Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 oct 2010 - Anul XV, nr. 231 (4522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Fiecare casă trebuie să aibă un sfânt ocrotitor

Cinstirea sfinţilor în Biserica Ortodoxă are o dimensiune vie, în sensul în care sfinţii nu sunt cinstiţi doar la nivel declarativ, la nivelul mărturisirii de credinţă, ci această cinstire se materializează în ţinerea sărbătorilor lor prin participarea la toate slujbele săvârşite în biserici în aceste zile, în participarea la slujbele închinate lor (Acatiste sau Paraclise), în închinarea la sfintele lor moaşte, în cadrul pelerinajelor la locurile unde acestea sunt păstrate şi în strădania credincioşilor de a urma pilda vieţii lor.

Această cinstire deosebită a sfinţilor în Biserică se întemeiază pe credinţa noastră că sfinţii ne ajută, că ei mijlocesc înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre şi că răspund la rugăciunile pe care noi le îndreptăm către ei.

Un alt mijloc de exprimare a cinstirii pe care noi o aducem sfinţilor este şi aşezarea lor ca ocrotitori ai caselor noastre. Aşa cum bisericile noastre au un sfânt ocrotitor ca hram al lor şi al întregii comunităţi, tot astfel şi casele creştinilor trebuie să aibă un sfânt ocrotitor. Sfântul ocrotitor al casei are astfel rolul de a păzi pe toţi cei care locuiesc în casa respectivă şi toate cele din cuprinsul ei. Tocmai de aceea, credincioşii au icoana sfântului ocrotitor al casei aşezată la loc de mare cinste, această icoană fiind una de dimensiuni mai mari, de regulă pictată, având aşezată înaintea ei o candelă care arde în permanenţă. Conştiinţa celor care au un sfânt ocrotitor al casei este aceea că sfântul le păzeşte casa, ferindu-i de toate relele, chiar şi de hoţi. Aceasta, mai ales atunci când cei care locuiesc aici nu sunt acasă, ştiind că în casa lor este prezent sfântul ocrotitor, ferind-o de orice rău.

Sfinţii ocrotitori ai caselor creştinilor sunt cinstiţi în chip deosebit, mai ales în ziua prăznuirii lor, aceasta devenind ziua hramului casei. În acest sens, creştinii participă la Sfânta Liturghie, de regulă spovedindu-se în prealabil şi primind Sfânta Împărtăşanie, aducând prinoase care vor fi binecuvântate îndată după Sfânta Liturghie şi apoi împărţite tuturor celor din biserică întru cinstirea sfântului. În ziua sărbătorii, în casa unde sfântul prăznuit este ocrotitor, se face mare praznic, putând fi invitaţi la masă preotul, cântăreţul, rudele apropiate, vecinii şi, de asemenea, cei săraci şi neajutoraţi. În această zi se poate face şi slujba sfeştaniei în casă.

Acolo unde sunt case de creştini care nu au un sfânt ocrotitor, preotul trebuie să-i îndemne pe aceştia să-şi aleagă un sfânt la care au mai mare evlavie, punându-l ca păzitor al casei lor. Prilejurile în care preotul îi poate îndemna pe creştini înspre aceasta ar fi: la scaunul Spovedaniei, cu prilejul vizitelor pastorale sau atunci când este chemat să săvârşească slujba sfinţirii unei case care nu are sfânt ocrotitor.

Sfinţii ocrotitori ai caselor creştinilor nu vor rămâne niciodată datori faţă de cei care le cer mijlocirea sau ajutorul, revărsând bogăţia darurilor lor asupra acestora şi ajutându-i spre tot lucrul bun şi mântuirea sufletelor lor. (pr. lect. dr. Lucian FARCAŞIU)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiecare casă trebuie să aibă un sfânt ocrotitor.
 Vizualizări articol: 1871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fiecare casă trebuie să aibă un sfânt ocrotitor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OBICEIURI NECRESTINESTI ! trimis de
( 1 oct 2010, 13:14:30
Si acest obicei de a avea "un sfant ocrotitor" si de a te inchina lui n-are nici o baza Biblica,Dumnezeiasca,fiind introdusa in dogmele bisericesti din paganism!Nicaieri in Sfanta Biblie nu gasim un astfel de indemn sau de porunca cu privire la asa ceva ci,din contra,Biblia INTERZICE TOTAL asa ceva !Nimeni nu ne poate ocroti decat Dumnezeu, Domnul HRISTOS ESTE SI SINGURUL MIJLOCITOR AL NOSTRU INAINTEA TATALUI CERESC,NU SFINTII,NU MAICA DOMNULUI,CI NUMAI SI NUMAI EL,dupa Cuvantul Sfant al Scripturii ! CU MULT MAI DE FOLOS PENRU TOTI AR FI DACA BISERICA AR SFATUI SI CHIAR AR INVESTI BANI CA FIECARE FAMILIE SA AIBA IN CASA O BIBLIE, SI MAI CU SEAMA SA INVETE SI SA RESPECTE TOT CEEA CE E SCRIS INCUVANTUL EI CEL SFANT ! Astfel,omul s-ar lumina la minte si ar respecta DOAR CEEA CE NE PORUNCESTE DUMNEZEU, NU CEEA CE NE PORUNCESC OAMENII !!! Oamenii sunt plini de pacate si greseli pe laga DUMNEZEU CARE ESTE LIPSIT DE GRESALA SI PACAT SI IN A CARUI CUVANT,(BIBLIA),ESTE ADEVARUL !!!
2.   Pai e scris in biblie! trimis de
( 1 oct 2010, 20:22:18
"Ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sfintiti-va si veti fi sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfant sunt; sa nu va pangariti sufletele voastre cu vreo vietate din cele ce se tarasc pe pamant. Ca Eu sunt Domnul, Cel ce v-am scos din pamantul Egiptului, ca sa va fiu Dumnezeu. Deci fiti sfinti, ca Eu, Domnul, sunt sfant" (Levitic 11, 44-45).
"Veseliti-va dreptilor in Domnul si laudati pomenirea sfinteniei Lui!" (Psalmul 98, 13)
2.1  RE: Pai e scris in biblie! trimis de
( 1 oct 2010, 20:32:18
"Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi, Dumnezeul lui Israel "(Psalm 67, 36)
"Prin sfinţii care sînt pe pămîntul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru
dînşii "(Psalm 15, 3)
Lăudaţi pe Dumnezeu întru sfinţii Lui (Psalmi 159, 1).
Cinstim pe sfinţi şi le cerem ajutor în necazuri căci ei se roagă pentru noi şi rugăciunea lor este primită de Dumnezeu. Ascultă ce zice Dumnezeu lui Abimelec, regele Gherarei, cînd acesta, din neştiinţă, voia să ia de soţie pe soţia lui Avraam: "Dă înapoi femeia omului aceluia, că este prooroc şi se va ruga pentru tine, şi vei fi viu. Iar de nu o vei da înapoi, să ştii bine că ai să mori şi tu şi toţi ai tăi "(Facere 20, 7)
2.2  RE: Pai e scris in biblie! trimis de
( 1 oct 2010, 20:38:06
Auzi ce zice Dumnezeu către Elifaz Temaniteanul şi cei doi prieteni ai lui, care supăraseră pe sfîntul şi dreptul Iov: Acum luaţi şapte viţei şi şapte berbeci şi duceţi-vă la robul Meu Iov şi aduceţi-le pentru voi ardere de tot; iar robul Meu Iov să se roage pentru voi. Din dragoste pentru el voi fi îngăduitor, ca să nu Mă port cu voi după nebunia voastră, întrucît n-aţi vorbit despre Mine aşa de drept cum a vorbit robul Meu Iov. Şi au făcut cum le spusese Domnul, şi Domnul a primit rugăciunea lui Iov (Iov 42, 8-9).
2.3  RE: Pai e scris in biblie! trimis de
( 1 oct 2010, 20:39:29
Iată ce zice Sfîntul Apostol Pavel: Mulţumesc Dumnezeului meu, ori de cîte ori îmi amintesc de voi, căci pururea în toate rugăciunile mele, mă rog pentru voi toţi, cu bucurie (Filipeni 1, 3-4). Altă dată zice: Mulţumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toţi şi vă pomenim în rugăciunile noastre, aducîndu-ne aminte neîncetat înaintea lui Dumnezeu şi Tatăl nostru de lucrul credinţei voastre (I Tesaloniceni 1, 2-3).
Sfinţii şi îngerii, se roagă pentru noi (Ieşire 32, 31-32); aud rugăciunile noastre (II Petru 1, 15; Daniel 10, 11; Luca 16, 27); duc rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu pentru noi (Apoc. 5, 8-14).
2.4  RE: Pai e scris in biblie! trimis de
( 1 oct 2010, 20:49:22
draga KARUSSO
daca mai doresti si alte argumente,se rezolva.
in rest tin sa ti amintesc ca acesta e un cotidian adresat unei populatii majoritar ortodoxe si ca prozelitismul sectar nu isi are locul aici.
de ce penticostalii tai nu scriu o rubrica undeva cu ereziile voastre si atacati ca lupii credinta altora??
in rest multa sanatate......
3.   Exclusiv pt. van excel... trimis de
( 2 oct 2010, 09:39:54
...ce sa inteleg van excel - ca ziarul se adreseaza doar acestei paturi de societate in majoritate numita ortodocsi? Cam abstracta aluzia,de unde stii nu se adreseaza si "lor" celor rataciti pt. a reveni pe "Calea cea dreapta" in traducere ortodoxism? Sau pe "ei" erezitii ii lasi sa moara in "ereziile "lor? Sa admit prin absurd ca ai chemare pt. telul de care vb. ai vorbi pe alt ton si nu cu mindrie respectiv din prostie. Pastrati-va calmul si nervii ca spitalizarea costa PS: de unde esti atit de sigur ca toti sau majoritatea ortodocsilot iti impartasesc parerea? Poate mai sint care s-or luminat si il cauta pe Dumnezeul cel adevarat la sursa si poate ii poti si tu ajuta paricipind activ si nu oprindu-i ca sa nu te faci vinovat de sufletele altora ca atunci e prea tirziu deci in concluzie ai si tu o sansa netinind cont de cum se cheama cultul sau cu alte cuvinte poti ramine ortodox,alien ,penticostal ca nu numele mintuieste ci credinta si viata traita.Nu-s nici popa ci un simplucititor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei