Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 apr 2012 - Anul XVII, nr. 91 (4996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Zmău: Guvernul României atentează la dreptul la proprietate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, consideră că actualul Guvern al României atentează la dreptul de proprietate. Zmău a spus că intenţia Guvernului de a limita la 15% valoarea despăgubirilor care vor fi plătite foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate reprezintă un atentat la dreptul de proprietate şi „o formulă inacceptabilă şi inechitabilă”.

„PNL a fost încă din 1990 apărătorul dreptului de proprietate. Nu putem face rabat de la lege şi de la principii fundamentale sub pretextul că nu sunt bani. Nu este prima dată când puterea, reprezentată fie de Traian Băsescu, fie de Emil Boc, fie de Mihai Răzvan Ungureanu, încearcă să justifice neaplicarea legii sau încălcarea unor drepturi prin lipsa banilor”, a declarat Marius Zmău. El a amintit că în urma numărului mare de procese intentate statului român de către foştii proprietari, CEDO a dat un termen de 18 luni pentru găsirea unei soluţii unitare privind retrocedările în România. Marius Zmău a arătat că în condiţiile în care acest termen expiră în iulie 2012, Guvernul Ungureanu a găsit „o soluţie penibilă”, şi anume să limiteze despăgubirile pe casele naţionalizate la 15% din valoarea imobilului, eşalonate pe o perioadă de 10-12 ani.

„Se elimină astfel şi măsurile reparatorii prin restituirea în natură, iar termenul pentru depunerea dosarului este de 60 de zile. Mai mult, dacă termenul expiră, foştii proprietari nu mai au dreptul să depună dosarele”, a spus preşedintele PNL Suceava.

Marius Zmău a adăugat că democrat-liberalii, prin actual Guvern al României, nu îşi doresc rezolvarea problemei retrocedărilor, iar românilor nu le rămâne altceva decât să-şi caute dreptatea la organismele internaţionale. El a mai precizat că USL va solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă la Senat cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor începând de la data de 1 ianuarie 2009 şi până în prezent.

„Există suspiciuni majore în legătură cu anumite aspecte ale activităţii acestei instituţii şi, având în vedere principiul constituţional al controlului parlamentar asupra tuturor instituţiilor guvernamentale, trebuie să vedem ce s-a întâmplat acolo în această perioadă”, a încheiat Marius Zmău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zmău: Guvernul României atentează la dreptul la proprietate.
 Vizualizări articol: 938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmău: Guvernul României atentează la dreptul la proprietate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La nivel national ! trimis de
(20 apr 2012, 12:46:17
Am citit cu atentie articolul si pot spune ca dL Zmau are mare dreptate ca se atenteaza la dreptul de proprietate . As fi fericit daca aceasta opinie ar fi exprimata de catre lideri nationali ai USL . Dupa atatia ani de asteptare sa se faca dreptate , acum vine guvernul si face o noua nationalizare . Ma intreb daca este constitutional ca sa restitui la unii 100% iar la altii 15% . Oare nu este discriminare ,care este anticonstitutionala .
2.   MAREA NATIONALIZARE trimis de
(20 apr 2012, 22:04:35
Sa zicem ca aveti o locuinta. Apartament, vila, ce o fi ea. Si vine un regim politic care da o lege prin care va este confiscata. Trec anii, regimul se schimba si dvs., daca mai traiti, sau copiii dvs. pretind casa inapoi. Cereti inapoi casa care v-a fost furata. Vi se spune ca nu o mai puteti primi in natura, pentru ca statul a apucat sa instaleze acolo o scoala, o gradinita sau mai stiu eu ce alta institutie publica. Incercati sa intelegeti, dar macar sa primiti o despagubire corecta, adica la valoarea de piata a casei. Altii inaintea dvs. au primit asemenea despagubiri. La dvs. se trage insa linia, nu mai sunt bani, asa ca ar trebui sa va multumiti cu 15% din valoarea casei, suma pe care sa o primiti esalonat in 10-12 ani. Spre exemplu, pentru o casa de 100.000 de euro, ati primi 15.000 de euro in mai bine de un deceniu, deci 1.000 si ceva de euro pe an.
Adica dupa ce v-a furat o data statul comunist, va mai fura o data cel capitalist si democratic, cel care are inscrisa in Constitutie garantarea dreptului de proprietate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei