Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 nov 2008 - Anul XIII, nr. 264 (3945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sorin Fodoreanu:

„Banii sucevenilor trebuie folosiţi pentru dezvoltarea judeţului Suceava, nu pierduţi pe traseu”

Candidatul PD-L pentru Senat în colegiul de munte, Sorin Fodoreanu, consideră că actuala organizare a administraţiei publice, atât centrale, cât şi locale, este păguboasă şi rămasă mult în urmă. În opinia fostului preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltare, administraţia centrală, în loc să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale, mai degrabă o împiedică.

Sorin Fodoreanu consideră că în momentul actual România este încă un stat centralist, clădit pe modelul socialist, rigid şi ineficient, model pe care nici unul dintre guvernele de dreapta nu a reuşit să îl schimbe. 

Concret, candidatul PD-L acuză în primul rând „traseul falimentar” al taxelor şi impozitelor, de la comunităţile locale către instituţiile centrale.

„Trebuie să conştientizăm că în momentul actual 70% din banii pe care sucevenii îi dau pe taxe şi impozite se duc spre Bucureşti şi numai 30% rămân la bugetele locale. După aceea, când avem nevoie de investiţii sau de bani pentru proiecte trebuie să stăm cu mâna întinsă la Guvern. Nu este absolut deloc normal, dar este acel sistem centralist păcătos, cu care noi am rămas din vremuri de mult apuse”, indică Sorin Fodoreanu.

Fostul Consilier de Stat al Guvernului pe probleme de Politici Industriale şi Transporturi consideră că raportul dintre administraţia locală şi cea centrală ar trebui inversat. Mai mult, Sorin Fodoreanu arată că un stat modern trebuie să se concentreze în primul rând pe individ şi pe creşterea nivelului de trai, pentru că în orice societate modernă clasa de mijloc este cel mai important şi serios contribuitor la bugetul de stat.

„Odată ajunşi la guvernare vom începe procesul de descentralizare la modul real. În momentul de faţă avem o struţo-cămilă, în sensul că autorităţile centrale au dat o grămadă de responsabilităţi celor locale, dar nu asigură o finanţare corespunzătoare şi creează un blocaj continuu. Banii trebuie să rămână la Consiliul Judeţean şi la Primării şi trebuie folosiţi pentru a crea bunăstare aici, pe plan local. Acum fondurile se pierd pe drum”, menţionează Sorin Fodoreanu.

Între 1998 şi 1999 Sorin Fodoreanu a fost împuternicitul Guvernului României pentru relaţiile economice cu Germania, Spania şi Portugalia, prilej cu care, după cum sugerează chiar candidatul PD-L, a analizat atent organizarea modernă a administraţiei publice: „problemele se rezolvă cel mai eficient acolo unde apar. Aceasta este filozofia celor din Germania, din Spania şi din toate statele moderne ale Uniunii Europene. La noi a rămas un sistem învechit, care se mai practică probabil în America de Sud şi Cuba. Dacă la Gura Humorului, la Câmpulung sau la Vatra Dornei sunt probleme, acolo trebuie rezolvate. Iar primăriile trebuie să aibă cu ce să rezolve problemele, nu să aştepte pomeni de la Bucureşti, cum s-a întâmplat chiar în această perioadă”.

Sorin Fodoreanu arată că după alegeri PD-L va impune un nou sistem de organizare a fondurilor bugetare. În acest fel cea mai mare parte a fondurilor colectate din taxe şi impozite vor rămâne pe plan local şi vor fi utilizate de autorităţile locale: „Autorităţile vor putea face mai multe proiecte şi chiar proiecte complexe, multi-anuale, pe care acum nu au posibilitatea să le finanţeze. Numai aşa vom reuşi să dezvoltăm la modul real comunităţile locale”.

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează în acest moment statul român, Sorin Fodoreanu a menţionat că acesta seamănă foarte bine cu un circuit de tranzit al energiei termice: „Relaţia dintre administraţia centrală şi cea locală este la fel cu cea dintre RADET şi fiecare consumator casnic: omul plăteşte foarte mult, iar în calorifere ajunge foarte puţină căldură. Marea majoritate se pierde pe traseu. La fel este şi cu banii cetăţenilor. Majoritatea se pierd pe traseu în loc să fie folosiţi pentru a crea bunăstare”, explică Sorin Fodoreanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Banii sucevenilor trebuie folosiţi pentru dezvoltarea judeţului Suceava, nu pierduţi pe traseu”.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Banii sucevenilor trebuie folosiţi pentru dezvoltarea judeţului Suceava, nu pierduţi pe traseu”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   C V -ul trimis de
( 8 nov 2008, 11:48:23
Dragi candidati , daca a-ti fi baieti si fetite cuminti inainte de toate ar trebui sa va prezentati CV-ul in fata electoratului , sa vedeti daca au obiectii fata de el iar mai apoi sa incepeti sa candidati . Aho , aho campanie.ro. Daca nu va cunoaste lumea cum naiba vreti voturi.? Ca la partea cu promisiunile electorale toata lumea sta bine.
2.   PD_L _ul sa traiasca la " -2 m." trimis de
( 9 nov 2008, 20:46:32
Cei mai Suceveni dintre Suceveni sau inscris in PD+PNL=PD_L. Acu ii acu, care pe care. Politica sa vazut. Motiuni peste motiuni, neimplicare totala, basme si povesti de adormit copii. Ati adormit voi Suceava, Romania in general dar EU NU VA CRED!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei