Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2010 - Anul XV, nr. 11 (4302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Împărăţia cerurilor nu se cucereşte prin pledoarii rafinate, ci prin făptuiri jertfelnice

„Oare izvorul aruncă din aceeaşi vână, şi apa dulce şi pe cea amară? Nu cumva poate smochinul, fraţilor, să facă măsline, sau viţa de vie să facă smochine? Tot aşa, izvorul sărat nu poate să dea apă dulce. Cine este, între voi, înţelept şi priceput? Să arate, din buna-i purtare, faptele lui, în blândeţea înţelepciunii. Iar dacă aveţi râvnire amară şi zavistie, în inimile voastre, nu vă lăudaţi, nici nu minţiţi împotriva adevărului. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, trupească, demonică. Deci, unde este pizmă şi zavistie, acolo este neorânduială şi orice lucru rău. Iar înţelepciunea cea de sus întâi este curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune, neîndoielnică şi nefăţarnică. Şi roada dreptăţii se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea.” (Iacov 3, 11-18)

 

Pilda talanţilor

Precum în vremea scrierii cărţilor nou-testamentare, şi astăzi se pune de multe ori greşit semnul egalităţii între înţelepciune şi viclenie, superioritatea „înţeleptului” constând în capacitatea sa de a primi fără a oferi, de a câştiga fără a se osteni şi de a sta la suprafaţă chiar dacă scufundă pe alţii. Nu contestă nimeni că viclenia reclamă o inteligenţă speculativă şi o isteţime novatoare, dar a fi deştept nu înseamnă a fi şi înţelept.
Omul viclean chiar se laudă cu reuşitele sale, numindu-le abilităţi diplomatice şi agerimi ale minţii, chiar dacă în ele se ascunde răutatea şi din ele transpare inumanitatea. Observăm din relatările Sfintei Scripturi că acest fel de iscusinţă a minţii, chiar dacă are trecere pe pământ, în faţa lui Dumnezeu este descoperită ca fiind drum către întuneric (cf. Matei 25, 30). Astfel, în Pilda talanţilor, una dintre slugi a refuzat să muncească pentru a înmulţi darul şi, îngropând talantul, s-a gândit vreme îndelungată la o replică care să justifice lenea sa şi care să cucerească inima stăpânului (Matei 25, 24-25).
Sluga s-a socotit pe sine un meşter al cuvântului, dar inteligenţa sa vicleană se loveşte de cunoaşterea deplină a Domnului, Care intră în adâncurile gândirii umane. Domnul, nu numai că nu este impresionat de replica inteligentă, dar este şi supărat de purtarea vicleană şi leneşă (Matei 25, 26).
Învăţăm din acest cuvânt evanghelic că împărăţia cerurilor nu se cucereşte prin pledoarii rafinate, ci prin făptuiri jertfelnice. Acelaşi adevăr ni-l înfăţişează şi fragmentul apostolic de astăzi, în care Sfântul Iacov ne spune că inteligenţa vicleană este „pământească, trupească şi demonică”, adică poate fi folosită doar pe pământ, ajută doar trupul şi prin ea îl slujim pe cel rău. Apostolul Iacov caută înţelepciunea unei persoane în buna purtare şi în blândeţea gândirii, iar rodul acestei înţelepciuni este pacea, adică puterea de a înţelege şi ajuta pe cel de lângă tine.

 

(Ciprian OLINICI, sursa: www.ziarulumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărăţia cerurilor nu se cucereşte prin pledoarii rafinate, ci prin făptuiri jertfelnice.
 Vizualizări articol: 695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Împărăţia cerurilor nu se cucereşte prin pledoarii rafinate, ci prin făptuiri jertfelnice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cata dreptate in cuvintele acestui articol.....:)) trimis de
(15 ian 2010, 18:41:43
Adica sa inteleg si eu..... cele 160000 de h de padure.. va vor duce in iad? Hmmmmmm ciudata si religia asta... eu unul nu m-ai inteleg nimic... se spune ca un preot nu ar trebui sa fie fatarnic , dar il vezi cu tuareg-un poarta si vila de trei etaje si de ar fi doar atat ar fi bine...... biserica ... indiferent de cultul din care face parte nu a fost,nu este si nu va fi ,nimic alceva decat o afacere banoasa .Atata timp cat sant tampiti si inculti cata frunza si iarba AFACEREA ... FUNCTIONEAZA.....
2.   SA VA RASPUND LA INTREBARE trimis de
(15 ian 2010, 18:46:23
Nu cumva poate smochinul, fratilor, sa faca masline, sau vita de vie sa faca smochine..? Se poate. in functie de genetica plantei,si prin diverse etape de altoire se poate,,, asa ca , in concluzie nu mancati rah...at ca......
3.   OARE......????!!! trimis de
(15 ian 2010, 19:54:59
si eu care credeam ca...biblia are dreptate si care...invata ca imparatia cerurilor se ...cucereste prin...dragoste ??!!

deci voi sunteti cei care....schimbati legea dumnezeiasca dupa...placul si...interesul vostru !

de voi...vorbea isus (iisus) cand ....spunea despre cei care desfiinteaza legea lui...dumnezeu ??

ps. cat despre...calomniile lui...ALEX12 , cred ca are doar...."doishpe" ani si numai...atata il duce...capul.

posibil ca smochinul poate sa....faca masline , dar atunci nu mai e de la...dumnezeu ci de la...oameni prin schimbarea codului....genetic.

incurca saracul faina cu...malaiul.... dar iertati-l ca are doar...."doishpe" ani ....
3.1  RE: OARE......????!!! trimis de
(15 ian 2010, 22:54:51
taci Temida ca esti pe langa la capitolul crestinism.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei