Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 aug 2012 - Anul XVII, nr. 201 (5106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

29 August 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

„Şcoala primară din Mitocul Dragomirnei”

Şi era în toamna anului 1860, când fruntaşa comună românească Mitocul Dragomirnei, din ţinutul Sucevei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost blagoslovită de Dumnezeu, prin înfiinţarea şcolii primare. Primul învăţător la şcoala primară din Mitocul Dragomirnei a fost Basil Rac, la 40 de elevi înscrişi, despre frecvenţă nu se vorbeşte. Cum am spus, în 1860 se termină şcoala, recte clădirea pentru şcoală, iar în anul 1893 se mai adăogeşte cu încă două săli de clasă, aşa după cum este şi astăzi. Printre oamenii mari ieşiţi de pe băncile şcoalei primare din Mitocul Dragomirnei, avem deosebita cinste de a-i enumăra, în ordinea cronologică, pe: marele român şi om de bine preotul Ct. Morariu, preotul St. Saghin, d-l prof. univ. Vasile Grecu etc. În ziua de 8 Septembrie 1935 se vor sărbători 75 de ani de la înfiinţarea acestui locaş de lumină şi cultură, trei sferturi de veac de când Mitocul Dragomirnei are şcoală primară”.

„Glasul Bucovinei”, Anul XVIII, nr. 4616, August 1935.  

 

„Un tînăr ager şi pasionat”

Am cunoscut în atelierul de prototipuri un tînăr ager şi pasionat, în a cărui stăpînire se află o sută şi ceva de dălţi extrem de ascuţite. Era unul din acei tîmplari cu aptitudini deosebite, care se apropie în fiecare zi de făptura sensibilă a lemnului cu nemărginită dragoste şi gingăşie.

Din mîinile sale ieşise tocmai un cadru cu picioare arcuite pentru scrinul zvelt solicitat în cîteva ţări nordice. Potrivea acum fîşii subţiri de furnir de paltin, nuc, păr african într-o lucrătură plină de rafinament asemenea unei dantele meşteşugite. Se dăruia acestei operaţii cu răbdare şi cu o remarcabilă dexteritate. Sub mîinile sale,  lemnul capătă duh şi lumină şi un fel de cîntec al său, părelnic, unduitor”.

„Ziri noi”, Anul XXII, Suceava, August 1967.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 29 August 2012.
 Vizualizări articol: 1163 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
29 August 20120.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei