Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2015 - Anul XX, nr. 218 (6030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Poezie

La 72 de ani, un bărbat din Vicovu de Jos a scris „Ghidul tineretului - în versuri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, din Vicovu de Jos, a tipărit „Ghidul tineretului – în versuri”, o broşură care, spune el, se doreşte a fi un „îndreptar” pentru toţi elevii şi tinerii al căror comportament în societate nu este tocmai unul cuviincios. Chiar cum deschizi ghidul, Nicolai Ţugui, autorul cărţii, te întâmpină cu următorul mesaj: „Cumpără-mă şi mă citeşte / Tot ce e scris, tu împlineşte. / Nu ştiu de s-a scris vreodată / Poezie aşa minunată”.

Bărbatul ne-a povestit că în nopţile lungi cât a lucrat ca paznic la o firmă (2011-2014) a scris cele mai multe dintre poeziile din „Ghidul tineretului”. „Purtam mereu un caiet, un pix, un creion şi tot ce-mi venea în minte scriam. Apoi, corectam, mai adăugam pe marginea foii însemnări şi aşa am ajuns să public câteva exemplare din această broşură, cu banii din pensie (pe două luni)”, ne-a spus Nicolai Ţugui.

Lipsit de experienţă, simplu, sincer în exprimare, bărbatul din Vicovu de Jos a dorit să scoată de sub tipar această carte pe care el ar dori să o multiplice, în ideea că cei tineri care o vor răsfoi vor înţelege că „Sunt versuri sfătuitoare / Pentru omul de sub Soare. / De le pui în aplicare, / O să ai răsplată mare. / De vedeţi că fac un bine, / Să faceţi şi voi ca mine. / De vedeţi că fac un rău, / Săriţi toţi pe capul meu. / Nu-s destul de înţelept, / Dar prin critică mă-ndrept.”

Prima poezie scrisă de Nicolai Ţugui ne spune şi unde s-a născut: „De pe Remezău, de la marginile pădurii de brădet, / Recomand la tineret, / Să înveţe şi să muncească. / Foarte mult să se gândească / Viitor să-şi pregătească, / La decizii să nu se grăbească”, continuând: „În viitorul ce vine / Fără muncă nu ai pâine” (...) „Munceşte şi învaţă în tinereţe / Să nu regreţi la bătrâneţe”. Cei care doresc să afle mai multe despre autorul ghidului și vor să citească această broşură pot să sune la numerele de telefon 0756 914 562 sau 0749 329 884. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 72 de ani, un bărbat din Vicovu de Jos a scris „Ghidul tineretului - în versuri”.
 Vizualizări articol: 4272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La 72 de ani, un bărbat din Vicovu de Jos a scris „Ghidul tineretului - în versuri”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei