Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 300 (5507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pedepse maxime

Fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, condamnat la 15 ani de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

upă 7 ani şi jumătate şi 76 de termene de judecată, dosarul în ceea ce priveşte marele jaf de la Primăria Suceava din perioada 2000-2004 a fost scos la liman. Magistraţii Tribunalului Bistriţa au dat pedepse grele pentru toţi cei nouă inculpaţi, toate persoanele fiind condamnate cu executare.

Cele mai grele condamnări au fost aplicate în cazul lui Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava, şi al cumetrei acestuia, Tamara Chiribucă, devenită mai nou Achiţei. Cei doi au primit câte 15 ani de închisoare cu executare, dar condamnări la fel de grele au primit şi celelalte persoane implicate în acest dosar.

Pe lângă aceste pedepse, instanţa a mai luat şi alte decizii importante, în special de ordin financiar, care au ca scop recuperarea măcar parţială a prejudiciului creat bugetului local al Primăriei Suceava.

Trebuie spus că aceste condamnări nu sunt definitive şi pot fi atacate la instanţele superioare.

 

Care sunt condamnările în cazul lui Neculai Bujor

Fostul director economic al Primăriei Suceava a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni. Din cauza prelungirii acestui proces, o parte dintre infracţiuni s-au prescris, iar procesul a luat sfârşit. Astfel, procesul penal s-a încheiat în ce priveşte infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură. În schimb,  Neculai Bujor a fost găsit vinovat pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare. „Vinovat” este verdictul şi pentru infracţiunea de luare de mită, pedeapsa în acest caz fiind de 10 ani de închisoare cu executare. Cele două condamnări cu fost comasate, astfel încât Neculai Bujor va avea de executat 15 ani de puşcărie.

Tribunalul Bistriţa a mai dispus confiscarea sumei de 111.456,50 de lei de la Neculai Bujor, „sumă de care a beneficiat acesta în urma comiterii faptei, având în vedere că persoana care a remis suma nu a solicitat restituirea ei (suma constă în bunuri în valoare de 22.573,5914 lei, servicii turistice în valoare de 58.819,8931 lei şi avans autoturism în valoare de 30.063,0178 lei)”.

Neculai Bujor, în solidar şi cu alţi inculpaţi, respectiv Tamara Chiribucă Achiţei, Constantin Bâta, Emilia Şveica, Violeta Spătariu şi Ioana Ungureanu, a fost obligat şi la plata unor despăgubiri substanţiale către Primăria Suceava. Mai exact, fostul director economic al instituţiei şi celelalte persoane enumerate mai sus trebuie să achite 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către anumite firme şi neefectuate.

Neculai Bujor a mai fost obligat şi la plata sumei de 2.832.174 de lei reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depăşit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 de lei reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.

 

Pentru ce a fost condamnată Tamara Chiribucă Achiţei

Şi în cazul Tamarei Chiribucă s-a dispus încetarea procesului penal pentru anumite fapte penale, cum ar fi unele infracţiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu. Procesul a încetat pentru acest fapte deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

În schimb, cumătra lui Nicolae Bujor a fost găsită vinovată şi condamnată pentru alte infracţiuni. Tamara Chiribucă Achiţei a primit 7 ani şi respectiv 6 ani de închisoare pentru două fapte de evaziune fiscală, 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, două pedepse de câte 3 ani şi una de 5 ani de închisoare pentru dare de mită, 5 ani pentru instigare la fals şi încă 5 ani pentru o infracţiune prevăzută de Legea 78/2000 pentru combaterea faptelor de corupţie.

În final, prin contopirea pedepselor, Tamara Chiribucă a rămas cu o condamnare de 15 ani de închisoare.

Fosta parteneră „oficială” a Primăriei Suceava a mai fost obligată şi la plata unor sume consistente către bugetul de stat şi către Primăria Suceava. Ea va avea de plătit către administraţia locală suceveană, alături de alţi inculpaţi, suma de 64.589.180 de lei. Către bugetul de stat, Tamara Chiribucă are de plătit suma de 750.524 de lei, din care prejudiciu efectiv de 436.563 de lei, diferenţa constând în dobânzi şi penalităţi de întârziere. Tamara Chiribucă a mai fost obligată şi la plata unei alte sume, de 152.362 de lei, din care prejudiciul efectiv este de 71.606 de lei, dar şi a sumei de 62.765 de lei, din care 56.535 de lei reprezintă prejudiciul efectiv.

 

Bâta, fost director în Primăria Suceava, 10 ani cu executare. Emilia Şveica, fostă magazioneră, 8 ani de puşcărie

Pedepse grele s-au dat şi faţă de alte două persoane care au lucrat în perioada 2000-2004 la Primăria Suceava. Este vorba de Constantin Bâta, fost director al Primăriei, şi Emilia Şveica, magazioneră la acea vreme în administraţia locală. Pentru abuz în serviciu contra intereselor public, Constantin Bâta a primit 10 ani de închisoare, pentru fals intelectual a „încasat” 5 ani de puşcărie, iar pentru complicitate la înşelăciune a fost taxat cu 10 ani de închisoare. În final, pedeapsa rezultantă este de 10 ani de închisoare, în timp ce pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a încetat procesul penal ca urmare a prescripţiei faptei. Instanţa a mai decis să-l oblige pe Constantin Bâta la plata către Primăria Municipiului Suceava a sumei de 414.061,5 de lei, reprezentând cheltuieli de protocol nejustificate.

Emilia Şveica a primit şi ea o pedeapsă extrem de grea. Fosta magazioneră a Primăriei Suceava a fost găsită vinovată pentru complicitate la înşelăciune şi judecătorii au condamnat-o la 8 ani de închisoare. În cazul Emiliei Şveica a încetat procesul penal pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Contabilele firmei Tamarei Chiribucă au primit câte 10 ani de închisoare

Cel două contabile de la firmele Tamarei Chiribucă, respectiv Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu, nu au avut nici ele parte de clemenţă din partea judecătorului de caz. Violeta Spătariu a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală, 10 ani pentru complicitate la înşelăciune. Cele două pedepse au fost contopite, iar Spătariu are de executat 10 ani de închisoare.

Ioana Ungureanu a fost găsită vinovată pentru fals intelectual-5 ani de închisoare şi complicitate la înşelăciune-10 ani de închisoare. Va avea de executat pedeapsa cea mai grea, de 10 ani de închisoare.

 

Directorul ziarului „Crai Nou” şi un fost şef al Gărzii Financiare, condamnaţi şi ei în acest dosar

Printre persoanele judecate şi găsite vinovate în acest dosar se mai numără doi foşti angajaţi ai Gărzii Financiare Suceava, dar şi directorul cotidianului „Crai Nou”, Dumitru Teodorescu.

Dumitru Buta, fost şef al Gărzii Financiare Suceava, a fost găsit vinovat pentru luare de mită şi a primit 3 ani de închisoare. Tot pentru luare de mită a fost condamnat şi Eugen Ionesi, fost lucrător al Gărzii Financiare Suceava. Şi Ionesi a primit aceeaşi pedeapsă: 3 ani cu executare.

O pedeapsă similară a fost pronunţată şi faţă de Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului „Crai Nou”, găsit vinovat pentru trafic de influenţă.

Toţi inculpaţii au fost obligaţi şi la plata unor cheltuieli de judecată, în total fiind vorba de câteva zeci de mii de lei.

 

Cum funcţiona cumetria Bujor-Chiribucă (Achiţei)

Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, pentru majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL şi SC Alexa SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă.

Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una dintre ratele pentru achiziţionarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.

 

Un dosar cu 40 de volume şi 20.000 de file

Procesul de la Bistriţa a necesitat un volum extraordinar de muncă. Timp de aproape trei ani, procurorii anticorupţie au adunat date şi probe în 40 de dosare, totalizând aproape 20.000 de file. Numai rechizitoriul de prezentare a faptelor inculpaţilor se întinde pe 321 de pagini, în dosar existând şi expertize, dar şi mai multe declaraţii ale celor puşi sub învinuire.

Şi costurile din acest dosar au fost uriaşe. La nivelul anului 2006 s-au cheltuit 875 de milioane de lei vechi, iar prejudiciul este estimat la circa 82 de miliarde de lei vechi.

 

Dosarul "napolitanelor"

Dosarul recent încheiat mai este cunoscut şi ca dosarul „napolitanelor”, şi asta pentru că ancheta procurorilor DNA Suceava, pe atunci PNA Suceava, a scos în evidenţă că în decurs de 425 de zile, din 2002 până în 2003, Primăria Suceava s-a aprovizionat cu 23,2 tone de napolitane cu cacao şi fructe, salatine, fursecuri, saleuri, sărăţele, ceea ce înseamnă că zilnic s-au mâncat în jur de 55 de kg din aceste produse. Acestora li s-au adăugat şi alte produse de patiserie, după cum urmează: 9.300 de ştrudele, 3.100 de plăcinte cu mere, 4.100 de cutii de MaxiMix şi 4.500 de cutii de alune.

Pentru a justifica aceste consumuri uriaşe, administratorul de la acea vreme al Primăriei Suceava, Constantin Bâta, a întocmit în fals mai multe documente din care rezultă că pe meleagurile noastre au poposit 250 de delegaţii din străinătate.

Marfa a fost distribuită de firmele administrate la acea vreme de Tamara Chiribucă, actualmente Achiţei, nimeni alta decât cumătra lui Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, cel care lua toate deciziile importante din instituţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, condamnat la 15 ani de închisoare.
 Vizualizări articol: 2278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 20 voturi
Fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, condamnat la 15 ani de închisoare4.4520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sper sa prind peste inca 7 ani si alte comdamnari. trimis de
(24 dec 2013, 11:58:33
asta cu referire la actuala conducere a Primariei "comunei" Suceava.
2.   Dibuit trimis de
(24 dec 2013, 14:03:26
cel care l-a dibuit pe bujor cam cu ce se ocupa si l-a pictat in jupanul in 1999 a fost Tibi Avram de la Monitorul de Suceava; in oras circula vorba, intre 2000 si 2004 ca adevaratul primar este bujor, nicidecum Ionescu Marian...
3.   Si primarii sunt imaculati? trimis de
(24 dec 2013, 18:04:18
Interesant e ca primarii put de bogati ce sunt, fac cluburi de fitze la copii, dar nu sunt nici macar cercetati, daramite inchisi. Mai astept, poate pana ajung la pensie vad si un primar sucevean in zeghe.
4.   PSD apara tot trimis de
(24 dec 2013, 18:06:30
Ionescu si Lungu sunt sub aripa ocrotitoare a PSDului. Se pare ca asta e calea de succes in viata, te bagi in partidul rosu si ti se albesc pacatele.
5.   Bravo autoritatilor care sau straduit trimis de
(24 dec 2013, 19:55:38
Speram sa vad o condamnare macar pt o fapta... Si ce vad ma uimeste, oare asa se lucreaza pt toti, sau doar pt cei care nu stiu imparteala?
Succes DNA! Si la multi ani!
6.   Mai aveti un director economic! trimis de
(24 dec 2013, 19:59:48
Sa nu ii uitam pe cei care acum impart banii dupa cum se imparte comisionul! Poate nu dureaza tot 7 ani...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei