Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2008 - Anul XIII, nr. 75 (3756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pildă creştină

Crucea şi Învierea lui Hristos

Învăţătura despre Persoană şi opera Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă piatra fundamentală a întregului edificiu dogmatic al Bisericii creştine. Întemeiata adânc în Descoperirea dumnezeiască, a cărei plenitudine ultimă o reprezintă şi o formulează Biserica în duhul celei mai autentice tradiţii apostolice, această învăţătură de credinţă este unitară în conţinutul ei. Dacă se face distincţia între Persoana Mântuitorului Hristos şi opera Sa răscumpărătoare însă, se poate vorbi despre două capitole ale aceleaşi dogme: unul hristologic, celălalt soteriologic.

Uneori s-a mers dincolo de distincţia simplă, tinzându-se către o separaţie artificială, cu o consecinţă neaşteptată: autonomizarea celor două părţi ale unicei învăţături de credinţă.

Astăzi acest fapt este definit ca o "distincţie scolastică între persoana lui Hristos şi opera sa mântuitoare, între hristologie şi soteriologie" .

S-a putut ajunge la această despărţire nedorită din cauza accentuării unilaterale a caracterului obiectiv al jertfei lui Hristos pe cruce. Răstignirea în special şi Răscumpărarea în general nu pot fi privite, însă, ca fapte impersonale sau ca daruri numai aduse Tatălui în favoarea noastră de către Mântuitorul Hristos, pentru că, aşa după cum spune învăţătura Bisericii, El este "Cel ce aduce şi Cel ce se aduce".

Implicaţiile raportului dintre persoană si opera Sa sunt fundamentale pentru înţelegerea drumului unic parcurs de Mântuitorul Hristos de la întrupare şi până la înălţare.

În lucrarea de faţă vom căuta să adâncim acest raport în legătură ca două momente principale din iconomia divină a întrupării: Crucea şi învierea lui Hristos, mai întâi în teologia Confesiunilor creştine apusene - protestantă şi catolică - apoi în teologia Bisericii Ortodoxe.

(Părintele Ştefan Buchiu)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crucea şi Învierea lui Hristos.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crucea şi Învierea lui Hristos0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei