Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2009 - Anul XIV, nr. 83 (4069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sâmbăta lui Lazăr

În Biserica Ortodoxă, sâmbăta de dinaintea Duminicii Floriilor este cunoscută sub numele de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi se face pomenirea minunii învierii Dreptului Lazăr din Betania, fiul lui Simon. Conform Sfintei Tradiţii, Lazăr a fost numit apoi episcop al oraşului Chition şi a trecut la cele veşnice la 30 de ani de la învierea sa.

Mai multe detalii despre semnificaţiile Sâmbetei lui Lazăr a oferit părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, stareţ al Mănăstirii Cozia şi exarh al Episcopiei Râmnicului: \'Prin învierea lui Lazăr se face o anticipare a Învierii Domnului, Cel ce după multe umilinţe avea să învieze duminică, în zori, fapt atestat de Sf. Evanghelii, de Sf. Apostoli, de Sf. Apostol Pavel în mod deosebit şi de multe alte persoane care L-au văzut aievea după Învierea Sa.

Înainte de mântuitoarele patimi, Iisus, care ştia ce se va întâmpla cu El, a vrut să încredinţeze lumea mult mai clar despre posibilitatea învierii din morţi a oamenilor.

Astfel, înviază din morţi pe fiica lui Iair, pe fiul văduvei din Nain şi în cele din urmă pe Lazăr, prietenul său. Din pricina acestei minuni, mai marii fariseilor şi cărturarilor căutau să prindă din invidie pe Iisus şi să-L omoare. Se crede că tocmai acesta este motivul pentru care dumnezeieştii Părinţi au aşezat această prăznuire în această zi, pentru că au găsit mai cu seamă această minune drept începătură şi pricină a urii iudeilor împotriva lui Hristos. După cum ştim, această ură se va dezvolta în săptămâna ce urmează după Duminica Floriilor şi va culmina cu răstignirea Domnului pe Cruce, cu moartea Sa şi cu punerea în mormânt\'.

Sâmbăta lui Lazar este şi ultima sâmbătă din Postul Mare în care se mai face pomenirea morţilor. În Sâmbăta Mare nu se mai săvârşeşte pomenirea morţilor, deoarece este deja o plângere, pentru că Hristos stă în mormânt, toată lumea ţinând post cu lacrimi şi îşi plânge păcatul săvârşit de contemporanii Mântuitorului, contemporani prin care şi noi am păcătuit, încât şi noi suntem obligaţi să plângem, să ne căim, să ne pocăim şi să ţinem post.

(sursa: www.basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sâmbăta lui Lazăr.
 Vizualizări articol: 840 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sâmbăta lui Lazăr0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei