Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 nov 2009 - Anul XIV, nr. 272 (4258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Sistarea eliberării medicamentelor gratuite şi compensate în unele farmacii este nejustificată

Joi, 19 Noiembrie 2009 (18:40:22)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră nejustificată sistarea eliberării de către unele farmacii a medicamentelor compensate şi gratuite, precizând că facturile pentru lunile noiembrie şi decembrie vor fi decontate în prima parte a anului viitor.

CNAS arată, într-un comunicat de joi, că a aflat cu surprindere că farmacii din mai multe judeţe au sistat sau sunt în curs de a sista eliberarea de medicamente compensate şi gratuite sub motiv că au ajuns la limita fondurilor prevăzute în contractele încheiate cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru acest an.

"CNAS consideră nejustificată această acţiune unilaterală, deoarece limita din contractele respective este orientativă, iar în cursul lunilor precedente farmaciştii au depăşit-o fără a mai recurge la sistarea onorării reţetelor, acolo unde consumul de medicamente a fost mai mare decât cel estimat la începutul anului", precizează sursa citată.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că îngrijorarea farmaciştilor că facturile pentru medicamentele eliberate peste valorile contractuale vor rămâne neachitate este de asemenea nejustificată, în condiţiile în care chiar într-un an de criză s-au găsit soluţii pentru suplimentarea sumelor de care dispune sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin credite de angajament, astfel încât facturile să fie luate în calcul şi introduse în plată.

Conform reglementărilor legale în vigoare, facturile farmaciilor pentru medicamentele compensate şi gratuite se achită în termen de 180 de zile de la validare, ceea ce înseamnă că cele pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009 vor fi decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate în prima parte a anului viitor, din bugetul pe 2010, a precizat sursa citată.

"CNAS avertizează farmaciile care refuză să elibereze medicamente compensate şi gratuite că poartă întreaga răspundere pentru consecinţele pe care le va avea asupra stării bolnavilor această acţiune concertată, ce are loc într-o perioadă de vârf a afecţiunilor sezoniere, dar şi în plină epidemie de gripă porcină", se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, CNAS consideră că "ar fi regretabil dacă suferinţa bonavilor ar fi agravată în scopuri politice, în aceste zile premergătoare alegerilor, marcate de altfel şi de alte acţiuni de tip grevist, în diverse domenii de activitate".

CNAS a alocat pentru medicamente compensate şi gratuite 4,46 miliarde de lei, cu 0,22 miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Această finanţarea fost ulterior suplimentată cu credite de angajament în valoare de 2,08 miliarde de lei, a precizat sursa citată.

Nicio farmacie din cele 65 din judeţul Bistriţa-Năsăud care au semnat contracte cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) nu mai eliberează medicamente compensate şi gratuite, întrucât CJAS nu a mai virat bani în conturile acestora din luna iunie.

De asemenea, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş a anunţat, joi că a epuizat fondurile destinate acordării medicamentelor gratuite şi compensate, inclusiv cele din cadrul programelor naţionale de oncologie şi diabet.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Sistarea eliberării medicamentelor gratuite şi compensate în unele farmacii este nejustificată.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Sistarea eliberării medicamentelor gratuite şi compensate în unele farmacii este nejustificată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei