Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 nov 2009 - Anul XIV, nr. 272 (4258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

19 Noiembrie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„La ruinele cetăţii din Suceava”
„Pe lângă ruinele cetăţii din Suceava a lăsat comitetul comunal să se pue însemnate plantage şi să fie înconjurate cu şanţuri. Şi într’adevăr este vara o plăcere de a face o preumblare până la acest loc romantic şi de mare însemnătate istorică. Am observat însă cu părere de reu că intrarea este de tot deschisă, încât acuma vitele târgului se preumblă prin plantage. Este o adevărată ironie, când vedi că la intrare este pusă o tablă pe care este scris că se va pedepsi cu doi florini călcarea plantagelor. Sperăm că d. primariu fără amânare va dispune să înceteze acest abus.
„Revista Politică”, Anul I, nr. 13, 15 Noember 1886.

 

„Fapta vitejească a unui băiat de 12 ani”
„Scrie de la Gazeta Transilvaniei: zilele trecute a sosit la Bistriţa, din Bucovina, un băieţel de 12 ani, fiul unui pădurar român de acolo. Numele băiatului e Ioan Huţu Marciu şi călătoreşte la Viena cu tatăl său la dorinţa Împăratului care vrea să-l cunoască pentru fapta sa eroică şi îndrăzneaţă.
Iată isprava sa: Ca băiat de pădurar, umblând într’o zi prin câmp şi păduri zări de la mică depărtare o patrulă de cazaci escortând 60 de prizonieri din armata noastră. Băiatul, curios, îi urmări de la distanţă şi ajungând la marginea satului, văzând pe cazaci că închid prizonierii într’un şopron, iar ei se duc la o crâşmă din apropiere, îi veni ideea să îi elibereze. Se strecură la şopron, deschise uşa, şi arătându-le direcţia îi sili să fugă. El se duse şi îşi făcu de lucru pe lângă crâşmă. După ceva vreme cazacii ieşiră, şi mare le-a fost spaima când văzură şopronul gol. Zărind pe băiat prin apropiere l’au întrebat dacă n’a văzut nişte soldaţi fugind. Băiatul le spuse că i-a văzut dar le arătase o direcţie contrară. După plecarea cazacilor sosi şi un ofiţer rus călare, pentru inspecţie. Se scoborî de pe cal, pe care îl legă de copac şi până se uită cu ocheanul după cazaci, băiatul dezlegă revolverul de lângă şea, îl ţinti şi-l nimeri drept în inimă. Încălecă calul şi nu se opri până în tabăra noastră, unde în curând sosiră şi soldaţii eliberaţi, cari povestiră isprava băiatului. Puiul de român va fi decorat”.
„Viaţa Nouă”, Anul III, nr. 150, 29 Noemvrie 1914.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 19 Noiembrie.
 Vizualizări articol: 415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
19 Noiembrie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei