Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iul 2008 - Anul XIII, nr. 174 (3855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Să apărăm şi să cultivăm împreună darul sănătăţii!

Semnarea Protocolului privind Parteneriatul „Asistenţă Medicală şi Spirituală” între Ministerul Sănătăţii Publice şi Patriarhia Română are multiple semnificaţii.

Mai întâi, acest Protocol este urmarea firească a practicii şi tradiţiei bimilenare a Bisericii de a ajuta la diminuarea şi alinarea suferinţei umane, lucrare întemeiată pe învăţătura Sfintei Evanghelii şi hrănită din vindecările minunate săvârşite de Mântuitorul Hristos, „doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre”.

Implicarea Bisericii în asistenţa socială şi medicală este deodată o vocaţie spirituală şi o necesitate practică. Opera socială a Bisericii derivă din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii şi din Sfânta Liturghie a Bisericii, în care este celebrată iubirea milostivă şi jertfelnică a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor. Aşa se explică mulţimea instituţiilor de binefacere sau asistenţă socială înfiinţate sau patronate de Biserică de-a lungul secolelor, adesea cu sprijinul împăraţilor, regilor şi domnitorilor creştini, dar şi cu sprijinul tuturor celor milostivi şi darnici.

În acest sens primele forme organizate de tratare a bolilor şi alinare a suferinţei au apărut pe lângă biserici. Exemplul edificator în această privinţă îl reprezintă farmaciile, bolniţele şi spitalele ridicate şi susţinute de mănăstiri şi biserici.

În omul bolnav, sărac, flămând şi gol, umilit sau privat de libertate, este prezent tainic Hristos Însuşi, iubitorul de oameni Care ne cheamă să fim milostivi ca Tatăl nostru Cel din Ceruri, Care revarsă ploaia Sa şi peste cei buni şi peste cei răi; pe cei buni îi răsplăteşte şi pe ceilalţi îi miluieşte. Cu alte cuvinte, fapta noastră bună izvorâtă din iubire milostivă şi dezinteresată poartă în ea o lumină cerească şi devine o comoară a sufletului pentru veşnicie.

Astăzi există mulţi bolnavi şi multă suferinţă în lume. Ca atare, este de datoria noastră să conlucrăm cu Statul şi cu toate organismele care doresc să contribuie la alinarea şi vindecarea suferinţei, întărind şi reafirmând, totodată, responsabilitatea omului faţă de darul sfânt al vieţii primit de la Dumnezeu.

Este cunoscut faptul că Biserica noastră este deja implicată în această lucrare de sprijinire a celor bolnavi, atât prin preoţii de caritate slujitori în spitale şi aşezăminte medico-sociale, cât mai ales prin numeroasele cabinete cu profil medical aflate pe teritoriul parohiilor din Bucureşti, unde preoţii şi medicii credincioşi conlucrează pentru cei ce au nevoie de alinare şi vindecare, de sănătate şi speranţă.

Dorinţa noastră este de a ne implica activ mai ales în programele cu caracter medical şi de prevenire a bolilor, urmărind conştientizarea şi educarea oamenilor în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos, fără excese sau abuzuri, precum şi necesitatea depistării în stadiul incipient a bolilor. La aceasta se adaugă şi obligativitatea de a avea o atitudine responsabilă şi caritabilă faţă de boală şi bolnavi. În acest sens, în zilele de 3-4 noiembrie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, peste 1000 de preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor vor participa la conferinţa

semestrială având ca temă ”Pastoraţia pentru sănătate şi medicina preventivă”. Dorim ca această Conferinţă să o organizăm împreună cu Ministerul Sănătăţii Publice, ca semn concret al cooperării dintre instituţiile noastre.

Sperăm că astăzi, cooperarea Bisericii cu Statul în domeniul asistenţei medicale înseamnă forţe unite pentru o eficienţă mai mare şi o semnificaţie spirituală mai profundă. Protocolul semnat astăzi arată nu doar dorinţa noastră comună, cât, mai ales, responsabilitatea noastră comună, atât a Guvernului României, cât şi a Bisericii Ortodoxe Române, de-a ajuta pe cei aflaţi în suferinţă.

În încheiere, dorim să vă mulţumim, Domnule Ministru, pentru disponibilitatea pe care o arătaţi în a coopera împreună cu Biserica pentru a uni ştiinţa cu spiritualitatea, medicina vindecării cu binecuvântarea mântuirii.

Parteneriatul semnat astăzi este o bază comună pentru programe social-medicale şi spiritual-pastorale multiple.

Rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să devenim şi mai mult mâinile iubirii Sale faţă de cei ce suferă cu speranţa vindecării.

(Cuvântul Preafericitului DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,
la semnarea Protocolului de cooperare cu Ministerul Sănătăţii Publice, 24 iulie 2008)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să apărăm şi să cultivăm împreună darul sănătăţii!.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Să apărăm şi să cultivăm împreună darul sănătăţii!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei