Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 102 (5309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pro bono

Asistenţă juridică gratuită pentru părinţii care şi-au pierdut copilul la Maternitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

O casă de avocatură din București își exprimă intenția de a reprezenta în justiţie familia care acuză un caz de malpraxis la Maternitatea Spitalului Județean de Urgenţă Suceava. Este vorba de „Bărcan, Winzer & Asociații”, societate civilă de avocați din Capitală, care vrea să apere interesele părinţilor care şi-au pierdut copilul în maternitate, săptămâna trecută. Casa de avocatură s-a autosesizat în urma articolului publicat în ediţia de luni, 29 aprilie, a cotidianului Monitorul de Suceava, anunţând că va prelua cazul pro bono, adică cu titlu gratuit.

În apărarea familiei îndoliate vine şi o fundaţie din Bucureşti, Neminem Laedere, care, de asemenea, a aflat din ziarul nostru de tragicul eveniment.

Avocaţii fundaţiei intenţionează să ia legătura cu părinţii şi să-i ajute să-şi găsească dreptatea în instanţă.

 

Medicii Gabriela Siniavschi şi Carmen Andrei, reclamaţi că nu şi-au făcut datoria

Joi, 25 aprilie, la maternitatea Suceava un copil a murit în pântecele mamei, din motive neelucidate. Părinţii au depus plângeri la poliţie şi la Colegiul Judeţean al Medicilor pe numele specialiştilor în obstetrică-ginecologie care s-au ocupat de caz, dr. Carmen Andrei şi dr. Gabriela Siniavschi. Medicii sunt acuzaţi că au întârziat manevrele medicale la naştere, pentru că nu li s-ar fi oferit atenţii în bani.

Părinţii, Nicoleta Niga, de 25 de ani, şi Nicanor Solcan, de 23 de ani, din comuna Fundu Moldovei, susţin că fiul lor s-a născut mort fiindcă medicii „au ţinut” prea mult copilul în pântecele mamei. Tânăra era însărcinată în luna a noua când a fost adusă de rude la Spitalul Suceava, în după-amiaza zilei de 24 aprilie, pentru că nu se simţea bine, decesul bebeluşului survenind a doua zi, când s-a practicat şi intervenţia de extragere a fătului mort. Potrivit familiei, bebeluşul cântărea 2,890 kg, iar rezultatele parţiale ale examenului anatomo-patologic au arătat că acesta nu ar fi suferit de malformaţii congenitale.

 

Medicul de gardă: “Naşterea a devenit un loz care uneori se dovedeşte necâştigător”

În replică, medicii incriminaţi vorbesc despre o multitudine de factori de risc, arătând că la cele 36 de săptămâni de sarcină bebeluşul era prematur, iar morţile subite în uterul mamei sunt frecvente şi greu de evitat. „Naşterea nu mai este garantată în ziua de astăzi. Din mai multe motive, cum ar fi şi radiaţiile, naşterea a devenit un loz care uneori se dovedeşte necâştigător”, spune dr. Gabriela Siniavschi, medicul de gardă în ziua în care Nicoleta Niga s-a internat şi care s-a ocupat de caz până a doua zi dimineaţă, la ora 8.00, când a predat pacienta medicului curant, Carmen Andrei. Doctoriţa Gabriela Siniavschi este acuzată de faptul că nu s-ar fi implicat suficient pentru că pacienta nu era a ei, ci a colegei sale, doctoriţa Carmen Andrei, prima fiind auzită de mamă atunci când comenta această situaţie cu un alt cadru sanitar.

„M-am ocupat exact atât cât a fost nevoie. Pacienta era cu o sarcină la termen, iar pe perioada nopţii nu au apărut probleme care să justifice măsuri de urgenţă. Rolul meu a fost să urmăresc evoluţia mamei şi a copilului, considerat prematur până la 40 de săptămâni. Eu trebuia să menţin sarcina şi să predau pacienta şi fătul într-o stare bună, ceea ce s-a şi întâmplat”, spune medicul de gardă.

 

Medicul curant: “Dacă mă sunau dimineaţă, veneam la urgenţă şi salvam copilul. Of, of, of!”

De cealaltă parte, familia susţine că bătăile de inimă ale fătului au început să aibă un ritm anormal de joi dimineaţă, de la ora 6.30, când dr. Gabriela Siniavschi era încă de serviciu. Semnele de sarcină oprită în evoluţie ar fi apărut după ora 8.00, când de Nicoleta Niga şi bebeluşul ei răspundea deja medicul curant. Totuşi, intervenţia chirurgicală de extragere a fătului mort din pântecele mamei s-a practicat de-abia la ora 13.00, de către dr. Carmen Andrei, iar discuţia surprinsă în timpul operaţiei de către pacientă a alimentat bănuielile familiei cum că în acest caz nu s-a procedat corect. “Am auzit-o pe doctoriţa Andrei spunând că <dacă mă sunau dimineaţă, veneam la urgenţă şi salvam copilul. Of, of, of!>. Cuvintele astea n-am să le pot uita niciodată”, a mărturisit Nicoleta Niga.

Totuşi, medicul curant nu consideră că ar avea vreo vină. Doctoriţa spune că a constatat joi dimineaţa, la ora 9.30, că inima fătului a încetat să mai bată, dar nu s-a grăbit să intre în sala de operaţii fiindcă era oricum tardiv. „Nu era nici loc în sală, iar fătul era deja mort. Nu mai aveam de ce să mă grăbesc”, a spus dr. Carmen Andrei, care neagă şi acuzaţia de a fi evitat să dea ochii cu familia, după incident. ”Nu a vorbit nimeni cu mine. Nu sunt o fiinţă inabordabilă, discut cu oricine, dar rudele nu m-au căutat”, a concluzionat medicul.

În acest caz, conducerea Spitalului Suceava a declanşat o anchetă pe linie administrativă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenţă juridică gratuită pentru părinţii care şi-au pierdut copilul la Maternitate.
 Vizualizări articol: 3101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Asistenţă juridică gratuită pentru părinţii care şi-au pierdut copilul la Maternitate4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trist! trimis de
( 3 mai 2013, 19:01:59
Asa mai da, seamana a articol, nu ca primul, doar niste acuzatii. Oricum problema e incalcita, la noi toti vor cezariana, afara se prefera nasterile naturale, iar copilul era prematur si probabil cu putine sanse de supravietuire. Naspa de tot, pentru toti! Imi pare rau pt parinti! Oricum daca acesta ar fi fost primul articol si nu porcaria de data trecuta nu stiu daca casa de avocatura ar mai fi sarit atat de repede.
2.   Sinegloriei... trimis de
( 4 mai 2013, 11:04:13
esti medic probabil, sau din familie...mama a ajuns la spital,da? copilul era in viata, da? CRIMINALELOR !!! medici sunteti? nu stie lumea toata ca doar bani vreti? si eu am nascut in Suceava ...sa va spun cati bani m a costat?
3.   Comentariu trimis de
( 4 mai 2013, 11:09:28
nu va pasa de mame, de copii, de nimic...mamele toate ar trebui sa scrie ce au tras cu spitalele, medicii, smecherii astia cu diplome..nu stiau ele ca copilul avea probleme? viata unui prrunc depindea de programul de servici? cine v a facut medici doamnelor? mai bine nasti cu moasa in sat, pe hat, daca voi cu atatea dotari lasati pruncii sa moara inainte de a se naste...o sa va plateasca Dumnezeu doamnelor doctor...aveti poate copii....nu uit ce am tras cu voi la nasteri...va uitati la noi ca la caini...
4.   Nu-mi vine sa cred! trimis de
( 4 mai 2013, 22:10:12
Doctora Carmen Andrei este un specialist deosebit si nu cred ca aici s-a pus problema de bani. Poate chiar a fost o problema medicala. Mi-a salvat viata acest om deoarece "alt specialist' a zis, timp de 8 luni, ca sarcina mea este normala. Si nu a fost asa, am descoperit malformatia fatului la 8 luni, cand era deja prea tarziu. Si nici nu a vrut sa vina la nastere, noaptea la ora 23, iar doctora m-a salvat pe mine nu si copilul, ca nu se mai putea. Si dupa cativa ani am nascut cu ea o fetita de toata frumusetea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei