Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2012 - Anul XVII, nr. 69 (4974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii de Buna Vestire

Sărbătoarea Bunei Vestiri, sărbătorită pe 25 martie, a rămas în popor, până în zilele noastre, nu doar un moment religios, ci şi unul de care se leagă credinţe şi obiceiuri populare, unele bizare, strâns legate de străvechi observaţii asupra naturii.

Pentru că sărbătoarea religioasă creştină este dedicată momentului în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naştere pruncului Iisus, şi în popor au loc la această sărbătoare mici ritualuri destinate sporirii fertilităţii şi chiar rodului agricol. De pildă, proprietarii de pomi “descântă” cu securea în mână în jurul celor mai leneşi la rod şi le promit că vor fi tăiaţi dacă nu se învrednicesc să ofere roade nici în acel an. Există credinţa ciudată că în acea zi arborii înţeleg mesajul şi efectul este surprinzător. Femeile care nu pot avea copii au obiceiul lor în această zi. Ele postesc negru, se roagă şi nu beau decât agheasmă, în speranţa că nu vor mai fi sterpe. Totodată, se crede că dacă în această zi eşti leneş sau certăreţ aşa vei fi tot anul, iar dacă te trezeşti dimineaţă şi poţi culege un fir de iarbă, vei ajunge bogat.

Despre ziua de Buna Vestire se spune şi azi în satele din Bucovina că este momentul din an când se “dezleagă limba păsărilor”. Legat de această credinţă, există în unele locuri şi obiceiul de a se presăra pe câmp boabe sau firimituri anume pentru zburătoare, cu speranţa că astfel vor fi îmbunate şi nu vor produce, în vară, pagubă prin culturile agricole. După ziua în care se crede că încep să glăsuiască păsările, oamenii se aşteaptă chiar ca, în primăverile calde, să înceapă să cânte cucul şi se pregătesc special în acest sens. Există o superstiţie în popor care spune că dacă te prinde primul cântat al cucului fără bani în buzunare ori fără mâncare în casă, aşa vei fi tot anul.

Există şi un vechi obicei al stuparilor, care dau drumul albinelor prin potcoavă, ca să fie ferite de boli, iar femeile care cresc găini înseamnă ouăle făcute în ziua aceasta cu grijă, pentru ca nu cumva să le pună sub cloşcă, din credinţa că puii nu vor fi din cei sănătoşi şi vor aduce numai ghinioane la casă.

Mai sunt şi şi credinţe “meteorologice” legate de Buna Vestire şi se fac un fel de previziuni populare pentru starea vremii în viitor. Se spune că dacă vremea e bună, aşa va fi şi de Paşti, iar dacă ursul îşi vede umbra, adică dacă e soare, se duce în curând orice urmă de iarnă.

(sursa: www.monitoruldemunte.info)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţii de Buna Vestire.
 Vizualizări articol: 981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tradiţii de Buna Vestire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei