Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 apr 2010 - Anul XV, nr. 98 (4389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bine de ştiut!

De ce bărbaţii îşi descoperă, iar femeile îşi acoperă capul în biserică?

Atunci când intrăm în biserică este firesc să simţim că am pătruns într-un loc cu totul special, iar particularitatea lui constă în faptul că Dumnezeu este prezent aici în chip tainic. Lăcaşul bisericii este nu numai un loc public, dar şi universul intim şi familiar sufletului nostru, pentru că aici Îl întâlnim pe Dumnezeu revelat în Dumnezeieştile Scripturi şi în Sfintele Taine.

Regula purtării civilizate ne spune că întâlnirea dintre două persoane începe cu un salut, iar când o persoană întâlneşte o altă persoană, faţă de care nutreşte un respect deosebit, salutul ei tinde să împrumute forme de manifestare a cinstirii: descoperirea capului, reverenţa sau alte gesturi de politeţe.

 

Gesturi cu caracter liturgic

În biserică, însă, descoperirea şi acoperirea capului sunt nu numai gesturi de politeţe, ci gesturi cu caracter liturgic, de închinare, în sensul că preced şi însoţesc rugăciunea; de aceea ele arată nu o simplă disponibilitate atitudinală a celui credincios, ca în cazul unui salut, ci pregătirea lui de a fi în comuniune cu Dumnezeu. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune într-o manieră categorică: "Orice bărbat care se roagă sau prooroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său (adică pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă" (I Cor. 11, 4-5).

 

Raţiuni de ordin moral

Acoperirea capului femeii se face din raţiuni de ordin moral, pentru a-şi ascunde podoaba capilară (cf. I Petru 3, 3), deşi părul îi este dat ca acoperământ (cf. I Cor. 11, 15). Gestul ei trebuie însoţit de grija purtării cuviincioase, virtuoase. În cazul bărbatului, înţelesul duhovnicesc al descoperirii capului vine şi dintr-o altă perspectivă. Se cunoaşte că în cultura filosofilor antici, a vorbi cu capul descoperit însemna a spune lucrurile în mod direct, nemijlocit, pentru a putea fi înţelese şi altfel decât în mod discursiv, de unde şi expresia "a spune adevărul gol-goluţ". Astfel, înţelegem că descoperirea capului este mai degrabă expresia pregătirii bărbatului credincios pentru a se adresa lui Dumnezeu în mod direct, sincer, fără gânduri ascunse sau viclene. Cu acest sens, întâlnim expresia de mai sus şi la Sfântul Ioan Gură de Aur, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul spune presbiterului Talasie că descoperirea capului arată mintea, care, în vremea rugăciunii, nu pune nici un alt înţeles mai presus de Cuvântul lui Dumnezeu, acoperământul capului însemnând, aici, înţelesurile pe care mintea le adună din lucruri. Femeia care îşi acoperă capul este, în viziunea aceluiaşi părinte, mintea înţelegătoare, adică luminată duhovniceşte, care supune în om toate simţurile şi lucrările sufletului şi ale trupului, de aceea se spune despre o asemenea minte că nu necinsteşte capul ei.

Desigur, foarte mulţi credincioşi nu au în vedere simbolismul tuturor actelor liturgice, uneori refuză să le înţeleagă, sau le semnifică după priceperea lor, ceea ce încurajează formalismul religios.

 

Nu este, aşadar, o tradiţie populară, ci o rânduială a Bisericii”

A ne descoperi sau acoperi capul în biserică nu este, aşadar, o tradiţie populară, ci o rânduială a Bisericii, statornicită încă din vremea Sfinţilor Apostoli şi care se poate observa şi în tradiţia iconografică ortodoxă, care ne prezintă pe Maica Domnului având întotdeauna capul acoperit, asemenea şi cuvioasele femei, iar sfinţii (uneori cu excepţia sfinţilor ierarhi şi a unor cuvioşi) au capul descoperit. Cunoaşterea învăţăturii Bisericii noastre este astăzi mai mult decât necesară, deşi datoria noastră este nu numai să o cunoaştem, ci şi să mărturisim cu tărie pentru ea.

(pr. lect. dr. Adrian IVAN, sursa: www.ziarulumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce bărbaţii îşi descoperă, iar femeile îşi acoperă capul în biserică?.
 Vizualizări articol: 925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ce bărbaţii îşi descoperă, iar femeile îşi acoperă capul în biserică?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei