Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iul 2008 - Anul XIII, nr. 174 (3855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Un raport cam lălâu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aşteptatul raport european pe capitolul Justiţie în România reprezintă, conform spuselor şefului Executivului de la Bucureşti, un succes, un triumf, o medalie agăţată de gâtul vânjos şi muncitor al politicienilor români aflaţi la putere.

Conform opoziţiei, reprezentată feminin de doamna Udrea, prezentă în premieră fără decolteu în televiziuni, raportul ne anunţă pe marginea prăpastiei. Mai e un pic şi se alege praful.

Justiţia română a primit carevasăzică o scatoalcă zdravănă sau, mai plastic, un şut în fund. Unii comentatori neutri, situaţi la jumătatea distanţei dintre optimismul domnului Tăriceanu şi bocetul răsunător al doamnei Udrea, atinşi de un frison optimist se bucură că stăm mai bine decât bulgarii.

Bulgarilor, vecinii noştri, le-a murit capra. La ei crima organizată e în floare, iar Europa s-a supărat rău pe cei mai mari cultivatori de castraveţi ai lumii.

Părerea noastră, care fireşte nu contează, este că raportul pe teme de justiţie este cam lălâu. E ca un ceai călduţ. Nu-l bei cu plăcere, dar nici nu igneşti după ce l-ai sorbit. Concluzia e că suntem pe un drum pozitiv, dar se poate şi mai bine.

Singurul medaliat fără echivoc, premiantul luptei anticorupţie, rămâne domnul Morar, mai marele DNA-ului. De la el ar trebui să învăţăm toţi lecţia intransigenţei şi de la el ar trebui să împrumutăm otrava cu care omorâm ţânţarii corupţiei. Fără procurorii DNA am fi cu adevărat în prăpastie.

Ca în bancul acela vechi, din vremea odiosului - Capitalismul este pe marginea prăpăstiei iar noi, constructorii glorioşi ai socialismului,  suntem cu un pas înainte. Europa, care pare că a avut sufleori de la Bucureşti, reia o teză a preşedintelui Băsescu şi a răsfăţatei organismelor comunitare, Monica Macovei. Conform acestora judecătorii şi parlamentarii sunt râia, iar procurorii floarea şi lacrima moralităţii unui neam. Procurorii transpiră să-i bage la zdup pe marii corupţi, toţi aleşi dintre adversarii preşedintelui şi nici unul dintre apropiaţii săi, iar judecătorii şi parlamentarii, ticăloşi şi machiavelici, îi scot curaţi.

Europa uită, ca şi Traian Băsescu de altfel, că doi miniştri plimbaţi un an de zile pe post de infractori prin toate televiziunile, anchetaţi şi răsanchetaţi, Sereş şi Nagy, au fost găsiţi de acelaşi DNA nevinovaţi. După ce au fost bălăcăriţi, scuipaţi şi striviţi cu călcâiul oprobriului public, DNA ajunge la concluzia că respectivii nu se fac vinovaţi de corupţie. Îţi dau un pumn în burtă de-ţi rup ficatul şi-apoi îşi cer scuze cu motivul angelic că te-am confundat, iar greşeala e omenească.

Din păcate mica şi marea corupţie, întinse ca o molimă de la cel mai înalt etaj al puterii şi până la funcţionarii cei mai de jos, n-au fost nici diminuate şi cu atât mai puţin eradicate în ultimii ani.

Sforţările procurorilor lăudaţi de organismele internaţionale s-au dovedit până la urmă apă de ploaie. Lupta împotriva corupţiei a rămas ce a fost: o răfuială politică. Înainte, coruptul de serviciu, bănuit de înstrăinarea uriaşei flote a României era Traian Băsescu.  Azi, coruptul de serviciu este Adrian Năstase, bănuit că şi-a însuşit pe căi ilicite nişte tocuri de geam. Mai nou s-a aflat că are pivniţă la subsolul casei, iar pivniţa are uşă de fier.

Din paginile de presă cu flota se pot tipări ca volum zece Biblii. Din paginile cu Năstase şi termopanele lui tot cam atâtea. Dacă Băsescu continuă să scadă în sondaje şi ratează reînscăunarea la Cotroceni în 2009, îl vom vedea iar urcând treptele Parchetelor pe care le laudă azi. Spionii şi trădătorii de ţară de azi vor fi mâine eroi, iar dintre răsfăţaţii zilei vor fi recrutaţi noii spioni şi trădători.

Aşa se vede bătălia cu corupţia de la Bucureşti şi, tot cam aşa, în oglindă se vede şi de la Bruxelles. Rămân la convingerea că noul raport european legat de justiţie, aşteptat cu sufletul la gură, e cam lălâu. Încearcă să spună ceva şi sfârşeşte prin a nu spune nimic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un raport cam lălâu.
 Vizualizări articol: 2384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Un raport cam lălâu3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da trimis de
(26 iul 2008, 14:01:23
Bravo, este cea mai exacta referire fata de asazisul raport.
2.   Foarte buna trimis de
(26 iul 2008, 14:04:03
Foarte buna analiza a raportului facuta de un intelectual neangajat politic! Dupa ce am auzit politicieni de stanga criticand, politicieni de dreapta laudand, citesc cu placere acest articol, iar finalul pune cea mai corecta concluzie: acest raport nu spune nimic. in opinia mea nu se deosebeste cu nimic de rapoartele CC al PCR, in care erau vizate tinte pentru aspre critici si tinte pentru laude, in rest nimic, nimic, nimic, multa apa de ploaie.
3.   Paradox trimis de
(26 iul 2008, 14:32:05
Avem coruptie, dar nu si corupti. Exista si un mare vinovat....POPORUL ROMAN, cel care rabda si inghite toate neghiobiile clasei politice.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei