Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2011 - Anul XVI, nr. 12 (4610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şefii Jandarmeriei, demişi din funcţii

Luni, 17 Ianuarie 2011 (17:58:32)

Şeful Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu şi prim-adjunctul acestuia, Nicolaie Rugină, au fost demişi de la conducerea instituţiei, în urma scandalului privind angajările ilegale din IGJR, ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva lor.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Ioan Dascălu, a anunţat, luni, că Parchetul ICCJ a început urmărirea penală în cazul lui Olimpiodor Antonescu şi Nicolaei Rugină.

Totodată, au fost destituiţi din funcţii comisarii Ioan Valentin Opriţescu, Constantin Toleriu şi colonelul Marian Grigoroiu.

Împotriva acestora s-a început urmărirea penală în dosarul în care sunt cercetaţi şi Gheorghe Nicolaie Rugină, fostul şef al resurselor umane din MAI, Adrian Pătraşcu, şi fostul secretar general al MAI, Cristian Baci.

În 7 ianuarie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au început audierile în dosarul deschis la cererea ministrului de Interne Traian Igaş în urma neregulilor descoperite de Corpul de Control în organizarea unor concursuri de angajare în Jandarmerie.

Surse judiciare declarau că persoanele audiate au dat detalii despre procedura de angajare folosită în cazul celor trei recrutări de ofiţeri superiori pentru Jandarmerie considerate ilegale de membrii Corpului de control al ministrului Igaş.

Potrivit aceloraşi surse, la audieri ar urma să fie citaţi şi şefii din Jandarmerie şi ministerul condus de Traian Igaş identificaţi de Corpul de control ca fiind responsabili pentru neregulile la angajări, printre aceştia fiind Gheorghe Nicolaie Rugină, Adrian Pătraşcu Cristian Baci.

În 5 ianuarie, Parchetul instanţei supreme a început urmărirea penală "in rem" în cazul angajărilor ilegale în Jandarmerie. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică vor face cercetări în aceast caz sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în declaraţii.

Pe baza concluziilor unei investigaţii a Corpului de control din MAI, ministrul Traian Igaş a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals".

Tot ministrul Igaş a decis că prim-adjunctul şefului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină, va fi "trimis în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul MAI", alături de şeful Direcţiei de Resurse Umane din IGJR şi de ofiţerul din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs".

Din ordinul lui Igaş, pentru aceleaşi motive a fost eliberat din funcţie directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, el fiind totodată "pus la dispoziţia MAI" pe o perioadă de şase luni.

În plus, un ofiţer specialist principal din Direcţia Generală de Management al Resurselor Umane din MAI, precum şi cei trei ofiţeri care au ajuns să lucreze în Jandarmerie în urma concursului din 25 octombrie au fost eliberaţi din funcţii şi "puşi la dispoziţia unităţilor din care fac parte" pentru următoarea jumătate de an.

Alţi trei ofiţeri cu funcţii de conducere din MAI şi IGPR, precum şi unul dintre şefii de la resurse umane din MAI şi unul dintre subalternii săi, vor fi cercetaţi disciplinar. Alţi şase ofiţeri din Jandarmeria Română, precum şi un ofiţer şi un agent din IGPR, au fost "atenţionaţi".

Secretarul general al MAI, Cristian Baci, a fost schimbat din funcţie ca urmare a aceleiaşi verificări a Corpului de control. În locul său, premierul Emil Boc l-a numit, joi, pe Laurenţiu Dumitrescu, vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Constanţa, acesta urmând să exercite funcţia temporar.

Inspectorii de la Corpul de control al MAI au constatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi din instituţie, "s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română", prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare.

"În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de încadrare)", se arată într-un comunicat de luni al MAI.

În aceste condiţii, Corpul de Control al Ministrului de Interne a constatat că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs "au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale MAI şi apoi implicit în Poliţia Română".

Generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină şi Adrian Pătraşcu au fost decoraţi de şeful statului, la sfârşitul anului trecut.

Preşedintele Traian Băsescu i-a sugerat, miercuri, ministrului de Interne să îi demită pe cei care i-au propus spre decorare doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi pentru nereguli la angajări în Jandarmerie şi i-a cerut explicaţii privind procedurile care preced astfel de propuneri.

Ministrul i-a răspuns că la acest proces a participat şi un secretar de stat, dar preşedintele a cerut detalii referitoare la toate persoanele implicate.

  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şefii Jandarmeriei, demişi din funcţii.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şefii Jandarmeriei, demişi din funcţii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei