Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2008 - Anul XIII, nr. 96 (3777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Monica TATARU

Monica TĂTARU


Comportamentul profesional si performanţa în muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În articolul precedent, vorbeam despre tipurile de temperament şi despre cum influenţează acestea personalitatea individului şi precizam că există o relaţie directă între tipurile de personalitate şi comportamentul profesional, acesta determinând direct randamentul şi productivitatea angajatului. Fiecare profesie implică o anumită atitudine, un anumit comportament din partea celui care o practică. Acesta este motivul principal pentru care dvs, domnilor angajatori, aveţi nevoie să ştiţi dinainte cine e persoana pe care urmează să o angajaţi.

Fie că sunteţi angajaţi, fie că sunteţi angajatori, aţi observat cu siguranţă că unii colegi sunt mai ambiţioşi, alţii sunt mai conformişti, alţii sunt individualişti, alţii par să se descurce mai bine lucrând în echipă. Oricât aţi încerca să-i scoateţi din ritmul lor, ştiţi bine că nu veţi reuşi, chiar dacă ei încearcă să se schimbe. Acest lucru se întâmplă deoarece, aşa cum spuneam, comportamentul profesional este dictat de structura de personalitate.

Dat fiind că sunt mai multe tipuri de personalitate, putem vorbi şi de mai multe tipuri de comportament profesional.

Ambiţiosul manifestă tendinţe de ascensiune socială şi are un dezvoltat spirit de competiţie. Lucrează într-un ritm alert, îşi asumă responsabilităţi, poziţia sa în organizaţia din care face parte este foarte importantă pentru el. Are un randament mare în muncă.

Conformistul este tipul care aderă la normele grupului, evită să-şi exprime ideile, fiind mereu de acord cu ceilalţi. Nu declanşează conflicte, manifestă dorinţa de a fi în asentimentul celorlalţi şi, în acelaşi timp, este loial şefului, este preocupat de binele companiei şi caută căi de reducere a costurilor.

Dependentul are nevoie de un loc de muncă stabil, de un mediu securizant şi de un salariu fix, nu este interesat de o ascensiune pe plan social şi, de aceea, va evita în mod sistematic situaţiile de competiţie.

Analistul caută întotdeauna soluţia optimă, fiind un spirit reflexiv şi analizând problemele în profunzime. Face totul cu pasiune, preferă problemele interesante şi, deşi îi place să lucreze singur, în echipă el este omul căruia i se cere frecvent ajutorul.

Tehnicianul preferă sa lucreze practic, să utilizeze îndemânările tehnice de care dispune decât să descopere lucruri noi. Este priceput în ceea ce face şi are randament atunci când deţine o poziţie într-un grup de lucru permanent cu sarcini bine delimitate.

Profesionistul este creativ, preferă problemele abstracte, teoretice, vrea să fie în contact cu noile descoperiri. De aceea, caută o profesie în care să existe condiţii pentru schimb de experienţă şi în care meritele să-i fie recunoscute, dar o profesie corespunzătoare aptitudinilor sale şi nivelului de cunoştinţe de care dispune. Apreciază un şef competent, cel puţin egal, dacă nu superior lui.

Omul companiei vrea să lucreze intr-o organizaţie cunoscută, cu clădiri şi utilităţi moderne, fără program fix, unde activitatea să aibă un status ridicat. Confortul, condiţiile de lucru foarte bune sunt aspecte vizate atunci când caută un loc de muncă, de exemplu un birou elegant, un grup recunoscut, climat geografic plăcut, etc.

Omul de echipă işi pune cel mai bine in valoare aptitudinile atunci când lucrează în grup, în situaţii de rezolvare a unor probleme. Elaborează planuri, având o bună viziune de ansamblu, este bine organizat, găseşte soluţii de ieşire din situaţiile dificile. Deşi îi place munca în echipă, este autonom şi caută o profesie care să-i ofere libertatea de care are nevoie. Preferă o muncă în care să nu fie nevoit să adere la politica companiei, în care nu există situaţii competitive şi unde salariul şi promovările vin automat.

Tigrul orientat spre sarcină este dinamic chiar în situaţiile tensionante şi preferă ritmul alert. Este persoana potrivită pentru situaţiile care cer luarea deciziilor într-un timp scurt şi asumarea responsabilităţilor. Obţine satisfacţii reale prin munca sa.

Business man-ul preferă lucrul într-o organizaţie eficientă din punct de vedere administrativ. Are spirit practic, este dinamic, energic, işi exprimă ideile chiar dacă există divergenţe de opinie şi chiar îi place să dezvolte idei şi tehnici noi. Este interesat de politica firmei şi preferă poziţia de lider sau de membru al unei echipe lider.

În funcţie de profilul jobului disponibil, de cel al firmei dvs şi de organigramă, acum ştiţi, domnilor angajatori, de ce fel de candidat aveţi nevoie. Atunci când veţi avea “omul potrivit la locul potrivit”, veţi vedea cum creşte productivitatea muncii în cadrul firmei dvs. Succes!

Aşteptăm întrebări şi sugestii la telefon 0230 520317 sau pe email office@agentierecrutare.ro.

Consultant- psiholog, Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comportamentul profesional si performanţa în muncă.
 Vizualizări articol: 2765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
Comportamentul profesional si performanţa în muncă4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei