Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 289 (5496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Donțu susține că Legea de modificare a Codului Silvic luptă cu tăierile ilegale și abuzive de arbori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea de modificare și completare a Legii 46/2008- Codul Silvic, care a fost adoptată ieri de Senat, este o lege care luptă cu tăierile ilegale și abuzive de arbori, a declarat senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu. Donțu a arătat că, deși proiectul inițial propus spre dezbatere de ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga, a stârnit controverse, fiind în opinia sa „o cârpăceală, un cod politic, nicidecum unul silvic”, amendamentele Comisiei de Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală din Senatul României au salvat aparențele. Donțu consideră că inițiatorul trebuia să prezinte un nou Cod Silvic, însă se declară mulțumit de amendamentele Comisiei, care a adus și reformulat o serie de modificări precum cea referitoare la înființarea Jandarmeriei Silvice ca organism profesional și competent care să lupte cu tăierile ilegale și abuzive de arbori.

”Pe lângă organele de urmărire penală, este competent să constate faptele prevăzute la art. 106-114 personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi al structurilor sale teritoriale cu specific silvic, personalul silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi al structurilor sale teritoriale, personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice de regim autorizate, precum şi personalul împuternicit din cadrul Jandarmeriei Române”, a explicat Donțu. 

Un alt amendament este acela că începând cu data de 1 ianuarie 2015, este interzisă vânzarea  unui procent mai mare de 50 din masa lemnoasă pusă în valoare pentru a fi recoltată ca  „lemn pe picior” din păduri proprietate publică, încurajandu-se vânzarea lemnului, măsurat, din depozite, experimental, în proporție de 50%, iar în funcție de rezultate acest lucru va putea fi extins. 

”Încărcarea materialelor lemnoase în mijloace de transport de la locul de recoltare şi circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor de transport încărcate cu materiale lemnoase este interzisă între orele 22.00-05.00. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva  poate să achiziţioneze terenuri în vederea împăduririi, cu prioritate terenuri degradate, astfel încât suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului să crească. Finanţarea acţiunilor de achiziție și de împădurire se asigură din: fonduri proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, precum şi de la bugetul de stat”, sunt alte două amendamente aduse în prim-plan de senatorul social-democrat.

 

Donțu: ”Susțin depolitizarea sistemului silvic”

În fine, un al cincilea amendament important adus de Comisia de Agricultură la Codul Silvic prevede eliminarea avizului Autorității Publice Centrale care răspunde de silvicultură la numirea șefilor de ocoale silvice, care constituie un bun început pentru depolitizarea sistemului silvic. ”Odată cu adoptarea modificărilor la Codul Silvic, doamna ministru Varga, Ministerul Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurii au obligația să reglementeze prin acte juridice subsecvente următoarele situații de fapt: cum se va asigura la modul real întregul circuit funcțional și de control în privința tăierii, sortării, vânzării lemnului? Cum se va reuși să avem, în sfârșit, o pădure respectată și apărată, o exploatare legală, un comerț legal și competitiv, o distribuție echitabilă pe piață, o economie cu beneficii, o industrie a lemnului de calitate care, să nu omitem acest amănunt extrem de important, să corespundă pe deplin cu toate normele și cerințele pieței europene și nu numai”, a spus Donțu.

El a menționat că indiferent de cum va arăta Codul Silvic, trebuie avute în vedere mai multe aspecte, printre care faptul că pădurea românească a fost, este și va fi abuzată dacă nu se iau măsuri urgente, coerente și absolut palpabile în privința a tot ceea ce presupune circuitul sectorului forestier. ”A nu lua în calcul economia, fiscalitatea, munca, condițiile specifice zonale din toate punctele de vedere, motivându-le cu necesitatea eradicării tăierilor ilegale, reprezintă o măsură care nu va face în final decât să aducă modificări la un anumit nivel, destabilizând crearea locurilor de muncă în domeniu, dezvoltarea domeniului și colectarea taxelor. La anumite niveluri, fiecare dintre noi reprezintă un partid politic sau un altul, însă, atunci când vorbim de lege și de oameni, specialiștii care trebuie să o aplice în diversele domenii ale societății noastre, este necesară încurajarea competențelor profesionale ale sistemului, situație față de care susțin depolitizarea sistemului silvic prin eliminarea oricărui aviz care ar urma să exceadă Codului Muncii la angajarea personalului, muncitorilor, inginerilor și șefilor de ocoale silvice”, a conchis Ovidiu Donțu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donțu susține că Legea de modificare a Codului Silvic luptă cu tăierile ilegale și abuzive de arbori.
 Vizualizări articol: 1833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Donțu susține că Legea de modificare a Codului Silvic luptă cu tăierile ilegale și abuzive de arbori3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu stie ce este cu el trimis de
(11 dec 2013, 11:58:45
foarte multe puncte slabe in argumentatie : anul 2014 are o posibilitate de exploatare de 300.000 mc pe picior . imaginati-va dle senator ce cheltuieli presupune amenajarea depozitelor de lemn pentru a transporta lemnul din padure si transportul lui in depozite amenajate . cine sorteaza lemnul , cine il inventariaza ? clar ca va creste pretul lemnului la licitatie .
cel mai grav va fi desfiintarea locrilor de munca de la privat deoarece dispare sectorul de exploatare . privatii vor cumpara lemn numai la drum auto in care vor cfi incluse toate cheltuielilie rnp.
se spune ca rnp va mai angaja lucratori : dupa cum s-a dovedit si la tv un post la rnp merge de la 10.000 euro. Dl senator ar trebui sa stie ca contributiile varsate de regii sunt cu bani virtuali luati tot din bugetul national pe care il alimenteaza exclusiv numai sectorul privat .Dec i ce urmarim ? desfiintarea locurilor de munca de la privat care platesc cu bani reali contributiile si impozitul pe profit , tva ,etc ; cresterea cheltuielilor bugetare cu angajarea de personal bugetar ;
PROBLEMA REALA ESTE CA ACEST COD SILVIC ESTE DAT CU DEDICATIE PENTRU HOLZINDUSTRIE SI SE VREA CA NIMENI DIN AFARA RNP SA NU MAI POATE ACCEDE IN PADURE SI SA SE VADA JAFUL PE CARE IL FACE RNP .
TOT PSD A ADUS HOLTZUL IN TARA SI VAD CA IL TIN IN CONTINUARE IN BRATE . RUSINE!
1.1  RE: Nu stie ce este cu el trimis de
(11 dec 2013, 20:09:38
s-aducem mulţumiri ( şi ode) zic
lu' Flutur ( că ne-au adus austriecii pe cap)
ce "puncte slabe" ? mirat, mă ridic
să-ţi citesc, "celdrept" -ule, vorbele din proţap

acu' nu se mai fac depozite, nu citeşti?
(pe picior) acu-i 35%, 'nainte era 50 . Las-o dreq !!!
modificarea e făcută de senat, cum găseşti
pricini fluturiste în stil (modern) de secu ?!laughing

Flutur, supozitorul constipaţiei silvice ... tace
se uită chiorâş, printre dinţi, la "lemnul pe picior"happy
şi io aş tăcea, da' ... mie adevăru-mi place
uite, vezi ?! nu merge mult la apă acelaşi ulciorlaughing

domnu', când sari un gard fii pregătit pentru ce e după!!!
dacă vorbeşti vorba şi mergi mersu, taci !
ştim bine , criza vă aduce, băsiştilor, vânt la púpa
ştiu bine că-i uşor să vorbeşti da-i greu să faci

2.   ...pt ABCDAR trimis de
(11 dec 2013, 20:22:44
Nu te-ai saturat de supt p.la?!!vezi ca ai facut branza la gura!laughing
2.1  RE: ...pt ABCDAR trimis de
(12 dec 2013, 07:17:02
puşi cu b/votul pe labe, băsiştii
fac spume ( nu brânză,nu ) la gură . Atâta pot
ce rumegi tu acolo îs doar..chestii
ce (dacă ai bun simţ) ţi se-ntorc peste bot

eu nu-mi folosesc limba pe post de sugativă
aici, prezumţia de jignire m-a jignithappy
doar un ghiolban ar veni cu chestii de cooperativă
(dacă eşti fomeie ?! ... eehe,avem de povestit)laughing

3.   Comentariu trimis de
(11 dec 2013, 21:27:40

Domnul Donțu nu vede oare că pădurile în județul Suceava dispar și nimeni nu face nimic???? Domnul Donțu nu știe că sunt ingineri silvici care au terminat o facultate de silvicultura și dau examene la Direcția Silvică Suceava, ne-având nici o șansă de promovare pentru că examenele se i-au pe pile și relații.........Așa că domnule Donțu dacă nu știați instituțiile din județul Suceava care ar trebui ca să aibă grijă de păduri sunt politizate (Direcția Silvică - condusă de domnul ing. Ciobanu Sorin și ITRSV Suceava - condusă se știe din umbră tot de domnul inginer Ciobanu Sorinlaughing))......așa că despre ce vorbim....o să se facă ordine în păduri după ce n-o să mai fie păduri. Nu vedeți domnilor că se cară la Holzindustrie Schweighofer: Rădăuţi zeci de camioane încărcate cu lemn zilnic și nimeni nu face nimic.....ȘTIȚI DE CE NU SE FACE NIMIC: PENTRU CĂ CEI CE AR TREBUI CA SĂ AIBĂ GRIJĂ DE PĂDURI ȘI SĂ FACĂ ORDINE ÎN PĂDURI, DEȚIN EI ÎNȘIȘI FIRME CARE CARĂ LEMN LA Holzindustrie Schweighofer: Rădăuţi.
DE CE NU-I VERIFICĂ NIMENI PE MARII INSPECTORI DE LA ITRSV Suceava să vadă că dețin firme și gatere cu cei din familiile lor? sau am pus lupul paznic la stână?
DE CE NU VERIFICĂ NIMENI CĂ SUNT PĂDURARI CARE AU CUMPĂRAT PĂDURE ȘI O TAIE RAS? NIMENI NU VEDE NIMIC?
4.   Vorbe-n vânt trimis de
(11 dec 2013, 21:31:24
ÎN JUDEȚUL SUCEAVA FACE OARE CINEVA CEVA PENTRU PĂDURI?SUNT TARE CURIOS?
5.   Comentariu trimis de
(11 dec 2013, 21:52:16
OARE DE CE NU VERIFICĂ DE UNDE AU INSPECTORII DE LA ITRSV Suceava vile și mașini de lux??? nu sunteți curioși???
P.S. UN ADMINISTRATOR DE FIRMĂ FOARTE SUPĂRAT PE ITRSV Suceava.
6.   ;) trimis de
(11 dec 2013, 22:43:24
Datorita PDLISTILOR am ajuns sa nu mai avem paduri. Datorita lor suntem in situatia care suntem, si altii platesc acu pentru FURTURILR lor.
7.   Uimit... trimis de
(12 dec 2013, 13:49:26
nu intleg... dc sunteti suparati cand omul face ceva ?
cand totul era codus de flutur si de ai lui, se taiau paduri garla, nimeni nu comenta! Acum.. pentru ca se vrea binele judetului.. (si ma refer la judetul nostru pentru ca are o suprafata mare de padure) tot nu va convine...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei