Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2009 - Anul XIV, nr. 67 (4053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie - Sărbătoarea Paştelui

În biserica ortodoxă oamenii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorilor de Paşti prin "postul paştelui" numit şi "postul Cel Mare", post care durează 48 de zile. În mod oficial, postul începe după "Duminica iertării", în ziua de luni a săptămânii a 7-a de dinaintea sărbătorii de Paşti.

Ultima săptămână din postul paştelui se numeşte "Săptămâna Patimilor" şi începe în duminica Floriilor, duminica în care se comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim.

"Săptămâna Patimilor" comemorează prinderea lui Iisus, crucificarea şi moartea Lui. În această ultimă săptămână, multe biserici ţin slujbe în fiecare seară, slujbe numite "Denie". De luni până joi se comemorează ultima masă, prinderea şi închiderea lui Iisus. Ziua de joi se numeşte "Joia Mare". Vineri, numită "Vinerea Mare" se comemorează crucificarea şi moartea lui Iisus pe cruce. În această zi, se ţine "post negru", adică nu se mănâncă nimic.

 

"Hristos a Înviat"

Urările tradiţionale de Paşti ale cretinilor ortodocşi sunt "Hristos a inviat", iar răspunsul este "Adevărat a înviat". Aceste urări sunt adresate 40 de zile după Paşti, pana la sărbătoarea "Înălţării la cer" a lui Iisus. De asemenea, aceste urări se rostesc atunci când are loc tradiţionala ciocnire a ouălor. În timpul paştelui creştin, tradiţional este ca ouăle sa fie colorate in Joia Mare, după Liturghie si numai în culoarea roşie pentru că roşu semnifică sângele lui Iisus vărsat pentru salvarea omenirii.

 

Când se sărbătoreşte Paştele

Majoritatea creştinilor sărbătoresc Paştele în prima duminica de după prima lună plină care urmează echinocţiului de primăvara. Paştele este o sărbătoare fără o dată fixă, dar se sărbătoreşte întotdeauna între 22 martie şi 25 aprilie în toate bisericile, în afară însă de biserica ortodoxă. În biserica ortodoxă, Paştele poate fi sărbătorit chiar mai târziu de 25 aprilie pentru că această biserică foloseşte şi alţi factori în calcularea acestei date. Paştele este oricum întotdeauna primăvara, după Echinocţiul de primăvară când întreaga natură se trezeşte la viaţă.

(sursa: www.info-portal.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecţia de religie - Sărbătoarea Paştelui.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lecţia de religie - Sărbătoarea Paştelui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei