Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 214 (5421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Îi prindem pe contraatac!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Istoria se repetă! Nici unul dintre echipierii Naționalei  de fotbal nu  era barem  născut în 1965, așa că prea multe n-au de unde să știe despre meciul pierdut cu Turcia, la Ankara. Probabil că-și mai amintește câte ceva Gică Popescu – pe atunci, era președintele Federației. Gazetarii  români  aflați în tribună (Aurel Neagu, Ion Chirilă, Eftimie Ionescu) s-au călătorit în lumea celor drepți, acolo unde toți se califică, fără baraj, în finala Judecății de apoi.

Oficiam la microfonul transmisiei din capitala Turciei. Pentru accederea în grupele Campionatului Mondial ne luptam și atunci, dar eram, cum se spune, „pe cai mari”. Turcii o încasaseră rău de tot cu cehoslovacii: 0-6 la Istanbul, așa că meciul cu noi a fost mutat, tactic, la Ankara. Echipa gazdă traversa una dintre cele mai negre perioade din întreaga sa existență, așa că toate pronosticurile (mai ales după  catastrofa cu Cehoslovacia) dădeau România drept sigură (și singură) câștigătoare. Numai că turcii au păstrat din echipa umilită la Istanbul un singur jucător – Fevzi.

În rest, o formulă, am putea spune, complet nouă, cu debutanți în Națională. Selecționata noastră, poreclită „echipa ziariștilor”, era alcătuită, la cererea insistentă a presei, pe scheletul echipei „Rapid” (care, acum, orbecăiește prin cotloanele diviziei B…), dar nu lipseau Pârcălab, V. Alexandru și alte câteva prețioase „plombe”, sub privegherea antrenorului petrolist Ilie Oană. Pe vremea aceea, nu prea existau cabine de transmisie, așa că, la Ankara, m-am pomenit așezat, cu microfonul în brațe, în mijlocul tribunei cu turcaleți exuberanți – un vacarm de nedescris, abia îmi auzeam propriul glas… Dar de ce spuneam că istoria se repetă? Fiindcă, deși jucam în deplasare, eram creditați cu superioritate netă și se aproximau doar proporțiile scorului, evident, numai și numai în favoarea noastră. Atunci am auzit pentru întâia oară rotunjită formula parșivă „îi prindem pe contraatac!” Adicătelea, un „ho, că nu dau turcii!” întors pe dos: lasă-i să se năpustească peste noi, îi terminăm pe contraatac. Multă lene ascunde această atât de utilizată formulă – în primul rând, lene de gândire.

De la „îi prindem pe contraatac” ni s-au tras multe (inclusiv, de ce să n-o spunem, și câteva rezultate onorabile), dar până n-om scăpa de pârdalnica mentalitate defetistă a minimului efort tactic, marea performanță mă tem că rămâne de neatins. (După cum s-a văzut la golul doi, de fapt turcii ne-au prins pe contraatac, iar noi n-am izbutit mare lucru în careul advers.) La Ankara, așa de bine i-am „surprins pe contraatac” în 1965, încât am pierdut cu 1-2 și am dat peste cap toate pronosticurile, făcându-l pe Orhan Șeref, președintele Federației de fotbal, să… leșine de bucurie în tribuna oficială! Salvare, oxigen, aplauze pentru suprema dovadă de devotament… Dincolo, însă, de ravagiile acestei tactici de doi bani, să notăm că n-o poți logodi cu o formulă în care aliniezi atacanți  calificați întâi de toate pentru truda în marginea careului. Îți trebuie fotbaliști speciali, de viteză și explozie. Pe care, deocamdată, nu-i avem. Cei pe care îi avem o țin tot într-o călcătură tare și-o călcătură moale. „Englezul” Chiricheș a gafat ca niciodată, „tabacherea” Torje a centrat mereu unde nu era nimeni (și nu-i numai vina lui), Marica a dat totul vineri și s-a arătat sfârșit marți, Maxim a crezut că-i loc de fițe când arde gazonul… Nu-l simpatizez deloc pe Pițurcă, dar trebuie să strig „nu trageți în pianist, face și el ce poate!” Ce altceva să spui când două dintre contra candidate te înving acasă cu 1-4 și 0-2 decât că asta-i valoarea fotbalului nostru? Prezența la baraj nu însemna, cum mulți o cred, și calificarea, și dacă, prin cine știe ce șansă, ajungem în grupe, acolo ce-o să facem?

O să-i prindem pe spanioli, pe francezi, pe olandezi, pe contraatac? Păstrându-ne uzul rațiunii și încercând să judecăm drept oricât am sta de strâmb, vedem limpede ce umilințe ne-ar aștepta în confruntarea cu granzii fotbalului mondial. Cu Ungaria, unde au fost  în joc și alte mobiluri decât cele pur sportive, am dat totul și, iată, marți, au rămas ambițiile, dar s-a  isprăvit benzina. Drept pentru care, în loc să facem noi pressing, l-au făcut turcii. Covaci mi-a spus cândva, rezumând filosofia fotbalului: „arată-mi cum pasezi și-ți spun cât fotbal știi.” Și de pasat am pasat prost, turcii au fost evident mai buni și mai proaspeți, asta e, rămâne pe data viitoare.

Când, fără îndoială, „o să-i prindem pe contraatac”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îi prindem pe contraatac!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Îi prindem pe contraatac!5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei