Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 74 (5281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Vladimir Ghika, preot şi principe român, declarat martir pentru credinţă de către papa Francisc

 

Sfântul Părinte papa Francisc a semnat miercuri, 27 martie 2013, decretul prin care recunoaşte "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan; născut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873 şi ucis din ură faţă de credinţă la Bucureşti (România) la 16 mai 1954". Astfel, Vladimir Ghika, preot catolic şi principe român, va fi ridicat curând la cinstea altarelor şi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice.

Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic, la 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din Bucureşti în timp ce ieşea din casa unei bolnave căreia îi administrase sfintele taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, înfometat şi suferind, a încetat din viaţă în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

"Este un dar deosebit nu numai pentru Arhidieceza noastră, ci pentru întreaga Biserică Catolică din România, pentru ţara şi poporul nostru din care s-a născut această mare personalitate, Vladimir Ghika, preot martir. Frumos semnal trimis de Sfântul Părinte Francisc Bisericii şi ţării noastre, prin semnarea decretului de recunoaştere a martiriului acestui fiu al Bisericii şi al neamului nostru!", a declarat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

"Credincioşii şi preoţii Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti au avut mereu convingerea fermă că Monseniorul Vladimir Ghika şi-a dat viaţa ca martir pentru credinţă şi de aceea, încă din 1991, ÎPS Ioan Robu a adresat Sfântului Scaun cererea pentru începerea procesului în cauza de beatificare şi canonizare a monseniorului. Existau deja dovezi şi multe mărturii despre viaţa de credinţă a monseniorului şi moartea lui martirică. Ne bucură nespus vestea confirmării martiriului monseniorului Vladimir Ghika, pe care putem să-l numim de acum venerabil. Este primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit", a explicat pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului Vladimir Ghika.

(www.ercis.ro, Informaţiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 165 din 28 martie 2013, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, fiind semnat de pr. Francisc Doboş, purtător de cuvânt (tel. 0755/065069; e-mail: birouldepresa@arcb.ro, francisc.dobos@gmail.com). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vladimir Ghika, preot şi principe român, declarat martir pentru credinţă de către papa Francisc.
 Vizualizări articol: 1096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vladimir Ghika, preot şi principe român, declarat martir pentru credinţă de către papa Francisc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei