Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Greu de prins

Un urs s-a plimbat pe mai multe străzi din Fălticeni, apoi a dispărut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Liniştea unei dimineţi de toamnă a fost bulversată brusc la Fălticeni, sâmbătă, de un urs care s-a plimbat pe străzi şi prin curţile oamenilor. Ursul, care a fost văzut de zeci de localnici şi ulterior de echipele formate pentru căutarea sa, a apărut absolut surprinzător şi nefiresc într-un municipiu aflat la 15-20 de kilometri de pădure. Pentru ca misterul să fie şi mai mare, personalul silvic şi de vânătoare mobilizat pentru prinderea ursului nu a reuşit să captureze animalul, care ar putea reapare oricând printre oameni.

 

Era la volanul unei maşini şi s-a întâlnit cu ursul pe stradă

Un prim apel la numărul de urgenţe 112 care a anunţat că un urs se plimbă pe străzi a fost înregistrat sâmbătă dimineaţă, la ora 6.30.

Unul dintre localnicii care s-au întâlnit cu ursul, Dorel Gorovei, a povestit: „Veneam cu maşina spre casă şi am văzut deodată ursul pe stradă. A sărit un gard, s-a dus prin curţile vecinilor, apoi a sărit din nou în stradă. A mai stat puţin pe stradă şi apoi a sărit în partea cealaltă a drumului, tot peste un gard. Era destul de agitat şi speriat”.

Viceprimarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Aldea, a sesizat imediat mai multe instituţii: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV), Prefectura, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Asociaţia Judeţeanăde  Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS), pentru a cere sprijin în soluţionarea cazului.

Între timp se formaseră deja echipe de căutare din personal silvic şi de vânătoare, cu sprijin de la echipaje de jandarmi şi poliţişti locali.

 

Viceprimarul: „Este prima dată când un urs se plimbă prin Fălticeni. Am mai văzut urşi doar la circ până acum”

Viceprimarul Gheorghe Aldea a declarat: “Din momentul în care am fost sesizaţi de situaţie am ţinut în permanenţă legătura cu poliţia locală. Nu a fost panică foarte mare, dar oricum ursul trebuie depistat, capturat şi dus unde îi este locul, în pădure. Este prima dată când un urs de plimbă prin Fălticeni. Am mai văzut urşi doar la circ până acum”.

Sâmbătă, în prima parte a zilei, echipele de căutare care voiau să tranchilizeze animalul l-au căutat în livezile Staţiunii Pomicole Fălticeni.

 

A doua alarmă s-a dat sâmbătă seara. Ursul a mers la cimitir

Seara, alarma s-a dat din nou. Ursul a fost văzut în cimitirul Grădini. Fiind zi de sărbătoare, mulţi oameni au merssă aprindă o lumânare la mormintele celor decedaţi, dar au avut surpriza de a fi evacuaţide forţele de ordine pe motiv că în cimitir se află ursul.

În jurul orei 20.00 animalul a traversat E 85, prin spatele unei discoteci din zona magazinului Lidl, şi a trecut tot prin livadă spre Spătăreşti. După lăsarea întunericului operaţiunile de căutare au fost sistate.

 

A mers ursul 20 de km până la Fălticeni sau scăpat din captivitate?

Vânătorii care l-au văzut pe urs au estimat că acesta are vârsta de 2-3 ani şi peste o sută de kilograme.

Despre cum a ajuns acesta în Fălticeni, nimeni nu poate spune nimic cert. Silvicultorii spun că este puţin probabil ca acesta să fi venit în Fălticeni de la 20 de kilometri sau mai mult fără să fi fost văzut pe nimeni. Cu toate acestea, intervine şi o altă ipoteză, relatată de un rădăşenean, cum că ursul se afla în urmă cu mai bine de o săptămână pe raza comunei Rădăşeni. În acest sens există însă doar o singure mărturie. 

Pe de altă parte, mai plauzibilă pare varianta ca ursul să fi scăpat din captivitate. De unde, nu ştie însă nimeni. Cei care suţin această variantă vin cu argumentul legat de distanţa faţă de pădure, dar şi faptul că ursul s-a plimbat totuşi mult printre case şi oameni, ceea ce nu este deloc specific unui animal sălbatic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un urs s-a plimbat pe mai multe străzi din Fălticeni, apoi a dispărut.
 Vizualizări articol: 2978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Un urs s-a plimbat pe mai multe străzi din Fălticeni, apoi a dispărut5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei