Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 20 (8549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Dacă dragoste nu e... (35) Rugăciune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rugăciune.”Știu, n-am căderea, Doamne, să te rog / Nu-s pustnic, n-am iubit doar o femeie / Sunt păcătos, dacă-i păcat că n-am postit, / Dar, azi, te rog, fă, Doamne, să se-ncheie. // Prea-s rupte azi familii pe din două / Și pe din patru, chiar mai mult de-atât / Se moare-n saci, unii mai mișcă-n morgă / Mor doctori fără doctori, mor urât. // Dă, Doamne, fă minunea de-a stopa / Acest măcel global, care omoară / Nu ca-n război, ci calm, hoțesc, confuz / Unii gemând, alții fără să-i doară. // Știu, Doamne, nu sunt apt de rugăciune / Dar rele n-am comis, n-am pizmuit, / N-am omorât dușmanii nici în gând / Dacă-i păcat, da, recunosc, că am iubit. // Dar nu e ăsta, Doamne-un cap de țară, / Nu-i pedepsi pe toți pentru iubire / Iar Tu, care ești bun, poți calm să ierți / Chiar și destuii cu nelegiuire. // Oprește, rogu-te, acest măcel / A devenit planeta un spital / Unii nu mor, dar parcă-s morți ieșind / nici moartea nu mai are-un înțeles real. // Tu, scrie clar în Biblii, ne-ai urzit / Ca pe lăcuste, vrăbii și furnici / Dar noi recopiem făptura ta / Dacă-i așa, vino la fiii tăi, aici. // Și scapă-i de cumplita umilință / Suspendă boala, traiul relativ / Sau prea bătrân fiind, și tu ești, Doamne, / La fel de condamnat ca noi și pozitiv?” (Lucian Avramescu)

Divorț.Judecătorul: - De ce vrei să divorțezi, omule!? Soția ta pare a fi o femeie calmă, la locul ei. – Da, dar ea se trezește noaptea, speriată, din somn, și-mi spune: ”Hai, du-te acasă, că trebuie să apară bărbatul meu!”

Psiho. Tare îmi place să mă joc cu mintea nevestei mele. Azi i-am cumpărat flori, deși n-am făcut nimic rău!

Bernard Blier.(Ori... eleganță tipic franceză?) Celebrul actor francez (”bursucul” – mereu îmbufnatul, din filmele anilor 70, cu Delon ori Belmondo) îi spune tinerei sale menajere: - Iubitul tău te așteaptă la intrare! – Dar domnul cunoaște pe iubitul meu? – Nu, zice Blier, dar acest tânăr poartă una din cravatele mele! Și te rog să-l inviți în casă... că mai am o mulțime... să-și aleagă ce-i place, să păstrez ce-mi place! (Ce frumos...)

Dăruire.”Iubiţi-vă unul pe altul, dar nu puneţi lanţuri iubirii: / Lăsaţi-o să fie o maree unduitoare între ţărmurile sufletelor voastre. / Umpleţi-vă paharele unul altuia, dar nu beţi dintr-un singur pahar. / Dăruiţi unul celuilalt din pâinea voastră, dar nu mâncaţi aceeaşi pâine. / Cântaţi şi dansaţi împreună, şi fiţi veseli, dar lăsaţi-l întreg pe celălalt, / Până şi strunele lăutei sunt singure, deşi vibrează la aceeaşi melodie. / Dăruiţi-vă inimile, dar fără să fie prizonierele celuilalt. / Numai braţele vieţii pot cuprinde inimile voastre în întregime; / Şi staţi împreună, dar nu prea aproape: / Coloanele templului nu sunt lipite, / Iar stejarul şi chiparosul nu cresc unul în umbra altuia.” (Khalil Gibran, ”Iubiți-vă unul pe celălalt”)

Alcool.Picături de poezie!... cercetând prin memoria afectivă, am redescoperit cel mai frumos poem despre iubitorii de licori din poezia română. Textul aparține lui Ion Mureșan: ”Vai săracii, vai săracii alcoolici, / cum nu le spune lor nimeni o vorbă bună! / Dar mai ales, mai ales dimineața când merg clătinându-se pe lângă / ziduri / și uneori cad în genunchi și-s ca niște litere / scrise de un școlar stângaci. / Numai Dumnezeu, în marea Lui bunătate, apropie de ei o / cârciumă, / căci pentru El e ușor, ca pentru un copil / ce împinge cu degetul o cutie cu chibrituri. Și / numai ce ajung la capătul străzii și de după colț, / de unde înainte nimic nu era, zup, ca un iepure / le sare cârciuma în față și se oprește pe loc. / Atunci o lumină feciorelnică le sclipește în ochi / și transpiră cumplit de atâta fericire. / Până la amiază, tot orașu-i ca purpura. / Până la amiază, de trei ori se face toamnă, și de trei ori se face / primăvară, / de trei ori pleacă păsările în țările calde și de trei ori se întorc. / Și ei vorbesc, vorbesc fără încetare, despre viață. Despre viață / așa, în general, și chiar și alcoolicii tineri / se exprimă cu caldă responsabilitate, și dacă se mai încurcă și se mai bâlbâie / nu e din cauză că ar da glas unor idei nemaivăzute, / ci pentru că, în tinerețea lor, / reușesc să spună lucruri cu adevărat emoționante. / Dar Dumnezeu, în marea Lui bunătate, nu se oprește aici. / Imediat face cu degetul o gaură în peretele Raiului / și îi invită pe alcoolici să privească. / Și chiar dacă din cauza tremuratului nu reușesc să vadă decât un / petec de iarbă, / tot e ceva peste fire. / Până când se scoală unul și strică totul și zice: / „În curând, în curând va veni seara, / atunci ne vom odihni și vom afla împăcare multă!" / Atunci unul după altul se scoală de la mese, / își șterg buzele umede cu batista, / și le este foarte, foarte rușine...” ...Sau, cum ar spune un alt mare poet contemporan, Ioan Es. Pop, „aici, viața se bea / și moartea se uită”. Voi ce versuri despre vin degustați?” (Dan Boerescu)

Iubire.Iubirea nu e un păcat! Dumnezeu e iubire... e cu noi, când iubim, cu adevărat. Ne-o demonstrează prin versurile de mai jos Emil Brumaru: ”Dumnezeu se uită la noi cu binoclul / Și ne privește și vremea și locul / De unde ne rugăm în genunchi către El / Să mai trăim, să mai tânjim, să mai iubim, / Deși până și dragostea este un chin, / Ci nu ne aude defel, / Doar miresme pricepe, / Parfume de crin, / Izuri de iepe, / Duhori de morminte... / Dumnezeu se uită la noi cu binoclul, trist și cuminte... / Dar uneori simte / Și Dânsul ceva, / Când trag de pe fesele tale dulci plapuma, / Și-ntinde o mână cât raza de lungă / Cu mirul lui cald pe îndelete să ți le ungă / Și chiar coboară / Să-ți șteargă broboanele din subsuoară / Cu barba Lui moale și deasă / Și-un pic să-ți deretice / Prin tainele tale umed-eretice / Și fine ca o mătasă...”

Tifla. ”Când o să vină să mă ia, / Voios, un Înger de Cafea, / Ieșit din zațul lui din ceașcă / Ce-o folosește drept caleașcă? / El vizitiu, eu leneș călător, / Privind pe geam, picior peste picior, / Cum trec prin pâcle verzi, printre copaci / Sau prin trandafirii cețuri de maci / Și-ajung la hanul străjuit de nuci / Cu tandre țiitoare de haiduci / Și bem și chefuim până în zori / Și-apoi ne-ntoarcem ca de-atâtea ori, / Topiți de vinul uleios și greu, / Și-i dăm cu tifla, amândoi, lui Dumnezeu...” (Emil Brumaru)

Pâine.M-am întâlnit azi-noapte cu o pâine / chiar după slujba Sfintei Învieri, / părea mai hăituită ca un câine / care-a visat că plouă cu hingheri. / În zori m-am întâlnit c-o altă pâine / în dosul gării, sub un felinar, / avea aerul trist al unui câine / îndrăgostit de-o fată de blănar. / Mi-a spus că pâinea nu mai e la modă / și că s-a pus pe capul ei un preț / născut în țara lui Lăcustă Vodă / ce-ntreabă calul dacă vrea nutreț. / Că-i dată-n urmărire generală / de când la un părelnic parastas / un popă beat cu firmituri în poală / a zis să-l tragem pe Iisus în nas! / Și însuși Klaus care-i bun de glume / și-și ține omenia sub capac / „Când n-aveți pâine”, a strigat spre lume, / „trageți pe nări doar praf de cozonac!” (M. Dinescu, ”Balada lui Lăcustă Vodă”)

”Între noi, femeile”.”- Dragă, zi-mi cum se explică / Şi cum vine treaba / Că ai leafă frumuşică / Deşi stai degeaba? / - Vai, dar nu e de mirare / C-o duc aşa bine... / Ştii tu ce părere are / Şeful despre mine? / Zice că-s ascultătoare, / Bună şi supusă! / - Mie tare mi se pare / Că ești doar sub... pusă...” (Dumitru Monacu)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă dragoste nu e... (35) Rugăciune.
 Vizualizări articol: 747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Dacă dragoste nu e... (35) Rugăciune5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei