Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 aug 2012 - Anul XVII, nr. 198 (5103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împlineşte astăzi 83 de ani

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împlineşte astăzi 83 de ani. Pimen Zaineas-a născut la data de 25 august 1929, în satul Herăşti, comuna Grebănu (judeţul Buzău), primind la botez numele de Vasile Zainea. Şi-a efectuat studiile medii la Liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ (1948-1951). Urmează apoi studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1953-1957), iar mai târziu studii de specializare la Universitatea din Köln (1976-1977). De asemenea, între anii 1953-1957 a făcut studii la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, obţinând diploma de calificare în muzeografie.

 

Tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ la 10 martie 1951

Este tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ la 10 martie 1951 sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon (1951) şi apoi ieromonah (1957). Slujeşte în calitate de Profesor la şcolile monahale din Mănăstirile Neamţ şi Secu (1951-1952), apoi ca pedagog la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamţ (1952-1953). După absolvirea Facultăţii, este numit egumen, apoi stareţ la Mănăstirea Putna (1957-1961). Îndeplineşte apoi ascultări în mai multe mănăstiri din zona Neamţului: preot-duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Schitul Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăstirea Putna (1964-1974). Este ridicat la rangul de protosinghel (1966) şi apoi la cel de arhimandrit (1975).

În perioada 1974-1978, este numit ca stareţ la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava". IPS Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare: în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada (1977), la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim (1978-1979), membru în câteva delegaţii sinodale care au vizitat alte Biserici. Apoi devine exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor (1979-1982).

La 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea este ales de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul “Suceveanul". Este hirotonit întru arhiereu, cu prilejul hramului Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, la 24 iunie 1982 de către IPS Mitropolit Teoctist Arăpaşu al Moldovei şi Sucevei, împreună cu PS Episcop Eftimie Luca al Romanului şi Huşilor şi cu PS Roman Ialomiţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La săvârşirea hirotoniei au participat şi Patriarhul Iustin Moisescu al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Diodor al Ierusalimului aflat pe atunci în vizită în România, precum şi foarte mulţi ierarhi din Sinodul Patriarhiei Ierusalimului şi din Biserica Ortodoxă Română.

 

Din 1991, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Apoi, la data de 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, fiind instalat ca episcop la Suceava la 3 martie 1991.

A publicat o serie de articole, recenzii şi cronici în revistele “Mitropolia Moldovei şi Sucevei" de la Iaşi şi “Candela" de la Suceava. Printre articolele publicate de către IPS Pimen menţionăm următoarele: "Icoana Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos şi semnificaţia ei teologică redată în frescele din nordul Moldovei" (1981); "Însemnătatea teologică a Icoanei Botezului Domnului, după texte liturgice" (1982); "Cuvântul şi icoana" (1984); "Întâmpinarea Domnului în iconografia bisericilor din nordul Moldovei" (1984); "Autonomie şi autocefalie în picturile bisericilor din Moldova" (1985); "Icoana Învierii" (1986); "Icoana Schimbării la Faţă" (1986); "Păstori şi propovăduitori ai dreptei credinţe. Sfinţii Trei Ierarhi" (1987); "Învăţătura ortodoxă despre icoană" (1987); "Dobândirea, păstrarea şi desăvârşirea mântuirii noastre" (1988); "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în iconografia ortodoxă" (1988) etc.

 

Realizările IPS Pimen în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

În cei 22 ani de arhipăstorire a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen a avut multiple realizări. Printre acestea se numără redeschiderea unor sfinte lăcaşuri care au fost închise în perioada comunistă, cum ar fi Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului, mănăstiri deschise la câteva zile după ce a ajuns arhipăstor al acestor ţinuturi. Pe lângă aceste două mănăstiri a ctitorit, a fost alături de cei care au dorit să ctitorească biserici, mănăstiri şi schituri. Dacă atunci când a venit IPS Pimen erau în jur de zece mănăstiri şi schituri, astăzi sunt peste 35 de mănăstiri şi schituri în această arhiepiscopie.

Din anul 1991, când a fost numit Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen a întreprins şi o bogată activitate culturală. Cu binecuvântarea IPS Sale au fost publicate numeroase cărţi, broşuri şi tipărituri, adresate în special credincioşilor de rând. Unele dintre acestea au fost scrise chiar de către IPS Arhiepiscop Pimen. Dintre cărţile tipărite în Arhiepiscopie amintim: "Din cărţi adunate şi la copii iarăşi date", "Carte de învăţătură şi îndrumare ortodoxă", "Viaţa şi activitatea Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuţi", "Necazurile în viaţa creştinului", "Acatistul şi slujba Sf. Voievod Ştefan cel Mare", "Carte de religie", "Povăţuiri pentru spovedanie", "Din pagini de altădată", "Adevăruri mântuitoare". În această carte, IPS Pimen urmăreşte explicarea unor învăţături controversate, a unor texte controversate din Sf. Scriptură.

 

Activităţi filantropice

Tot cu binecuvântarea IPS Pimen s-a tipărit "Tipicul Sf. Sava", apoi foarte multe monografii cu mănăstirile Putna, Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ, Dragomirna, Humor, Probota. Au fost tipărite cărţi de rugăciuni, care au fost date la copiii de clasa I, la începutul fiecărui an şcolar.

De asemenea, IPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Astfel, a fost construit Căminul de bătrâni "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava", Căminul de bătrâni de la Bogdăneşti, de la Gros, de la Sihăstria Putnei şi de la Mănăstirea "Sf. Dimitrie", de la Vatra Dornei.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2000) de către Preşedintele României, Emil Constantinescu.

(sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pimen_Zainea)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împlineşte astăzi 83 de ani.
 Vizualizări articol: 1395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împlineşte astăzi 83 de ani3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Completare trimis de
(25 aug 2012, 15:13:54
Nu cumva a mai fost tuns si de securitate sub numele de PETRU SI SIDOROVICI?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei