Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2007 - Anul XII, nr. 285 (3656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Naşterea Domnului, praznic la date diferite

Data la care a fost sărbătorită Naşterea Mântuitorului a fost diferită în lumea creştină. În Apus, până prin secolul al III-lea, Crăciunul se prăznuia pe data de 25 decembrie, când avusese loc recensământul împăratului Cezar August (25 decembrie 754 ad Urbe condita - de la întemeierea Romei), la care face referire evanghelistul Luca. În schimb, în Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era serbată la 6 ianuarie, adică în aceeaşi zi cu Botezul Domnului, şi se numea Arătarea Domnului sau Epifania. Cele două sărbători s-au separat în jurul anului 375. Armenii serbează însă şi astăzi Crăciunul în aceeaşi zi cu Boboteaza. La fixarea zilei de 25 decembrie ca zi de sărbătoare a Naşterii Domnului a contribuit şi o consideraţie simbolică referitoare la ciclul solar. Astfel, Sfântul Ioan Botezătorul a spus: "Aceluia (adică lui Iisus) se cade să crească, iar eu să mă micşorez" ( Ioan 3, 30). De aceea s-a aşezat sărbătoarea naşterii lui Ioan Botezătorul pe 24 iunie, momentul solstiţiului de vară, când zilele încep să descrească, iar naşterea lui Iisus pe 25 decembrie, după solstiţiul de iarnă, când zilele încep să se mărească.

Umblatul cu icoana Naşterii

Întotdeauna Crăciunul s-a sărbătorit cu mare solemnitate. În ajun se ţinea post negru, se făceau slujbe în cadrul cărora se botezau noii credincioşi şi se citeau "Ceasurile mari" sau "împărăteşti", numite astfel, pentru că, în Bizanţ, la aceste slujbe, luau parte împăraţii împreună cu slujbaşii lor. În ajun, preoţii şi dascălii umblau cu icoana Naşterii, ca şi astăzi, pe la casele creştinilor pentru a le vesti marele praznic de a doua zi. Cu timpul a fost instituit şi Postul Crăciunului, ca perioadă de pregătire sufletească pentru întâmpinarea sărbătorii. Ziua aceasta era una de odihnă, chiar şi pentru sclavi. Erau interzise spectacolele civile, prin lege, jocurile de teatru, cele palestre sau circurile. Era, de asemenea, interzisă plecarea genunchilor până la Bobotează, aceasta fiind considerată o perioadă a bucuriei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naşterea Domnului, praznic la date diferite.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naşterea Domnului, praznic la date diferite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei