Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 289 (5496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Alternativă

Doi liceeni suceveni propun, în premieră, un traseu de cicloturism în Obcina Mestecăniş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi adolescenţi şi-au propus să-i scoată pe suceveni din case şi din mediul virtual, propunându-le o alternativă necostisitoare şi care aduce multiple beneficii sănătăţii.

Mircea Ceobanu şi Dorin Miron, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, au realizat un proiect prin care au identificat un ciclotraseu turistic în zona Obcinei Mestecăniş, iniţiativă prin care speră să motivezecât mai multe persoane să evadeze din rutina zilnică, dar şi să promoveze această zonă a judeţului.

Proiectul se adresează, în special, iubitorilor sportului pe două roţi, dar şi împătimiţilor plimbărilor în aer liber.

Tinerii au spus că acest studiu poate constitui punctul de pornire în construirea efectivă a unei reţele naţionale de Mountain-Bike, iar în acest sens îşi doresc să găsească resursele umane şi financiare pentru crearea aplicaţiei corespunzătoare.

 

Traseul lor trece prin patru comune sucevene

Proiectul propus de suceveni poartă un nume pretenţios şi stufos - „Utilizarea modelului numeric al terenului (MNT) pentru studiul posibilității amenajării unor trasee de cicloturism în Obcina Mestecăniş”, însă tinerii lămuresc cu uşurinţă care este esenţa acestuia.

Potrivit lor, „acesta este un proiect bazat pe utilizarea şi suprapunerea unor hărţi pentru a deduce dacă putem stabili un traseu ce poate fi parcurs cu bicicleta în acea zonă. Termenul cicloturism este foarte nou și de aceea nu este foarte bine definit, însă acesta reprezintă genul de turism în care deplasarea se face cu bicicleta”.

Traseul propus de liceenii de la „Petru Rareş” traversează patru comune: Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Ciocăneşti şi Fundu Moldovei.

Elevii au mai punctat câteva din avantajele cicloturismului, menţionând că acesta reprezintă un mod de vizitare a obiectivelor mai eficient din punct de vedere energetic. De regulă, ciclotraseele se desfăşoară pe rute cu caracter cât mai pitoresc din punct de vedere peisagistic şi trafic motorizat cât mai redus.

Mircea şi Dorin povestesc că în demersul lor au primit sprijin din partea Oficiului de Cadastru Suceava, Drumuri şi Poduri şi Universitatea Bucureşti, instituţiile furnizându-le diverse tipuri de hărţi de care aveau nevoie pentru stabilirea traseului (hărţi 3D, 2D,  hărţile administrativ – teritoriale, harta hidrografică, hărţi ortofotoplane, etc).

Aceştia mai spun că au identificat traseul optim din punct de vedere al existenţei drumurilor forestiere ajutătoare, al permisivităţii pantelor de urcare şi coborâre pe bicicletă şi al dificultăţii.

 

„Dedicația și munca bine făcută sunt calități ce depășesc orice piedică”

Demersul elevilor suceveni nu a fost unul simplu. Aceştia povestesc că principalul impediment întâlnit a fost faptul ca aplicaţiile pe care le-au utilizat au fost unele gratuite, acestea având anumite limitări.

„Aceste platforme surprind prin câteva lipsuri și limitări care ne-au forțat ca echipă să lungim timpul alocat documentării. Pe de altă parte, căutarea de tutoriale și materiale educaționale din care să căpătăm aptitudini a fost dificilă deoarece puțină lume folosește aceste programe și chiar și mai puțină lume încarcă pe internet modul de folosire a acestora. Lista poate continua, însă dedicația și munca bine făcută sunt unele din calitățile ce depășesc orice piedică”, spun tinerii.

Aceştia mai precizează că „cea mai bună aplicabilitate a proiectului ar fi să facem acest lucru pentru toată ţara. Să realizăm un program care obţine singur de pe internet o serie de hărţi, le suprapune şi stabileşte un traseu într-o zonă dorită de utilizator.

Momentan suntem la stadiul de dezvoltare al unui algoritm”.

Pe parcurs, tinerii au fost sprijiniţi de profesorii colegiului sucevean - Marius Cazacu,  Anca Greculeac şi Marius Ududec.

 

Proiect premiat la un salon de inventică

Cu acest proiect, tinerii suceveni au participat la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică 2013, eveniment ce a avut loc în luna noiembrie a acestui an, în Bucureşti. Ei şi-au adjudecat poziţia a III-a pentru proiectul „Utilizarea MNT pentru amenajarea unor trasee de cicloturism în Obcina Mestecăniş”. Tot acolo, un participant le-a fost sugerat să identifice un traseu de cicloturism în apropierea Bucureştiului pentru ca oamenii să evadeze din urban.

Cei doi tineri sunt colegi de clasă şi studiază la specializarea matematică- informatică intensiv. Mircea Ceobanu îşi doreşte să-şi continue studiile la Universitatea din Bucureşti, însă după primul an de studiu îşi doreşte să acceseze o bursă prin care să plece în afara ţării.

De partea cealaltă, Dorin Miron şi-a propus să fie admis la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi liceeni suceveni propun, în premieră, un traseu de cicloturism în Obcina Mestecăniş.
 Vizualizări articol: 2520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Doi liceeni suceveni propun, în premieră, un traseu de cicloturism în Obcina Mestecăniş4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei