Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 102 (5309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semnificaţia zilei

Joia Mare, Denia celor 12 Evanghelii

 

Denia din Joia Mare este cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, căci are citirea celor 12 evanghelii sau a evangheliilor patimilor Domnului. În această dimineață se oficiază ultimele parastase din seria celor efectuate în timpul postului Paștilor alcătuite din colivă, colac, vin. În multe localități din țară se fac focuri de Joii Mari în curțile caselor și în cimitire, se tămâiază mormintele și se dau de pomană mici turte din aluat, apă sau vin. Se crează puntea de legătură dintre comunitatea celor vii și a celor răposați pentru ca, împreună, să participe la marea bucurie a Învierii.

În cadrul comemorării de joi seara, se face procesiune cu crucea în biserică din altar până în mijlocul bisericii, unde rămâne spre a fi adorată de credincioși până în seara vinerii următoare, Vinerea Mare, când se desfășoară slujba Prohodului, adică slujba înmormântării Domnului. Sunt zile triste când toată suflarea creștină își îndreaptă atenția spre suferințele Celui care s-a făcut om pentru noi și pentru mântuirea noastră. Practic, joi se instituționalizează taina Sfintei Împărtășanii la Cina cea de Taină. Mântuitorul Iisus Hristos dă pildă de smerenie spălând picioarele ucenicilor săi. Tot cu această ocazie le dă ultimele sfaturi înainte de prinderea Sa. Binecuvintează pâinea și vinul, adică Sfânta Împărtășanie și le spune apostolilor: Să faceți aceasta întru pomenirea mea. Tot acum Iuda îl vinde pe Hristos. După Cina cea de Taină, Mântuitorul a mers în Grădina Getsimani ca să se roage. Atunci au venit, conduși de Iuda, o parte dintre farisei care l-au prins pe Hristos, după care l-au dus la arhiereii Ana și Caiafa. În cele din urmă au ajuns la guvernatorul Pilat din Pont pentru a fi judecat. Vineri are loc judecarea lui Iisus și condamnarea la moarte pe cruce pe muntele Golgota.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Joia Mare, Denia celor 12 Evanghelii.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joia Mare, Denia celor 12 Evanghelii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei