Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2010 - Anul XV, nr. 11 (4302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mărturisiri şocante

Tineri din Suceava, vieţi distruse din cauza dependenţei de „sare de baie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De luni de zile, după cum am mai semnalat în ziarul nostru, un drog vândut la liber are mare căutare printre tinerii din Suceava, răspândindu-se după ce aceştia au fost încântaţi de efecte şi l-au recomandat şi altora.
Acum, lucrurile stau puţin altfel. Unii consumatori au ajuns deja la marginea prăpastiei, în timp ce alţii, speriaţi de starea în care au ajuns prietenii lor, au renunţat sau încearcă să renunţe le drogul cunoscut drept „sare de baie”.

Produsul se vinde sub denumirea „Special Gold”, praful din plic fiind de regulă tras pe nas, dar şi băut în combinaţie cu alcool sau chiar băgat în venă. Specialiştii spun că în compoziţia acestuia se găseşte mephedrone, o substanţă care are efecte devastatoare asupra organismului şi dă o dependenţă psihică foarte puternică, fiind practic un drog care ar trebui interzis imediat.
La Suceava, unde anul trecut magazinele care vindeau fel de fel de produse cu efect halucinogen se înmulţiseră ca ciupercile după ploaie, a început să fie vândut de prin luna septembrie a anului trecut.

 

Discoteci pline de consumatori

Prima dată, în vara anului trecut, „sarea” a ajuns la magazinele din staţiunea Vama Veche. Cum succesul a fost fulminant, produsul a început să fie vândut şi la magazinele din Suceava
La scurt timp, sucevenii care frecventează cluburile au început să vadă din ce în ce mai des tineri, unii chiar minori, cu un comportament ciudat. Cei care consumă produsul trec în scurt timp de la stări de euforie exagerată la puternice depresii, de obicei fără a deranja, părând a fi doar în lumea lor.
Printre consumatori sunt şi numeroase fete, iar practica tragerii pe nas a prafului chiar în toaleta discotecii, pentru a nu se pierde din efect, este deja o obişnuită, tolerată de agenţii de pază.

 

Dependenţii au ajuns să consume cantităţi imense

Cel mai grav aspectul este cel legat de cantităţile consumate. Dacă la început un pliculeţ de 0,25 grame (vândut cu 50 de lei) era „tras” de până la patru persoane, în ultima perioadă unii au ajuns să consume singuri mai multe plicuri într-o seară. Practic, imediat după ce efectul dozei se pierde, de obicei în mai puţin de o oră, consumatorii care sunt deja dependenţi trag o nouă linie, continuând procesul de mai multe ori, funcţie de câţi bani au.
Asta înseamnă, o afirmă specialiştii, cale sigură spre moarte. Substanţa din plic, mephedrone, prizată sau injectată, are efecte asemănătoare cu ale metamfetaminei. Aceasta duce rapid la dependenţă, atacând creierul, inima şi rinichii şi, în final, dacă se consumă cantităţi foarte mari, putând duce şi la deces.

 

Extaz şi fericire maxim o oră, apoi depresie, insomnie şi puls mărit

Zilele trecute am stat de vorbă cu doi tineri din Suceava care cunosc foarte bine această lume a consumatorilor de droguri aşa-zis legale. Unul a luat doar de câteva ori „Special Gold”, şi spune că a realizat că îşi distruge organismul, în timp ce altul a fost dependent de praf câteva luni, până la Revelion, când a decis să pună punct.
Acesta din urmă, în vârstă de 20 de ani, a acceptat să ne povestească, sub protecţia anonimatului, prin ce a trecut. Spune că înainte să renunţe la drog nu ar fi acceptat sub nici o formă să vorbească despre efectele sale şi era convins că acesta nu îi poate dăuna. Acum, după ce, spune el, a scăpat de dependenţă, vede lucrurile puţin altfel.
„După ce a apărut în Suceava, a început să se consume la greu, de foarte multă lume. După ce îl iei eşti euforic, plin de energie, te simţi foarte bine. O linie are efect între 40 şi 60 de minute. După ce efectul dispare, eşti ca o legumă, te simţi rău, ai pulsul mărit, ţi se zbate inima în piept, aşa că ai două variante. Ori mai tragi o linie ca să te poţi distra mai departe, ori te duci acasă, să încerci să te culci. Problema este că nu poţi dormi, dacă tot iei poţi să stai fără somn şi patru zile”, ne-a povestit tânărul. El spune că, la un moment dat, în decembrie, şi-a dat seama că trebuie să spună stop.

 

„Cine a luat, tot vrea să atingă din nou starea pe care a trăit-o”

„Poată o să mai iau din când în când, la ocazie, însă nu cum am făcut anul trecut. Se cheltuiesc foarte mulţi bani şi apoi e clar că nu merită, te distruge, deja sunt exemple şi în Suceava”, a mărturisit tânărul, care nu a vrut să detalieze cât de greu i-a fost să renunţe şi nici nu acceptă ideea că nu se va putea stăpâni dacă va mai trage câte o linie ocazional.
Un alt tânăr, care obişnuieşte să mai consume plante etnobotanice de la magazinele de droguri, susţinând că un „cui” fumat nu este foarte dăunător, a încercat şi el „sare de baie”, însă susţine că a realizat din primul moment că este foarte dăunătoare.
„Distruge absolut toate organele, are substanţe foarte nocive, am simţit asta pe pielea mea, dar am şi aflat efectele de la medici. Problema cea mai mare este dependenţa psihică, cine a luat tot vrea să atingă din nou starea pe care a trăit-o. Unii au ajuns să fie dispuşi să facă aproape orice pentru a mai găsi bani de un plic”, ne-a povestit acesta.
Ambii tineri au mărturisit că produsul are şi un puternic efect afrodiziac, o partidă de sex fiind trăită la o intensitate mult mai mare în timpul în care substanţa îşi face efectul.

 

Speriaţi de cum au ajuns cei cu care au tras pe nas

Tinerii cu care am vorbit spun că, în comparaţie cu lunile septembrie, octombrie sau noiembrie ale anului trecut, numărul sucevenilor care consumă „Special Gold” este în scădere. Ei ne-au explicat că din grupurile celor care îşi făcuseră obiceiul să consume produsul, unii au devenit de nerecunoscut. După ce au tras linie după linie, în câteva luni de zile, au ajuns la un grad de dependenţă care i-a speriat până şi pe ceilalţi consumatori.
Tinerii din „branşă” cunosc foarte bine câteva exemple de acest gen. Consumatori care au vândut tot ce aveau mai de valoare, au furat din banii părinţilor, nu mai merg la şcoală sau la serviciu, au ajuns să fie şi daţi afară din casă, ori au împrumutat bani şi nu au de unde să-i restituie, toate sunt realităţi care se petrec în Suceava. În plus, şi starea fizică a acestora este vizibil alterată. Au pupilele dilatate, sunt foarte agitaţi, au pierdut în greutate şi singura lor preocupare este să-şi mai procure un plic de „Special Gold”.
„Mulţi s-au speriat de cum a ajuns un fost prieten de-al lor şi acum fac tot ce pot ca să se oprească”, ne-a spus unul dintre tinerii cu care am vorbit.

 

Vânzătorii cu pliculeţe în buzunar, în locul magazinelor

În municipiul Suceava, dar şi în Fălticeni, numărul de magazine care au comercializat diferite categorii de plante cu efect halucinogen a „explodat” în 2009, încă dinainte de apariţia produsului „Special Gold”.
Tinerii cu care am vorbit spun că, dintre magazinele din Suceava pe care le frecventau, acum doar unul mai este deschis, în cartierul George Enescu. Asta nu înseamnă însă că nu mai au de unde să-şi procure pliculeţe. Magazinele au fost înlocuite de vânzători cu pliculeţe în buzunar, aşa numiţii intermediari. Cel mai probabil acesta nu este decât un mod mai simplu de a vinde acest tip de droguri, fără ca cei care adună averi din acest comerţ să fie vizibili din exterior.
Deocamdată, autorităţile abilitate nu pot interveni în forţă pentru a închide magazinele care comercializează astfel de produse, substanţele care se găsesc în componenţa lor nefiind pe lista celor interzise de lege. O decizie care să scoată în afara legii aceste substanţe este aşteptată şi anunţată de câteva luni, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat.
În Bucureşti s-a vorbit deja de mai mulţi tineri care ar fi făcut infarct după ce au consumat mari cantităţi de „sare de baie”, condiţii în care interzicerea acestora şi apoi intervenţia în forţă, pentru oprirea unui eventual comerţ ilegal, devine o chestiune care poate salva vieţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri din Suceava, vieţi distruse din cauza dependenţei de „sare de baie”.
 Vizualizări articol: 9954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.61/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 31 voturi
Tineri din Suceava, vieţi distruse din cauza dependenţei de „sare de baie”4.6531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Atentie! trimis de
(15 ian 2010, 11:25:45
deci alcolul are efecte mai grave ca acest drog cu toate astea nimeni nu il interzice....
1.1  RE: Atentie! trimis de
(15 ian 2010, 12:55:48
2007 din nick-ul tau e anul in care te-ai nascut? Tu compari alcoolul cu metamfetamina? si cu toate rahaturile astea?

sau esti vreo fana infocata a viselor? mmm?
1.2  RE: Atentie! trimis de
(15 ian 2010, 15:04:33
alcoolul produce efecte grave, dar nu intr-un timp atat de scurt si pe o scara atat de complexa. Daca eu beau in fiecare zi un pahar de vin la masa si/sau un whisky seara citind o cartehappy , nu cred ca ajung cu pupilele dilatate si puls marit. Tine de vointa si disciplina.
1.3  RE: Atentie! trimis de
(15 ian 2010, 20:40:31
Dar dependent esti, JERK? O vinzi pe maica-ta la amanet sa-ti mai bagi o doza? De aia ziceam ca traficantii de droguri trebuie sa se legene in vant...
1.4  RE: Atentie! trimis de
(15 ian 2010, 22:41:28
ma refeream strict la alcool, nu la substante de la weed shop fiindca nu practic consumul lor
2.   Criza adolescentilor trimis de
(15 ian 2010, 12:19:07
suntem alcoolici din cauza alcoolului, obezi din cauza fast-food-ului s.a.m.d

vina e in totalitate a noastra
3.   Najpa ma! trimis de
(16 ian 2010, 02:03:01
ma...lasati toate astea...prafuri,pastile...alco

fumati ma cate un joint,adica o iarba buna aja din cand in cand,sigur nu dauneaza,nu are efecte negative,ba din contra,sunt si studii care atesta acest lucru si nu creaza dependentza si nu va mai prostiti cu **** de astea
4.   Pentru domnul mare derbdeu - sirjerkalot trimis de
(16 ian 2010, 03:45:10
Ti-ai tras un nick care imi dau seama ca te caracterizeaza pe deplin, mai ales ca banuiesc ca esti unul dintre aia care se face praf si nu recunoaste, in timp ce citeste o carte. Hahahaha. Nu mai veni cu texte din astea, drogatule. TIne de vointa si disciplina cand tragi pe nas sau iti bagi in cap tot felul de produse halucinogene, halucinatule! Mi te vad, in timp ce citesti o carte, care banuiesc ca e de fapt o brosura cu instructiuni la cum sa incalzesti acul sau cat sa iti prepari doza, stand cu o mana frecandu-ti podoaba si gandindu-te ca ti-ai gresit cariera. Hai pa, mai mare derbedeu!
4.1  RE: Pentru domnul mare derbdeu - sirjerkalot trimis de
(16 ian 2010, 20:18:33
Stai jos, ai 4. Nu stii sa urmaresti subiectul dintr-o scriitura. Nici nu mai are rost sa mentionez (din nou!) ca ma refeream la alcool...esti bou si cel mai prost...si deviat sexual din cate imi pot da seama.
4.2  RE: Pentru domnul mare derbdeu - sirjerkalot trimis de
(16 ian 2010, 20:27:46
:)) imi cer scuze, dar gasesc foarte comic ce ai scris. stiu ca n-ar trebui sa rad de persoane cu dizabilitati mintale, dar ai o imaginatie foarte devianta si nu ma pot abtine. "frecandu-ti podoaba..." rolling on the floor)) Te-ai uitat prea mult la Lord of The Rings varianta hardcorelaughing)) Sa stii ca rivalizezi cu SOSROMANIA la faza asta
5.   Adevarul dezbracat trimis de
(16 ian 2010, 18:39:46
Un articol foarte bun si foarte documentat! Felicitari! Mefedronul provoaca un nivel ridicat de dependenta psihica. Nu se cunosc efectele sale pe termen lung, dar asta nu mai conteaza dupa ce tragi prima linie. La inceput, efectele lui sunt in mare parte pozitive (descoperi unele parti ale tale pe care probabil nu le cunosteai inainte, devii mai deschis, esti fericit, iti cresc capacitatile esoterice, observi detalii noi), insa deoarece nu te opresti niciodata la prima linie (asta daca nu fumezi un cui sau bei dupa trecerea efectului), ajungi sa vinzi si hainele de pe tine pentru a mai lua un plic, tradezi prieteni, inceteaza sa iti mai pese de tot ce se intampla cu tine si cu restul lumii. Si asta pana cand? O mare parte a tineretului din Suceava e in cadere libera. Exista un singur mod in care acest haos poate lua sfarsit: scoaterea mefedronului (Special Gold/ Magic Powder) in afara legii! Asta daca ne-a mai ramas cumva o mica pata de nationalism in noi; asta daca privim spre viitor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei