Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2008 - Anul XIII, nr. 96 (3777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Am rămas un scriitor român”

Norman Manea în dialog cu Angela Furtuna

„Dacă există o salvare sau măcar o terapie a salvării, atunci, în cazul meu, a fost literatura, cu tot ce conţine, inclusiv suferinţă, devoţiune, bucurie, surprize”

În aceste zile se află în România Norman Manea, scriitor bucovinean, născut în anul 1936. Norman Manea este, în acest moment, cel mai tradus şi celebru scriitor român în străinătate, cărţile sale, publicate în 20 de limbi, însumând peste 50 de volume. A debutat cu o operă de ficţiune în anul 1966, publicată în revista „Povestea vorbii”, publicând ulterior numeroase scrieri, romane de critică socială, povestiri şi eseuri între care “Anii de ucenicie ai lui August Prostul” (1979: Engl: The Years of Apprenticeship of Augustus the Fool), “Octombrie, ora opt” (1981; Engl: October, Eight O'Clock, 1992) şi “Plicul negru” (1986; Engl: The Black Envelope, 1995). În anul 2005 Manea a fost Holtzbrinck Fellow la Academia Americană din Berlin.

 

Stimate domnule Norman Manea, ce este pentru dumneavoastră România, acum, după douăzeci de ani de exil şi după atâtea împliniri adăugate unei cariere literare spectaculoase?

Este un esenţial reper biografic şi literar. Am plecat din România la 50 de ani, deja format şi deformat în cultura română. În ciuda tuturor schimbărilor şi influenţelor, am rămas scriitor român, indiferent dacă asta îmi convine sau nu, indiferent dacă ar conveni altora sau nu.

 

Aţi declarat mereu în timpul exilului american că patria dumneavoastră a rămas doar limba şi literatura română. Faptul acesta a condus la creşterea prestigiului internaţional al acestei patrii, al limbii române. Pilda acestei poveşti de viaţă este o mare generozitate salvatoare. Este aceasta salvarea celui etern persecutat?

Cel "etern persecutat", dacă este să acceptăm această formulă dureroasă şi descurajantă, nu este mereu unul şi acelaşi, de vreme ce ne referim nu doar la un concept, ci la oameni, diferiţi unul de altul chiar când, prin destin, aparţin unei anume comunităţi. Deci salvarea nu este doar o dilemă colectivă, ci şi una individuală, ceea ce înseamnă că are şi o componentă uneori minoră, alteori mai puţin minoră, de opţiune individuală. Dacă există o salvare sau măcar o terapie a salvarii, atunci, în cazul meu, a fost literatura, cu tot ce conţine, inclusiv suferinţă, devoţiune, bucurie, surprize. Pentru alţii, poate fi religia, călătoriile, copiii, sportul, contul în bancă, aventura şi tot aşa.

 

„Am devenit "călător" la 5 ani, spre lagărul Transnistria, nu printr-o opţiune personală, ci printr-o "vină" de care habar nu aveam”

 

Cum s-a manifestat în existenţa domniei voastre forţa destinală a evreului etern călător şi rătăcitor?

Evreul nu şi-a dorit, nici în vechime, nici ulterior, să devină călător, rătăcitor, nu era o pasiune a navigaţiei, să zicem, sau a cuceririi de colonii sau a căutării aurului. Cum ştiţi, am devenit "călător" la 5 ani, spre lagărul Transnistria, nu printr-o opţiune personală, ci printr-o "vină" de care habar nu aveam. La 50 ani am redevenit "rătăcitor" prin deşertul exilului tot prin voinţa altora. Sunt 20 ani de atunci şi am avut ocazia să descopăr şi în această experienţă traumatică şi extremă şanse nebănuite, o pedagogie a reevaluărilor şi a regenerării, deschiderea fastă de orizonturi, doar visate în trecut.

 

Sunteţi un vizionar moderat, deşi construiţi viitor pe materialul fascinant al memoriei de calitate. Care sunt, în opinia dumneavoastră, marile teme ale literaturii viitorului?

Profeţii au murit acum 2000 ani şi nici ei nu au prevăzut exact viitorul. Mai mult ca pricind, viitorul tulburatei noastre planete şi al zbuciumatei noastre specii umane stă azi sub un mare semn de întrebare, sub ameninţarea unui cataclism global, provocat nu de explozia naturii isterizate de agresiunea omului, ci prin chiar impulsurile autodestructive ale omului însuşi, fanatismul morbid, nevoia de a ucide "infidelii" de tot soiul. Literatura viitorului depinde de viitorul omenirii, deci se află şi ea în aceeaşi extremă incertitudine.

 

„M-aş bucura ca actuala vizita în ţară să-mi sporească, la senectute, amintirile luminoase”

 

De la programul ce urmărea să vă distrugă… la o carieră literară excepţională. America vă salută, Europa vă salută, România vă primeşte acum cu lauri, sunteţi scriitorul predestinat unui Premiu Nobel pentru Literatură: o viaţă, o epopee. Care este amintirea cea mai importantă, a acestui traseu ieşit din comun?

După o viaţă deja lungă, ar fi greu să aleg doar o singură imagine. M-aş bucura ca actuala vizită în ţară să-mi sporească, la senectute, amintirile luminoase.

 

Sunteţi mentorul unor generaţii care au nevoie acută de ideal. Ce pilde lăsaţi tinerilor scriitori, tinerilor artişti?

M-aş feri de rolul de sfetnic al artiştilor de orice vârsta ar fi. Sunt convins că îşi vor găsi singuri calea, cum s-a întâmplat totdeauna. Mă mulţumesc cu rolul didactic de a transmite studenţilor de la Bard College, New York, câte ceva din experienţa umană şi literară a încercatei mele generaţii.

 

„Bucovina, azi, este locul în care se află mormântul mamei mele, deci un reper esenţial”

 

Care sunt proiectele de viitor la care lucraţi, căci sunteţi un om dominat de o mare putere de muncă şi de un entuziasm colosal (şi, în fond, urarea evreiască ad mea veesrim, până la 120 de ani, include şi proiecte de muncă împlinite pe termen lung)?

Editura Polirom va publica, începând cu această primăvară, în "seria de autor", mai mult de 20 volume ale mele, vechi şi noi. Este un proiect amplu şi dificil, un efort mutual de anvergură al autorului şi editurii.

 

Bucovina. Ce vă spune astăzi acest cuvânt?

Sunt nerăbdător şi bucuros să revăd locurile de demult şi de azi. Bucovina îmi evocă anii de şcoală, bucuria învăţăturii şi a colegialităţii, familia şi prietenii ei, iubirea juvenilă cu elanul şi sincopele sale, peisajul mereu fermecător în care mi-am trăit adolescenţa şi pe care îl revedeam, măcar o dată pe an, în timpul domiciliului meu bucureştean. Azi, este locul în care se află mormântul mamei mele, deci un reper esenţial.

Aprilie 2008, Suceava – Oradea – New York
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norman Manea în dialog cu Angela Furtuna.
 Vizualizări articol: 1968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Norman Manea în dialog cu Angela Furtuna4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paul Goma trimis de
(23 apr 2008, 17:19:22
Un personaj cu adevarat important pentru istoria literara romana,inca nu se poate intoarce in tara din exilul la care l-au impins nemeritat,oameni(?) de litere precum cel atit de adulat astazi(e drept ca de o anume parte,si fiindca are lipsa oarece parte.Pe cind un material obiectiv si consider extrem de educativ pentru tinara generatie cu acest tragic scriitor de talent pe nedrept marginalizat PAUL GOMA ??!
2.   Felicitari, Norman Manea! trimis de
(23 apr 2008, 18:22:47
Este o onoare sa aflam despre succesul limbi si culturii romanesti prin carturari si scriitori ca Norman Manea, care fac cinste Romaniei, Bucovinei si Sucevei. Modele ca Norman Manea vor face oricand cinste oricarei culturi majore din lume. Cu atat mai mult sunt de admirat, cu cat reprezinta oameni de valoare care s-au ridicat din randul minoritatilor.

Cultura romana cuprinde numeroase nume de valoare si oameni de caracter, atat romani cat si de alte etnii, ceea ce vorbeste graitor despre forta ei, insa nu mi se pare crestineste ca in saptamana patimilor atacurile de genul celui initiat de FAULT sa fie incurajate. Amestecurile de subiecte si diversiunile nu fac bine nimanui, decat poate doar Faultului, de dragul de a sadi confuzie, conflicte inutile.

3.   Ce cruda-i viata... trimis de
(24 apr 2008, 15:18:07
Iata ca regina exilului romanesc,doamna MONICA LOVINESCU se poate bucura in fine de linistea pe care n-a avut-o in zbuciumata-i viata traita printre straini,cu inima alaturi insa de cei pe care ,tot timpul nu i-a uitat si le-a respectat tristetile si putinele bucurii,(prilejuite tocmai de imensa ei dragoste pentru neamul romanesc).Se stinge astfel,sper fara sa se piarda definitiv,un alt bastion national,reprezentind reperul moral al romanilor atit de greu incercati de vitregiile istoriei.Cum din pacate ,interviuri nu i se mai pot lua,ramine sa gasim alte mijloace de a-i perpetua existenta politica si literara.(daca nu ma inseala si memoria,autoarea interviului cu Norman Manea a avut o asemenea laudabila initiativa),pe care le astept cu rabdare si interes. Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace ! P.S. In cel priveste pe Paul Goma,din fericire acesta mai poate da interviuri,trebuie doar sa ne grabim putin,spre a nu regreta din nou trecerea prea rapida a timpului(vietii)
4.   Inca o plecare,prea timpurie trimis de
(25 apr 2008, 20:43:02
Ne-a parasit,dupa cite stiu,foarte suparat ,un alt mare talent literar ,ce raspundea prezent la prestigioase manifestari literare cu numele de CEZAR IVANESCU.Profund jignit si revoltat de mizeriile pe nedrept aruncate asupra lui de impostori literari si nulitati umane catarate in functii de decizie prin mijloace cel putin scandaloase, adeptul principiilor morale si deciziilor abrupte ce deseori ranesc mortal orgolii nemasurate,omul trestie a cedat fizic,refuzind sa mai lupte pentru o viata ce-l purtase pe prea intortocheate carari(uneori de-a dreptul).Cum stiu ca acum i-a iertat pe toti, sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa-l ierte si pe el,odihnindu-l in pacea vesnica a Imparatiei Ceresti !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei