Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mai 2012 - Anul XVII, nr. 122 (5027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un cardinal se află printre informatorii de la Vatican, scrie presa italiană

Un cardinal se află printre informatorii de la originea scurgerilor de documente secrete de la Vatican şi l-ar fi controlat pe majordomul Papei Benedict a XVI-lea Paolo Gabriele, arestat miercuri, dar care ar fi doar un executant, scria luni presa italiană, relatează AFP.

"Un cardinal l-a ghidat pe turnător", titrează cotidianul roman Il Messaggero, în timp ce publicaţia milaneză Corriere della Sera scria în capul ziarului "un cardinal printre turnători".

Jandarmeria Vaticanului l-a arestat pe Paolo Gabriele şi a găsit documente confidenţiale la domiciliul său, la aproximativ o lună după crearea unei comisii de anchetă însărcinată cu elucidarea cazului scurgerilor de informaţii care afectează micul stat începând din ianuarie.

O carte publicată în urmă cu opt zile în Italia conţine un număr fără precedent de documente confidenţiale ilustrând numeroase dezbateri interne, cum ar fi situaţia fiscală a Bisericii, sau unele scandaluri, ca cel de pedofilie, care afectează ordinul Legionarilor lui Cristos.

Aceste documente nu aduc mari surprize, însă dezvăluie răutăţile şi ranchiunele dintre diverşi cardinali şi autorităţi, care se acuză reciproc şi se adresează Papei dându-i asigurări cu privire la loialitatea lor.

Unul dintre aceşti "turnători" anonimi, intervievat de cotidianul La Republica, apreciază că cel care se află la originea scurgerii orchestrate "acţionează în favoarea Papei". "Deoarece scopul informatorilor este să dezvăluie corupţia din Biserică în aceşti ultimi ani", motivează această sursă.

"Adevăraţii conducători sunt cardinalii. Iar apoi sunt episcopi, secretari şi peştii mici", adaugă el.

Între informatori "există cei care i se opun cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone, cei care cred că Benedict al XVI-lea este prea slab să conducă Biserica şi cei care cred că este momentul oportun pentru a avansa", afirmă aceeaşi sursă sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestui informator citat de La Republica, Papa a fost foarte afectat de concedierea, joi, a preşedintelui Băncii Vaticanului (IOR) Ettore Gotti Tedeschi, pe care îl apreciază mult. "A plâns", după care "s-a înfuriat şi a spus: adevărul va ieşi într-o bună zi la lumina zilei", ar fi spus Benedict al XVI-lea, potrivit acestei surse.

Gotti Tedeschi a fost concediat din cauza managementului neperformat, dar şi - potrivit unor surse informate - pentru că este suspectat că a difuzat în afara Vaticanului anumite documente privind IOR.

Experţi în probleme legate de Vatican au dezvăluit la sfârşitul săptămânii că majordomul, care s-a dovedit întotdeauna foarte ataşat de Papă, nu pare să fi fost în măsură să orchestreze singur toată această scurgere organizată de documente, intitulată "Vatileaks".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un cardinal se află printre informatorii de la Vatican, scrie presa italiană.
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un cardinal se află printre informatorii de la Vatican, scrie presa italiană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei