Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2015 - Anul XX, nr. 218 (6030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vladimir Nabokov: „Blazon de bastard”

„Blazon de bastard” este primul roman pe care Vladimir Nabokov l-a scris după ce s-a stabilit în America, fiind şi cel mai provocator din punct de vedere politic.

„Vladimir Nabokov a scris un roman emoţionant despre drama unui om civilizat, captiv într-o lume tiranică - există o sumbră şi înfiorătoare inevitabilitate în trăirile, acţiunile şi umanitatea protagonistului său.” (The New York Times)

 

O lume marcată de tirania unei dictaturi politice

„Blazon de bastard”(1947) descrie o lume marcată de tirania unei dictaturi politice. Profesorul Adam Krug, renumit filozof în ţara sa, este singurul care refuză să se supună regimului, preluând funcţia de preşedinte al universităţii în noul an de învăţământ, nu atât principial, cât din motive legate de viaţa sa personală, în care are loc o tragedie ce îl face să simtă nevoia de-a se retrage pentru o vreme din societate şi a-şi petrece timpul împreună cu fiul său. Acest lucru este văzut ca un afront adus noii linii de gândire impuse de dictatorul Paduk (întâmplător, fost coleg de şcoală cu Adam Krug) şi „Partidul Oamenilor Obişnuiţi“, pentru care traiul individual este considerat periculos, diferenţele dintre oameni trebuie aplatizate, iar unica sursă de bunăstare a societăţii este statul. Dictatorul Paduk dispune, aşadar, să fie arestaţi toţi apropiaţii filozofului, sperând astfel să atragă sprijinul lui Krug pentru a valida noul regim şi o nouă lume birocratică, sublimă prin absurditatea ei.

 

„O tragedie clasică a timpurilor noastre”

„Povestea unui om liber într-un stat totalitar este o tragedie clasică a timpurilor noastre, iar „Blazon de bastard”abordează subiectul într-o manieră originală, remarcabilă.” (The New Republic)

„Abilitatea cu care Nabokov îşi creează momentele de fantezie este formidabilă: o tehnică narativă abruptă, prin explorări minuţioase ale unor scene mărunte, detaliu după detaliu, care dizolvă realitatea într-un coşmar.” (V.S. Naipaul)

„Diversitatea, forţa şi bogăţia percepţiilor lui Nabokov nu cunosc rival în literatura modernă.” (Martin Amis)

„Nu m-a interesat niciodată - mărturiseşte Vladimir Nabokov - ceea ce se numeşte literatura de analiză socială <cărţi mari>, în pălăvrăgeala jurnalistică sau comercială. Nu sunt <sincer>, nu sunt <provocator>, nu sunt <satiric>.”

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vladimir Nabokov: „Blazon de bastard”.
 Vizualizări articol: 1936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vladimir Nabokov: „Blazon de bastard”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei