Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 39 (5246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Conclavul pentru alegerea noului papă s-ar putea reuni mai devreme

 

Reunirea Conclavului care urmează să-l aleagă pe succesorul papei Benedict al XVI-lea ar putea avea loc mai devreme, pentru a permite viitorului suveran pontif să se pregătească pentru sărbătoarea Paştelui (31 martie) au indicat vineri surse de la Vatican pentru agenţia I. Media, specializată în problemele Vaticanului, preluată de AFP.

După ce Benedict al XVI-lea a anunţat că se va retrage la 28 februarie, cei 117 cardinali care au rolul de a-l desemna pe următorul papă trebuie să se întrunească în Conclav, şi potrivit regulilor stabilite de Ioan Paul al II-lea în Constituţia apostolică “Universi dominici gregis” din 1996, această reunire trebuie să aibă loc între 15 şi 20 martie.

Dar, având în vedere apropierea Paştelui şi intervalul de timp cu care Benedict al XVI-lea şi-a anunţat dinainte retragerea, cardinalii ar putea decide să se reunească puţin mai devreme, au apreciat sursele citate.

Textul evocat stipulează că, din momentul în care Sediul apostolic devine vacant în mod legitim, “cardinalii electori prezenţi trebuie să-i aştepte pe cei absenţi timp de 15 zile”. “Universi dominici gregis” precizează însă şi faptul că, dacă apar “îndoieli” cu privire la prevederile Constituţiei sau la modalitatea punerii lor în practică, “prerogativa de a lua o hotărâre în acest domeniu îi revine colegiului cardinalilor”. Aceştia pot astfel să “interpreteze punctele asupra cărora există dubii” – cu excepţia actului alegerii -, cu condiţia ca “majoritatea cardinalilor reuniţi să cadă de acord asupra aceleiaşi opinii”.

La 28 februarie, o mare parte dintre cardinali vor fi deja la Roma, pentru o ultimă audienţă a papei Benedict al XVI-lea. Cîteva ore mai tîrziu, imediat după ce locul său va deveni vacant, cardinalii pot conveni să devanseze deschiderea conclavului.

În cazul în care conclavul ar începe în jur de 10 martie, duminică, şi noul papă va fi ales în 3-4 zile, acesta îşi va putea inaugura pontificatul în singura zi de sărbătoare solemnă din postul Paştelui – 19 martie, ziua Sfântului Iosif. Acest lucru îi va permite apoi noului papă să se pregătească pentru maratonul ceremoniilor din Săptămâna sfântă şi cardinalilor din lumea întreagă să revină în diocezele lor pentru aceeaşi ocazie.

Este posibil de altfel ca papa Benedict al XVI-lea însuşi, cunoscut ca foarte organizat şi prevăzător şi preocupat ca tranziţia să fie una ordonată, să se fi gândit la acest calendar, anunţându-şi retragerea începând din 28 februarie.

(sursa: www.ziarulfaclia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conclavul pentru alegerea noului papă s-ar putea reuni mai devreme.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conclavul pentru alegerea noului papă s-ar putea reuni mai devreme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei