Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 108 (5315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Mare sărbătoare la Biserica Izvorul Tămăduirii din Burdujeni

 

La hramul bisericii Izvorul Tămăduirii din Burdujeni, sărbătorit vineri, 10 mai, au slujit în sobor Pc. Pr. Inspector Horga Nicolae, Pc. Pr. Protoiereu Irimia Vasile, Pc. Pr. Doru Boteanu și Pc. Pr. Gheorghiță Dan, alături de preoții slujitori ai parohiei, respectiv Pr. Paroh Stamatin Laurențiu Nicolae și Pr. Iacoban Bogdan.

Împreună cu credincioșii parohiei, au fost prezenți și credincioși din alte parohii, care sunt alături nu doar la hram, ci și prin contribuția după puterea fiecăruia pentru parohia aceasta, tot timpul anului. La sfârșitul Sfintei Liturghii, unii credincioși s-au împărtășit, toți au luat binecuvântare, anafură și câte o revistă tipărită cu această ocazie, după care au participat la agapa frățească pregătită cu multă dăruire de către credincioasele din parohie.

Prezența tuturor acestor oameni, încurajează lucrarea slujitorilor Sfântului Altar pe mai departe în aceste timpuri tulburi, dar și mai departe, în timpul veșnicei Învieri a lui Hristos, spre care tânjim cu toții.

Activitatea copiilor din grupa de cateheză, a fost foarte apreciată de către toți invitații, mulți din ei cumpărând obiectele meșteșugite de aceștia, încurajându-i pe mai departe în lucrarea lor.

Menționăm că fondurile strânse astfel vor fi folosite pentru mângâierea câtorva oameni în vârstă, atât din parohie, cât și din căminul de vârstnici ”Sfântul Ioan cel Nou” al Arhiepiscopiei noastre, la fel ca și anul trecut, în cadrul acțiunii ”Floare de mușcată”.

 

Praznic închinat Maicii Domnului,

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Între sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului şi cea a Adormirii sale, sărbătorim tocmai ceea ce o distinge de celelate femei, şi anume faptul naşterii Tămăduitorului lumii, devenind astfel Izorul cel binecuvântat de Dumnezeire pe acest pământ.

Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. A întâlnit un orb rătăcit, care l-a rugat să-i dea apă şi să-l călăuzească spre cetate. La un moment dat, a   auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apă tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Leon a făcut întocmai, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. La rândul său, împăratul Justinian (527-565) care suferea de o boală grea şi s-a vindecat după ce a băut apă din izvor a construit o biserică şi mai mare. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni, molime şi alte suferinţe.

În această zi, la biserici se oficiază slujba de sfinţire a apei, sau Aghiazma Mică, pe care oamenii o beau dimineaţa, sau stropesc casele, pentru întărire trupească şi sufletească, pentru îndepărtarea relelor ce vin asupră-le.

 

“Omul nu este creat spre pierzare, ci spre îndumnezeire, spre vindecare”

Omul nu este creat spre pierzare, ci spre îndumnezeire, spre vindecare. Dar vindecarea nu lucrează în toţi la fel. Hristos întreabă mulţi bolnavi ai timpului Său: “Vrei să te vindeci?” sau “Crezi că te pot vindeca?”. Aşadar, trebuie să o şi doreşti. Apostolii au fost trimişi în lume în numele Lui, nu în numele lor. Cu numele lui Hristos aceştia vindecau bolnavii, nu prin puterea lor proprie.

Această sărbătoare are semnificaţie deosebită pentru creştinul care nu aşteaptă mântuirea stând acasă, spunându-şi că preotul trebuie să se roage pentru el, şi astfel, să-i câştige mântuirea sufletului. Pentru credinciosul adevărat, orice sărbătoare are semnificaţii profunde: zi de odihnă trupească şi întărire sufletească, zi închinată Domnului, moment de reflecţie, timp de mulţumire şi de slavă aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile primite.

După momentul sărbătoririi Învierii Domnului, a cincea zi sărbătorim pe Maica Domnului ca ceea ce este adevăratul Izvor al Tămăduirii. Ea este cea care, Născătoare de Dumnezeu fiind, naşte pe Tămăduitorul lumii – Hristos. Prin consecinţă logică, ea, Fecioara Maria, nu poate fi decât Izvorul Tămăduitorului.

Vedem în natură râuri, fluvii sau mici izvoare. Apa este aceeaşi pentru că şi Creatorul este acelaşi. Locurile şi gustul diferă. Din stâncă, sau din sol mâlos, apa iese la suprafaţă spre binecuvântarea oamenilor. Nu toată apa este bună de băut, aşa cum este ea, dar poate da hrană oamenilor (peşte de apă sărată). De aceea, atunci când se găseşte un izvor cu apă bună de băut, este însemnat, tocmai pentru a se bucura şi alţii de el.

Hristos Dumnezeu nu putea să ascundă tocmai izvorul din care  S-a întrupat în această lume spre tămăduirea noastră. Nu putea acoperi Izvorul din care El s-a adăpat şi să lase oamenii neştiutori cui datorează atâtea şi atâtea binecuvântări care ni s-au făcut prin El.

Aşa cum însemnăm un izvor cu apă bună, tot aşa trebuie să însemnăm în sufletele noastre şi ziua în care o sărbătorim pe Maica Domnului ca ceea ce ne este tuturor Izvor de tămăduiri. Dumnezeu să ne binecuvinteze cu înţelepciune pentru ca niciodată să nu uităm de cea care ne este izvor de binecuvântare, Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, parohia „Izvorul Tămăduirii” din cartierul Burdujeni a participat cu trup şi suflet la sfinţirea noii biserici pe 23 noiembrie 2008 , de către Înalt Prea Sfinţitul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de preoţi şi diaconi.

(pr. Bogdan IACOBAN)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mare sărbătoare la Biserica Izvorul Tămăduirii din Burdujeni.
 Vizualizări articol: 2017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mare sărbătoare la Biserica Izvorul Tămăduirii din Burdujeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei