut infracţiunea de complicitate la contrabandă.

În alte dosare, cu grupări acuzate că au cărat sute de baxuri cu ţigări de contrabandă peste fâşia verde, s-au dat pedepse chiar şi cu suspendare, iar multe condamnări cu executare nu au depăşit doi-trei ani de închisoare.

În comunicatul poliţiei, în care se făcea referire la încarcerarea lui Riciard Gagiu, era prezentat şi un alt caz: al unui tânăr din Vicovu de Sus, Gavril Plămadă (32 de ani), săltat şi el de poliţişti în baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. A fost judecat pentru ucidere din culpă şi a primit un an de închisoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesor apreciat de la un liceu din municipiul Suceava, condamnat la cinci ani de închisoare.
 Vizualizări articol: 4097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Profesor apreciat de la un liceu din municipiul Suceava, condamnat la cinci ani de închisoare3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos... trimis de
(31 ian 2014, 12:16:43
In care tara normala, contrabanda este mai dur sanctionata ca omorul??? Oare este un lucru rau sa-mi doresc ca cei care fac omor din culpa si primesc un an ..sa mai aiba victime, iar acestea sa fie rudele judecatorilor care au dat sentintele astea nesimtite? E drept si faptul ca un omor din culpa de cele mai multe ori nu e premeditat ca o fapta de contrabanda, insa chiar si asa...viata unui om trebuie sa valoreze mai mult ca niste baxuri de tigari.
2.   A nu ucide, a nu fura si a nu minti! trimis de
(31 ian 2014, 14:56:04

Subscriu la comentariul anterior, dar poruncile sint legi care tin individul intr-un perfect echilibru. Nerespectarea acestor legi, dezechilibreaza individul mental si fizic.
Omul este inzestrat cu minte ăentru a sti sa discearna intre bine si rau.
Asta ar fi o explicatie asa ca sa inteleaga si cei care bijbiie ziua in amiaza mare in cautarea sensului vietii.
3.   Aripi frante ... trimis de
(31 ian 2014, 16:17:40
Este revoltator ce i se intampla acestui om minunat, care a format si indrumat atatia copii in aceasta grea si minunata arta. Si din mana caruia au iesit adevarate talente. Este pur si simplu o victima caruia nu i s-a pus in balanta ce a facut bun pentru comunitate, ca este o valoare in lumea muzicala suceveana, si caruia i s-au naruit toata evolutia si cariera prin aceasta sentinta. Nu poate fi pus in aceeasi "oala" cu cei care au continuitate in faptele penale si care isi fac din aceasta practica un mod de viata. Ganditi-va putin la elevii care au ramas fara indrumator si la familia care a ramas fara sprijinul cel mai important. Mi se pare o sentinta mult prea dura, ar trebui sa se fi luat in calcul pe langa aceste lucruri si faptul ca nu a avut antecedente. Dar in concluzie, ce se intampla este tipic pentru sistemul judiciar romanesc, la violatori, criminali, evazionisti li se da pedepse cu suspendare, iar unui om ce a fost complice la trafic de tigari - care este un sport national, mai ales in Judetul Suceava, i se dau 5 ani cu executare - un adevarat pericol public! Trist, foarte trist, revoltator si frustant.
4.   Comentariu trimis de
(31 ian 2014, 18:03:31
In viata toti gresim, dar parca totusi ptr. acest domn e foarte aspra pedeapsa, la o prima vedere.
Procurorul insa probabil, care a dat aceasta pedeapsa stie mult mai multe ca noi , cei care-l compatimim, are probele la dosar, poate dl. mai avea antecedente, poate nu a avut o atitudine cooperanta, etc , sunt multe complicatii , mai bine sa lasam justitia sa-si faca treaba, nu sa ne dam noi cu parerea ......ca le stim pe toate):
5.   Chiar asa? trimis de
( 1 feb 2014, 04:16:08
Il cunosc pe acest domn de f. multa vreme si nu am decat cuvinte de lauda. As vrea sa cred ca totul nu-i decat un vis urat...Daca e dreptate, atunci in Romania se aplica selectiv si nu pe drept. Asa cum s-a mentionat si in articol, pentru crima un an, pentru tigari 5. Ma gandesc la faptul ca a fost prea onest acest domn si si-a vazut de treaba in continuare, nu a plecat din tara cum ar fi oricine altcineva. In Romania poti trai din leafa? Ha! Ha! Ha! Judecatorii, ministrii, la cat au si tot is prin toate ziarele ca fura tot ce pot, iar daca un profesor, face o greseala, e pus la zid ca... deh, nu e exemplu bun. Daca stai si te gandesti, nu a bagat mana in buzunarul nimanui... Pacat de copiii care au ramas fara profesor si (care il indragesc in ciuda a ce s-a intamplat) care au mare nevoie de el. Bine ar fi daca s-ar uni si ar iesi sa isi spuna parerea despre el. Imi e gandul la familia lui... Dumnezeu sa-i binecuvinteze! Cei care aruncati cuvinte urate, fiti cu luare aminte, ca nu se stie niciodata cand puteti ajunge la necaz, fie cu buna stiinta, fie fara....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei