Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Mâine va fi resfinţită Biserica Militară "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din Suceava

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va resfinţi mâine, 17 septembrie, Biserica Militară cu hramurile "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" şi "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Suceava. Evenimentul va începe la ora 9:00. 

La slujbă de resfinţire va participa şi Prea Sfinţitul Varlaam Ploieşteanul, vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoţi militari din ţară, care oficiază în bisericile şi aşezămintele ortodoxe arondate structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Miercuri, 18 septembrie, de la ora 9:00, la sediul I.S.U. Suceava, are loc a 9-a Convocare a Preoţilor militari din structurile M.A.I., prezidată de P.S. Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal.

 

Scurt istoric al Bisericii Militare din Suceava

Cu voia lui Dumnezeu, în data de 14 aprilie 2000, s-a sfinţit de către I.P.S. Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, locul viitoarei Biserici Militare cu hramurile "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" şi "Ştefan cel Mare şi Sfânt".

În decursul anilor construcţia a cunoscut diverse stadii de lucru, în prezent pictura în tehnica „frescă" fiind terminată în întregime, catapeteasma îmbrăcată în foiţă de aur şi pardoseala de granit încălzită de instalaţia centralei proprii. Cele trei clopote care străjuiesc Biserica sunt turnate la Baia Mare şi au tonalitatea în La minor, fiind acţionate electric.
La construcţia Bisericii au contribuit angajaţii M.A.I. şi oameni de bine din judeţul Suceava. Ea a fost făcută cu mult efort şi jertfă pentru ca astăzi să fie considerată „Catedrala M.A.I.". Deoarece este cea mai mare biserică militară din ţară, cu o lungime de 33 de metri, lăţimea de 8 metri şi înălţimea de 37 de metri. Stilul arhitectural este cel moldovenesc, cu nuanţe gotice. Pentru buna desfăşurare a lucrărilor de construcţie şi amenajare, în anul 1999 s-a înfiinţat Asociaţia non-profit „Înfrăţirea", pe lângă I.S.U. Suceava şi I.P.J. Suceava, având ca unic scop colectarea de fonduri în vederea edificării bisericii militare.
Lăcaşul de cult este situat vis-a-vis de sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina" al judeţului Suceava. Aici vin, în zile de duminică şi sărbători, atât cadrele militare cât şi credincioşi care locuiesc în preajmă. Ea şi-a găsit un loc în sufletele sucevenilor, fiind considerată drept locul unde militarii vin să se roage, mai ales înaintea unor misiuni grele. Ei se închină la moaştele Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, primite de la Mitropolia Timişoarei şi aşezate, cu mare cinste, într-un baldachin aurit.
Un alt obicei frumos este acela ca, înainte de intrarea în tură, militarii să intre în Biserică, să se roage şi să aprindă lumânări pentru ca Dumnezeu să-i ferească de primejdii şi necazuri. De asemenea, s-a îndătinat ca aici tinerii ofiţeri şi subofiţeri să primească Sfânta Taină a Cununiei, iar în perioada de post, atât militarii cât şi familiile lor vin să se spovedească şi să se împărtăşească. La evenimentele religioase mari din cursul anului bisericesc, toţi militarii participă cu bucurie şi cu evlavie la desfăşurarea acestora, dând momentelor un cadru solemn, deosebit.
De hramul Bisericii (15 septembrie) care este în preajma Zilei Pompierilor Români, la statuia „Pompierul", ce se află lângă altar, se face o slujbă de pomenire a eroilor, se depun coroane, pentru ca apoi să se interpreteze, de către Corala pompierilor militari, cântece patriotice. Avem nădejdea că acest aşezământ va deveni pentru generaţiile viitoare de militari un simbol al tăriei în credinţă şi în dragoste faţă de Ţară şi Biserica strămoşească. (Preot militar Ovidiu Iacob)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine va fi resfinţită Biserica Militară "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din Suceava.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mâine va fi resfinţită Biserica Militară "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei