Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 iul 2011 - Anul XVI, nr. 178 (4776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bavaria

Proiect pentru construirea unei mănăstiri româneşti în München (partea I)

În urma aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, numărul românilor care trăiesc în Bavari, Germania, a a crescut semnificativ, astfel că doar în oraşul München trăiesc actualmente în jur de 20.000 de români ortodocşi. În dorinţa de a răspunde nevoilor liturgice, duhovniceşti, culturale şi sociale ale acestor oameni, Consiliul de conducere al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a hotărât, la 10 septembrie 2004, ca sediul Episcopului-vicar al Mitropoliei să fie stabilit în oraşul München.

La luarea acestei hotărâri s-a ţinut seama şi de dorinţa multora din credincioşii din München de a-l avea în mijlocul lor pe Episcopul-vicar al Mitropoliei, care să le unească eforturile în scopul procurării unui lăcaş de cult propriu, precum şi în acela al organizării în acest oraş a unui aşezământ mănăstiresc, în scopul promovării valorilor liturgice, ascetice şi duhovniceşti ale tradiţiei ortodoxe în rândul credincioşilor ortodocşi, dar şi în dialogul cu celelalte confesiuni creştine sau cu oamenii care şi-au pierdut credinţa. S-au făcut astfel demersurile pentru cumpărarea unui teren pe care să fie construită o mănăstire reşedinţă episcopală. Întregul proiect este conceput să ofere un „acasă“ tuturor românilor din München şi împrejurimi şi să ajute la promovarea valorilor culturii şi tradiţiilor româneşti ortodoxe în München, precum şi în întreaga Bavarie, în vederea depăşirii falselor prejudecăţi la adresa României şi a românilor.

Biserică în stil brâncovenesc

Este proiectată o biserică în reprezentativul stil brâncovenesc pentru aproximativ 200 de persoane. În subsolul acesteia se va construi o sală comunitară multifuncţională pentru întruniri, conferinţe, seminarii. Prin aceasta se doreşte ca biserica românească să fie totodată centru de evlavie ortodoxă, dar şi spaţiu de întâlnire şi cunoaştere, care să mijlocească întâlnirea românilor între ei, precum şi cu cei în mijlocul cărora trăiesc.

Aşezământul va cuprinde sediul episcopal, mănăstirea şi spaţii pentru activităţile cultural-educaţionale şi sociale

În locaţia din proximitatea bisericii sunt prevăzute încăperile pentru sediul episcopal: chilii pentru episcop, un ieromonah, un ierodiacon, birou, trapeză, sală de primire, bibliotecă, câteva camere de oaspeţi.

Avându-se în vedere tradiţia ortodoxă românească, conform căreia centrele episcopale funcţionează în regim mănăstiresc, aşezământul bisericesc din München va funcţiona şi el în regim de mănăstire. Personalul monahal al acestuia, pe lângă faptul că va asigura funcţionarea întregii activităţi a aşezământului şi va deservi şi împodobi slujbele de la biserică, va coordona şi anumite acţiuni cu caracter social.

În cadrul aşezământului bisericesc este prevăzut şi un spaţiu în care să funcţioneze o grădiniţă şi să se desfăşoare diverse activităţi pentru tineret, precum cursuri de limbă română şi istorie naţională, seminarii pe teme de spiritualitate, cu ajutorul cărora să fie cultivată identitatea acestora şi să li se poată mijloci o orientare în viaţă. În imediata vecinătate a aşezământului nostru urmează să se construiască şi o grădiniţă româno-germană. Acest proiect va fi executat de un investitor privat şi susţinut de noi în măsura posibilităţilor. Ne-am fi dorit să ne asumăm noi şi acest obiectiv, însă mărimea investiţiei necesare este unicul motiv care ne împiedică de la acest lucru.

La 15 octombrie 2007 a fost înfiinţată la iniţiativa noastră Asociaţia caritativă pentru ajutor la domiciliu „Sfântul Vasile cel Mare”. Scopul ei este acela de a veni în ajutorul celor săraci, bolnavi sau bătrâni, al celor aflaţi în diferite nevoi materiale sau spirituale, care nu se mai pot descurca singuri, conform principiului creştin de întrajutorare frăţească. Pentru coordonarea acestei activităţi este prevăzut de asemenea un spaţiu în cadrul aşezământului nostru.

(† PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect pentru construirea unei mănăstiri româneşti în München (partea I).
 Vizualizări articol: 826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect pentru construirea unei mănăstiri româneşti în München (partea I)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei