Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 300 (5507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pastorală

ÎPS Pimen: „Suntem datori să ne străduim să trăim în lumina credinței și învățăturii creștine”

Iubitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor creştini din de Dumnezeu păzita noastră Arhiepiscopie, har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl, iar de la noi, arhierească binecuvântare.

 

 Iubiţi credincioşi,

Prăznuim faptul dumnezeiesc în care credem, în care ne mântuim și pe care îl mărturisim în Simbolul credinței noastre creștine – Crezul și anume: „Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om”.

Nașterea cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos este numită de Sfântul Apostol Pavel „marea taină a creștinătății, a dreptei noastre credințe creștine”   (I Tim. 3, 16). Tainele dreptei noastre credințe se înțeleg, după cum scrie Sfântul Ioan Gură de Aur, „prin credință și tăcere”. Ele, tainele lui Dumnezeu, nu se pot înțelege pe deplin cu mintea; ele se înțeleg, cum spune Sfântul Apostol Pavel (I Cor. 13, 9, 12), doar „în parte”, prin credință, credință care ne este dată în dar de Dumnezeu. Acest dar dumnezeiesc trebuie păstrat și sporit prin harul lui Dumnezeu care ni se împărtășește în cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii, începând cu cea a Botezului și plinindu-se cu cea a Euharistiei, adică împărtășirea cu Prea Sfântul Trup și Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos. Acest dar sporește și prin strădaniile noastre duhovnicești de curățire de păcate în Sfânta Taină a Spovedaniei și, nu în ultimul rând, prin faptele cele bune prin care ajutăm pe „frații prea mici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Aceasta este viața creștină pe care Dumnezeu o cere de la noi. Prin acest fel de trăire a ei s-a răspândit în lumea păgână credința și învățătura creștină cu prețul jertfirii vieții pământești, adică în „chip mucenicesc”, după cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur.

Acest mod de răspândire și primire a credinței creștine ne este arătat de Tertulian, unul dintre scriitorii bisericești din veacul al III-lea, în cuvintele: „Oridecâteori suntem secerați de voi, ne facem și mai numeroși; sămânța e chiar sângele creștinilor”. Primii creștini au mărturisit credința și învățătura creștină, au mărturisit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin trăirea lor zi de zi, clipă de clipă, prin iubirea dintre ei, ajutându-se ca frați în Hristos. Această iubire a uimit pe păgâni, făcându-i pe aceștia să rostească cuvintele: „Iată cât de mult se iubesc creștinii între ei”. Ei se iubeau ajutându-se în toate câte zideau sufletește și aduceau mângâiere celor aflați în lipsuri și dureri. Ei „se iubeau”, după cum scrie Minucius Felix: „aproape înainte de a se cunoaște”. Despre acestea să ascultăm câteva învățături dintr-o scriere numită Scrisoare către Diognet, perlă a literaturii creștine din primele trei secole:

„Creștinii nu se deosebesc de ceilalți oameni nici prin pământul pe care trăiesc, nici prin limbă, nici prin îmbrăcăminte [...] urmează obiceiurile băștinașilor și în îmbrăcăminte și în hrană și în celălalt fel de viață, dar arată o viețuire minunată [...]. Se căsătoresc ca toți oamenii și nasc copii, dar nu aruncă pe cei născuți. Întind masă comună, dar nu și patul. Sunt în trup, dar nu trăiesc după trup. Locuiesc pe pământ, dar sunt cetățeni ai cerului. Se supun legilor rânduite de stat, dar, prin felul lor de viață, biruiesc legile. Iubesc pe toți, dar de toți sunt prigoniți. Nu-i cunoaște nimeni, dar sunt osândiți, sunt omorâți, dar dobândesc viața. Sunt săraci, dar îmbogățesc pe mulți; sunt lipsiți de toate, dar în toate au de prisos. Sunt înjosiți, dar sunt slăviți cu aceste înjosiri; sunt huliți, dar sunt îndreptățiți. Sunt ocărâți, dar binecuvântează; sunt insultați, dar cinstesc. Fac bine, dar sunt pedepsiți ca răi; sunt pedepsiți, dar se bucură, ca și cum li s-ar da viață”.

 

Iubiţi fii duhovniceşti,

Această trăire creștină ne-o cere Dumnezeu să o avem și noi cei de astăzi. Dacă în vechime unii oameni au tăgăduit faptul întrupării Fiului lui Dumnezeu și s-au lepădat de adevărurile credinței și învățăturii creștine, alții au falsificat învățătura creștină, înstrăinându-se de Dumnezeu, devenind eretici. Astăzi sunt oameni care tăgăduiesc rădăcinile, temelia creștină a culturii europene promovând (încurajând) libertinajul, socotind păcatul sub orice formă ar fi el ca un fapt normal, mai mult, ca un drept personal de a-l săvârși, punându-l chiar sub protecția legilor statului, ca un drept universal al omului, arătând: păcatul nu înseamnă ceva dăunător nici omului, ca persoană privată, și nici societății umane, spunând răului bine și binelui rău. Aceasta arată culmea pervertirii persoanei umane.

 

Iubiţi credincioşi,

Luând aminte la această stare sufletească a unei părți din lumea actuală, nu trebuie să ne împuținăm sufletește. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea la vremea sa: „Lumea de astăzi nu este mai rea, mai păcătoasă decât cei de dinaintea noastră”. Ca urmare, suntem datori să ne străduim să trăim în lumina credinței și învățăturii creștine, să trăim în Hristos Care este „Lumina lumii”, după cum El Însuși ne-a spus-o în Sfânta Evanghelie: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții” (Ioan 8, 12).

Această lumină a călăuzit întreaga creștinătate de-a lungul celor 2.000 de ani; acestă lumină a inspirat pe scriitori, pe oamenii de știință, începând cu cei trei magi care au venit de la mari depărtări să se închine Celui născut în peștera din Betleem; această lumină ne călăuzește și pe noi cei de astăzi; de această lumină ne împărtășim pe deplin atunci când primim din Sfântul Potir Preasfântul Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, rostind la sfârșitul Sfintei Liturghii cuvintele: „Am văzut Lumina cea adevărată...”. Încredințați de acest adevăr, distinșii creștini aduc de mici la Sfânta Împărtășanie pe copiii lor, iar noi, cei mari, ne străduim să ne pregătim prin post și rugăciune, prin spovedanie și prin faptele de milostenie pentru a ne apropia cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste de Sfântul Potir pentru a primi Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca Sfânta Împărtășanie să ne fie spre viață veșnică și nu spre osândă veșnică, cum spune Sfântul Apostol Pavel (I Cor. 11, 27-30).

Să luăm aminte la cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Mulți cu Tainele acestea o dată întru tot anul se împărtășesc, iar alții de două ori, alții de multe ori [...] Așadar, care sunt nouă mai primiți? Cei de o dată? Cei de mai multe ori? Cei de puține ori? Nici cei ce o dată, nici cei ce de multe ori, nici cei ce de puține ori, ci cei ce cu știința gândului curat, cei ce cu inima curată, cei ce cu viața neprihănită. Cei ce sunt în acest fel, totdeauna să se apropie, iar cei ce nu sunt întru acest fel, nici măcar o dată”.

Să-l ascultăm și pe Sfântul Ioan Damaschin, care povățuiește la fel ca și Sfântul Ioan Gură de Aur: „Pe mulți îi vedem primind Trupul lui Hristos fără pregătire, din obicei, iar nu așa cum se cade, după lege, a-L primi în Sfântul Post și în Ziua de Paști, cu gândul și cu mintea curată. Ci se cade să păzim Sfântul Post întru nevinovăție și să ne curățim cugetul și așa să ne împărtășim... Drept aceea, mulți primesc această dumnezeiască Jertfă o dată pe an, iar unii de două ori, iar alții de mai multe ori. Dar cuvântul nostru nu este numai către aceștia din urmă, ci și către cei ce stau în pustie, fiindcă aceștia o dată pe an se împărtășesc, iar, de multe ori, și după doi ani. Atunci, dar, în care chip să se primească Sfânta Jertfă? Oare ca cei care o dată pe an sau mai rar se împărtășesc, sau ca cei ce de multe ori primesc Trupul și Sângele lui Hristos? Ci, așa să știți, că aceia ce au cuget curat și dezlegare de la duhovnic, unii ca aceia de-a pururea să se aproprie. Iar, de nu sunt așa, atunci niciodată să nu se împărtășească. Dar oare pentru ce? Pentru că spre judecata lor o primesc, spre osândă, spre pedeapsă și chin. Căci cel ce va mânca Pâinea aceasta și va bea paharul Domnului cu nevrednicie, vinovat va fi de Trupul și Sângele Domnului”.

 

Vă întâmpinăm la acest paznic împărătesc al Nașterii Domnului cu urarea tradițională: „Sărbători fericite, Anul Nou cu sănătate și bună sporire în toate cele bune”.

 Al vostru de tot binele voitor şi către Domnul pururea rugător,

†  P I M E N, ARHIEPISCOP AL SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR

Dată în reşedinţa noastră arhiepiscopală din Suceava la sărbătoarea Naşterii Domnului, anul mântuirii 2013, decembrie, 25.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen: „Suntem datori să ne străduim să trăim în lumina credinței și învățăturii creștine”.
 Vizualizări articol: 4771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 15 voturi
ÎPS Pimen: „Suntem datori să ne străduim să trăim în lumina credinței și învățăturii creștine”3.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(24 dec 2013, 11:05:21
Români cu fălci pătrate, cu fese tonifiate( de la şuturi)
Mânaţi la muncă de-un bine necontingent familial
Români! Da, (i)europeanule ! de vrei să te scuturi
Află că n-a cerut el ,cu tine, să fie axiál ! ! !

Români ce nu le e pohui că vine Crăciunul
Români prinşi în dictatura unei economii fără chip
Poate că unii confundă spuma de ras cu săpunul
'n timp ce altu’ râde de el cu capu-n nisip

Da. Români. Cu bune, cu rele…da, R O M Â N I
Ce-au trecut (şi) prin criza argotică a acestui an
Ce duhnesc în malluri cu iz de la stâni
Români, daţi-i ’nainte cu maxim elan !!!

Români ce merg pe drum cătând calea uşoară
În izvorul de glorie din mii de promisiuni
Români ce-şi iubesc şi URĂSC a lor ţară
Români ce ( 100%) mai cred în minuni
1.1  RE: * trimis de
(24 dec 2013, 11:06:49
Sărbători fericite !!! ( şi vouă şi mie )
Strident metaforic doresc să vă strig
LA MULŢI ANI ! şi-aveţi grijă la lăcomie
Orbirea ei maschează gaura din covrig

Români,
decuplaţi neruşinarea din faptele voastre
Să nu mai râdă proştii de la amvon de noi
Ca un aerostat pictat VALOAREA ne e zestre
Nu impotenţa (în erecţie) livrată de ciocoi

Un fapt adeverind o faptă: Iisus s-a născut
Şi nu trăieşte-n mătreaţa şi naftalina din popi
De-ţi deschizi inima o să-L simţi tot mai acut
Când Îl “înjuri” de fiecare dată Îl îngropi

Românii, mestecând peste an o viaţă necomestibilă
Se scapă ca vaca-n trifoi, parcă, de Crăciun
Îşi cumpără mâncăruri,băuturi, tablete, mobilă
Române, tot ce tre’ să faci, e : să fii mai bun !

2.   PUTINI AU CURAJUL OPINIEI IN Romania! trimis de
(24 dec 2013, 12:27:27

ÎPS Pimen este un vizionar. Cind era la Putna, pe timpul comunismului, in fata unei harti cu Romania intregita, pleda cu inflacarare si cu un curaj inspaimintator pentru acele vremuri, tuturor vizitatorilor, cauza romanismului si a credintei in Dumnezeu.

In cel de azi il recunosc pe cel de atunci.

Romania, o tara cu oameni credinciosi, fara o poltica externa ofesantoare fata de alte neamuri, a ajuns sa fie cobai, poligon de experinte si de desconsiderare pentru cei ce nu ne iubesc si ne vor numai rau, ceea ce este foarte grav si de nesuportat.

2.1  RE: PUTINI AU CURAJUL OPINIEI IN Romania! trimis de
(27 dec 2013, 14:33:43
Si cand turna de zor, ce era? Tot un vizionar?
3.   Pt LAATU trimis de
(24 dec 2013, 12:32:09
Las-o balta, ca vorbesti prostii
4.   Pt Laatu trimis de
(24 dec 2013, 12:50:02
Ia-l pe gunoiul de Pimen �mpreuna cu �nalt PreaAfaceristul Daniel si duce-ti-va unde a intarcat mutu iapa. Si daca tot ai ajuns acolo ia-i si pe gasca lor de popi... Stim noi de ce:))
5.   Pt BJOHN trimis de
(24 dec 2013, 13:53:33
L-ai uitat pe prea(necuratu)Teodosie si toti de teapa lui. Aici nu intra preotii care fac si lucruri frumoase demne de sutana monahala.
6.   Ne dați ori nu ne dați... trimis de
(24 dec 2013, 17:24:14
Marș!

7.   Sărbători fericite tuturor! trimis de
(24 dec 2013, 18:40:26
Uăi Fan Thomas...
Am auzât că tyrranu' o prigătit o masă betoon cu di tăti(chestii porcoase), ș-amu stă di unu sîngur, c-o steclă în standby, și se uită-n lungu uliței dupa colindători.
Ș-apu cum italienii nu li au cu colinda, eu zâc să mergem noi, că doar n-om lasa ghetu' om să detoneze ca pustnicu, fel di fel di șâpuri...
Sau șî mai rău, cum ar putea el saracu să se descurce cu ceaunu di tochitură...
Tu-ț dai sama?
Așadar, hai să dăm curs ospitalității moldovenești(a lui!), și hai să sărim pe el!
7.1  RE: Sărbători fericite tuturor! trimis de
(24 dec 2013, 19:44:37
Caro Stap,cică Moș Crăciun ne-aduce nouă de sub p... două ouă.Taz banditul e gia ubriaco o sia portato le pale in Ro e sta mangiando le pale di maiale made in Transilvania.IO sto combatendo da solo con vecchia romagna.Quela vera ,non pipi di gatina.HO,HO HO,GRATATEMI LE PALE STRONZI !
7.2  RE: Sărbători fericite tuturor! trimis de
(24 dec 2013, 19:48:26
Chiedo scusa,non si parla di Taz,era T-rex bătu-l-ar vina.Uăiii,svegliati dormi pure di Natale coglione!
8.   Satana fantomatica nici de craciun nu ne da pace trimis de
(24 dec 2013, 20:26:56
Ba eu nu ma lupt cu voi. Il rog pe Dumnezeu sa ma scape de satane.
9.   Intrebare, trimis de
(25 dec 2013, 21:40:07
pentru toate iudele,fantomele,demonii, poetii ratati si alti ,,jmecheri":
IPS Pimen a construit 400(patru sute )de case pentru cei saraci,are grija de sute de batrani si copii.Voi ce ati realizat in viata ,in afara de a debita vorbe goale izvorate din ura , rea credinta,sau in cel mai bun caz nestiinta?
10.   Intrebare... trimis de
(26 dec 2013, 11:44:16
Inteleg ca avem multe sa reprosam institutiei BOR...dar , disjungeti ...nu amestecati crestinismul cu slujba unor ierarhi...s apoi nu toti ierarhii sunt la fel...
Inaltul Pimen e un monument de bunatate si intelepciune...O fi avand greseli, nu contrazic, dar care nu are..Asta nu inseamna ca trebuie atacat cu grosolanie ori de cate ori avem ocazia...pur si simplu ptr ca nu avem unde sa ne imprastiem veninul..Venin pe care nu avem caracterul necesar sa ni l asumam ...public ,onorabil...si la obiect....ai fost nedreptatit de Inaltul? Spune o ... Asumati va opinia...

10.1  RE: Intrebare... trimis de
(26 dec 2013, 13:12:28
Grazziela,dai în gropi.Toți sunt la fel.Iar dacă le dai cu tichia în cap,îți blochează contul pe fb.Doar au trecere la Doamne doamne.(ăla cu bolovani pe umăr).
Băi nesimțiților,ați numărat câinii maidanezi,treceți și numărați-ne și ouăle.
10.2  RE: Intrebare... trimis de
(26 dec 2013, 13:40:13
Are mai multe greseli decat fapte bune....
Când era turnator la secu mai tine minte???
Sau ca tine cu dintii de cazinoul din Vatra Dornei care e o ruine tot fapta crestineasca e???
10.3  RE: Intrebare... trimis de
(26 dec 2013, 13:45:35
 ☭  ϑ
11.   Comentariu trimis de
(26 dec 2013, 13:44:55
Asta e preacinstitul!!!!!
Parca e frate cu ....alt mincinos. Azi zice una maine alta
12.   Daca as fi admin la "mony"toru as sterge comenturi trimis de
(26 dec 2013, 18:25:26
Nu poti permite tu ca si organ de presa sa lasi sceleratii securisti sa manjeasca tot. biserica e ultima reduta in calea acestor tradatori de neam care ne vand la pirati. ce tot adunati ba ca tot intr-o garsoniera mica o sa ajungeti si voi.
12.1  RE: Daca as fi admin la "mony"toru as sterge comenturi trimis de
(26 dec 2013, 19:22:17
Ei Taz,pe unde umbli ? Eu am fost la cinema,am văzut filmul „Idiotul de pe forum”.
13.   Ahaaa...!!! trimis de
(26 dec 2013, 23:58:44
care va sa zica ,ma ataci...
Nu am dubla balanta...nu s informata doar de verdictul CNSAS ului...nu retin daca s a finalizat si ce s a hotarat...Dupa cum nu retin de ce anume a fost acuzat Inaltul...adica faptele in sine ...mi amintesc doar ca se punea problema semnarii angajametului cu securitatea,,,
Chiar nu pot crede ca ar fi fost informator...
Dar , ma rog...
Asta nu inseamna ca tre sa atacam tot ce tine de religia noastra...

13.1  RE: Ahaaa...!!! trimis de
(29 dec 2013, 19:08:40
Vezi dacă ești toantă și scrii porcării ?A venit cenzura...Acum rezultă fără comentariul ce era după tine că informatorul este sfântul sfinților .
Încă nu ai suferit cum trebuie !
O vorbă:dacă boul vrea jug,dă-i !
13.2  RE: Ahaaa...!!! trimis de
( 1 ian 2014, 22:22:30
Toanta ii ma ta ca a facut un specimen ca tine cu mintea in colturi si fara nici o credinta... n am treaba cu Inaltul ... am treaba cu responsabilitatea institutionala ....Nu stiu daca Inaltul a fost sau nu informator..informatia in sine e infioratoare...dar, cunoscandu l pe Inaltul nu pot crede ca e si adevarat...Cunoscand Romania ,stiu ca totul e posibil in Romania.. Stand by... Nu pot pricepe de ce Inaltul ar fi fost informator...ptr ce ,atat timp cat monahismul nu presupune averi sau interese personale?
14.   Turma debila si securista se demasca prin ce zice trimis de
(27 dec 2013, 21:44:50
aia din 1990 dupa lovilutia de stat speria populatia ca vin comunistii daca ei securistii criminali nu apara "revolutia". si acum aceeasi securisti pt. ca sant prosti si le curge scuipat din gura repeta acelasi ceva statut si ranced care era luat de bun pt. noi naivii din anii 1990. Naparca e foarte veninoasa dar si cretina . Singura ei regula e batu bagat prin gard in rest e vulnerabila. sa ne refugiem in parohii si sa fim partizani in normalitate. ba debililor a mai evoluat lumea.....
15.   Pentru comentatorii astia ”smecheri trimis de
(28 dec 2013, 01:22:53
Pot sa intreb voi de ce va luati asa de alti care poate n-au avut posibilitate sa citesca asa de mult.Aicea vreau sa spun ca prea mult va rldeti de neagigi.Nu e frumos sa va bate-ti joc de unu care poate a fost batut cind era mic si acuma saracul are probleme
Sa va fie rusine
16.   Tot ce scoate securistu "cartela" pe gura,.. aia e trimis de
(28 dec 2013, 17:34:22
daca 10 sant cretini frustrati si specialisti in pufulica nu ba bag intre ei. mereu asa a fost de cand lumea in romenia. daca unu e mai rasarit mereu se vor gasi 10 smecheri coafati sa il lichideze. asta e reminiscenta de reeducare a popoarelor barbare care ne-au tot cotropit dea lungul timpului.de aia eu nu ma bag cu cretinii securisti .... dar o sa le-o dau si mai tare ca exercitiu terapeutic ca sa scap de angoase. bestiile securiste mi-au distrus viata.
16.1  RE: Tot ce scoate securistu "cartela" pe gura,.. aia e trimis de
(28 dec 2013, 17:38:38
Q.E.D exact ce se spune la postarea 14.Pa și pu !
16.2  RE: Tot ce scoate securistu "cartela" pe gura,.. aia e trimis de
( 1 ian 2014, 22:25:33
MAA TA! ... asta cauti asta gasesti..chiar daca s femeie pot injura ca un birjar...Auzi la el...toanta ...
17.   Fantosa debila cat sa-ti tot tai coada trimis de
(28 dec 2013, 17:44:29
ba naparca cat o sa tot faci tu pe "oan men sou".
18.   Catre NEAGIGI trimis de
(28 dec 2013, 18:46:20
Mie mila de tine,chiar se vede ca esti distrus.Nici mie nu imi place de comentatori astia care cind vede pe unu mai prostut sare toti pe el si il omoara..
19.   "cirozica"ejti plapand in polemica trimis de
(28 dec 2013, 20:57:50
pune-l pe tazmanianu fantomatic sa-ti dea "lectii de cultura" agricola.
20.   Lu Ghiorghi... trimis de
( 3 ian 2014, 00:35:57
Tazmania e chemata e la apel...bilant la sfarsit de an...la Azalzel...Iti spun eu...vedem poruncili..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei