Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2011 - Anul XVI, nr. 12 (4610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Pregătirea naşilor şi părinţilor copilului pentru Taina Botezului

Naşterea trupească a unui prunc aduce negrăită bucurie în sânul familiei care l-a dorit şi aşteptat uneori vreme îndelungată. Pe cât de firească este această bucurie, pe atât de necesară se dovedeşte şi "cealaltă naştere" a pruncului: "din apă şi din Duh" (In. 3, 5) prin Taina Botezului. Cu semnificaţiile sale duhovniceşti, această naştere "de sus" (In. 3, 3) este menită să sporească însutit bucuria naşterii după trup. Potrivit învăţăturii Celui care l-a întemeiat, Botezul creştin este poarta Împărăţiei cerurilor, taina dumnezeiască prin care omul renaşte spiritual pentru viaţa în Hristos. Cu atât mai mult, cu cât, în plan sacramental, această renaştere-iniţiere în viaţa creştină se realizează prin administrarea a trei Taine: Botez, Mirungere şi Euharistie. Din importanţa Botezului derivă şi necesitatea pregătirii corespunzătoare pentru primirea lui. Se înţelege că, deşi protagonistul prin excelenţă al evenimentului baptismal este pruncul, pregătirea spre care îndrumăm aici se referă cu prioritate la cei care poartă responsabilitatea moral-creştină în acest context: naşii şi părinţii. Întâi de toate sunt îndatoraţi să ia legătura cu preotul care va oficia slujba. Cu el vor stabili toate aspectele ce ţin de latura practică a botezului: programare (zi şi oră) şi obiecte necesare slujbei (certificat de botez, lumânări, untdelemn, vin, prosop, faşă etc.). Recomandabil este ca programarea slujbei să se facă pentru o zi de duminică sau alt praznic împărătesc, atunci când în biserică se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Pe lângă aceasta, botezarea pruncilor în zi de mare sărbătoare (Duminica, Naşterea Domnului, Boboteaza, Paştele, Rusaliile, Floriile, Săptămâna Luminată etc.) păstrează tradiţia creştină primară care atestă practica botezării catehumenilor (ucenicilor aspiranţi la Botez) cu precădere în aceste zile de praznic însemnat.

Datoria primordială a naşilor de botez este conştientizarea rolului moral-educativ pe care şi-l asumă odată cu primirea celui nou-botezat (etimologic, printre alte sensuri, naşul este cel care primeşte în grija creşterii duhovniceşti un creştin în devenire). În acest scop, ei sunt călăuziţi de către preot să cunoască Simbolul de credinţă sau Crezul, pe care îl vor mărturisi, substitutiv şi responsabil totodată, înainte de Botez. Mărturisirea publică a credinţei ortodoxe constituie o chezăşie cât se poate de serioasă a naşilor că se vor strădui să insufle celui botezat principiile doctrinei şi ale moralei creştine. În acest context, nu credem că greşim când afirmăm că pentru mulţi dintre naşi, îndemnul preotului de a învăţa Crezul, însoţit de o tâlcuire teologică accesibilă (prin inspirata lui consacrare Crezului ortodox, anul 2010 a prilejuit apariţii editoriale noi şi folositoare în planul hermeneuticii teologice), poate însemna o răscruce existenţială cu conotaţii creştine. Din acest motiv, încurajăm şi practica sănătoasă a spovedirii naşilor înainte de Botez.

Iată câteva scurte repere ale pregătirii pentru Taina Botezului. Menirea lor este de a ne face conştienţi că nu ne pregătim pentru un simplu ceremonial, ci pentru destinaţia supremă: Împărăţia cerurilor. (pr. prof. drd. Marius Daniel Ciobotă)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pregătirea naşilor şi părinţilor copilului pentru Taina Botezului.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Pregătirea naşilor şi părinţilor copilului pentru Taina Botezului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei