Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Învăţături

Culorile veşmintelor liturgice în perioada postului

 

Clerul ortodox poartă două tipuri de veşminte: neliturgice, adică reverendă şi rasă, şi liturgice, adică acele veşminte împodobite, purtate în special în timpul sfintelor slujbe.

Veşmintele liturgice au, în funcţie de perioadele anului bisericesc şi de sărbători, diferite culori şi aceasta datorită semnificaţiei pe care fiecare culoare o are. Albul reprezintă puritatea harului lui Dumnezeu, verdele, culoarea vieţii şi a lemnului Sfintei Cruci, purpuriul semnifică Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, roşul reprezintă sângele Mântuitorului şi al martirilor care şi-au dat viaţa pentru credinţa în Domnul Hristos, auriul, bogăţia darurilor Sfântului Duh. Observăm aşadar că la praznicele Mântuitorului, la Sfinţii Apostoli şi la Sfinţii Ierarhi predomină auriul şi galbenul de toate nuanţele.

La praznicele Maicii Domnului şi la sărbătorile Sfinţilor Îngeri veşmintele au culoarea albastru deschis sau alb, iar la praznicele Sfintei Cruci sau când este sărbătorit vreun sfânt martir se poartă veşmintele de culoare roşie sau cele purpurii. De sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim sau de Florii, de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt sau de Rusalii şi de sărbătoarea Sfintei Treimi se poartă veşmintele verzi.

În Postul Mare, clerul poartă veşminte cernite, ca semn al pocăinţei ce caracterizează această perioadă, dar şi pentru faptul că postul este o perioadă de aşteptare, de jertfă împreună cu Hristos, scoţându-se în evidenţă mai ales dimensiunea postului ca înnoire şi îmbogăţire spirituală. Hainele sunt întunecate, dar sufletul se învăluie în lumina spirituală ce intensifică legătura omului cu Dumnezeu. În sâmbetele Postului Sfintelor Paşti se poartă veşmintele cernite cu ornamente aurii.

(sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culorile veşmintelor liturgice în perioada postului.
 Vizualizări articol: 966 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Culorile veşmintelor liturgice în perioada postului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei