Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2008 - Anul XIII, nr. 96 (3777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vasile Tofan – Primarul Municipiului Fălticeni

Subvenţii pentru păşuni

În urma aderării României la Uniunea Europeană, subvenţiile pentru păşuni nu se mai acordă prin verigile instituţionale ale statului.

Dacă anul trecut am colaborat foarte bine cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, din acest an subvenţiile vin direct la crescătorii de animale. Ei trebuie să intre în posesia acestor subvenţii atât de necesare ameliorării, întreţinerii şi exploatării păşunilor.

Am avut discuţii cu toate comitetele de păşunat de pe cele cinci trupuri de păşune şi s-a ajuns la formula juridică şi administrativă de a înfiinţa asociaţia utilizatorilor de păşuni.

Bazele acestei asocieri au fost puse în duminica Floriilor şi tocmai de aceea, în consens cu crescătorii de animale, s-a căzut de acord ca această asociaţie să poarte numele „Florina”.

Nu este un procedeu simplu, trebuie reţinut numele la Ministerul Justiţiei, după care trebuie dobândită personalitatea juridică la Judecătoria Fălticeni. Deşi de înfiinţarea asociaţiei ar fi trebuit să se ocupe un grup de iniţiativă al cetăţenilor interesaţi, am decis să acordăm asistenţa de specialitate a juriştilor noştri, mai ales că ultimul termen la care pot fi depuse documentele pentru subvenţii pe anul 2008 este 15 mai. Chiar şi în aceste condiţii, cu tot concursul primăriei, nu este posibilă înregistrarea asociaţiei. Pentru ca oamenii să nu piardă subvenţiile pentru acest an, am optat, după consultări cu APIA şi ANCA, iar Consiliul Local Fălticeni a aprobat în şedinţa ordinară de luni 21 aprilie, pentru arendarea celor cinci trupuri de păşune, 250 de hectare, unei singure persoane, Vasile Beraru.

Alegerea a fost făcută prin votul crescătorilor de animale, care l-au desemnat pe domnul Vasile Beraru drept viitorul preşedinte al Asociaţiei utilizatorilor de păşuni.

După înfiinţarea asociaţiei, cel mai târziu la 1 iulie 2008, contractul de arendă se va transfera pe noua formă de organizare, pentru ca oamenii să devină succesorii procedurii de arendare şi să-şi obţină subvenţiile viitoare. Dacă nu-i ajutam în această formă, pierdeau subvenţia din 2008, iar pauza de un an duce la penalităţi şi la diminuarea altor subvenţii.

Alt aspect important, din momentul în care am aprobat arenda, primăria nu va mai colecta taxa de păşunat. Cei care au plătit deja taxa de păşunat vor primi banii înapoi urmând ca ulterior, după constituirea Asociaţiei utilizatorilor de păşuni să plătească la asociaţie. Preţul de arendă este unul modic, de numai un leu pe hectar.

Nu-i un lucru simplu ca noua asociaţie să înceapă să gestioneze subvenţiile, există reticenţă, există semne de întrebare mai ales pentru că este vorba de bani. Dar dacă nu-i sprijineam să facă acest demers se pierd nişte bani, iar noi ca primărie nu ne-am propus să câştigăm din aceste păşuni ci, dimpotrivă, să-i susţinem ca să-şi poată desfăşura activitatea de crescători de animale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subvenţii pentru păşuni.
 Vizualizări articol: 9493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Subvenţii pentru păşuni1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei