Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recomandări

Ce mâncăm în postul Paştelui?

Postul Paştelui durează 48 de zile şi este cel mai lung post din calendarul creştin-ortodox. Noţiunea de “post “vine din greaca “askesis” (asceză) şi înseamnă “exerciţiu”. Acesta presupune “o angajare pentru disciplina sufletească şi trupească, este ca un fel de gimnastică a sufletului şi a trupului”, după cum susţinea, într-un interviu, părintele Teofil de la Mănăstirea Brâncoveanu. Postul poate fi considerat drept o cumpătare, un echilibru atunci când este vorba de mâncare, dar şi de relaţiile noastre cu cei din jur. În această perioadă, căutăm să fim mai buni, mai blânzi şi mai puţin lacomi la mâncare.

 

Legume, fructe, cereale

În ce priveşte alimentaţia, există anumite restricţii: se consumă doar alimente de origine vegetală. Se recomanda fructele şi legumele proaspete, bogate în vitamine. Comercianţii ne oferă o gamă foarte largă de produse de post, majoritatea bazate pe soia. Spre exemplu, dacă nu putem renunţa la produsele lactate, putem folosi lapte, budincă, maioneză şi brânzeturi pe bază de soia. Pentru cei care spun că “dintre toate legumele ei prefera carnea” s-au găsit alte soluţii: salam, cârnaţi, cremvurşti, hamburgeri, nuggets, pate, pe bază de soia. Mulţi nutriţionişti ne recomandă să fim atenţi la eticheta produsului, fiindcă multe dintre alimentele de post conţin E-uri, coloranţi şi substanţe pentru gelifiere.

Pentru un post sănătos putem cumpăra legume şi fructe din piaţă, de la producătorii autohtoni. Chiar dacă aspectul lor nu este atât de atrăgător, calitatea lor este surprinzătoare. Din categoria fibrelor, cerealele integrale pot alcătui baza multor mâncăruri de post. Din fulgii de ovăz, cu fructe uscate (stafide, curmale, smochine), hrişcă, mei se pot prepara terciuri delicioase.

Din orez şi gris facem sărmăluţe, arpacaşul îl adăugăm în supe sau mâncăruri cu legume (praz, gogoşari, roşii). Cerealele reprezintă o sursă bogată de carbohidraţi, vitamine, minerale şi au un nivel scăzut de grăsimi. Fasolea, mazărea şi lintea sunt bogate în proteine vegetale, conţin puţine grăsimi şi pot înlocui carnea pe perioada postului.
 

Dulciuri

Din categoria dulciurilor avem o oferta şi mai bogată: baclava, clătite de post, covrigei, cornuleţe cu nucă, fursecuri cu alune, ştrudel cu mere sau dovleac, salată de fructe şi altele. Halvaua, bogată în calorii, este printre cele mai vândute produse în perioada postului.
Se găsesc mai multe tipuri de halva, pe care le putem prepara şi acasă: halva de gris, greceasca, turcească sau persană.

(www.ardei-iute.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce mâncăm în postul Paştelui?.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ce mâncăm în postul Paştelui?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei